Quantcast

Pasaulio futbolo čempionatas: ko tikėtis?

Jau už kelių dienų Brazilijoje startuoja renginys, pritrauksiantis šimtus milijonų fanų visame pasaulyje. Renginys, kuris dar neprasidėjęs sulaukė daug kontraversiškų nuomonių pačioje šalyje, nesuskaičiuojamo skaičiaus protesto akcijų bei kitų įvykių, kurie, savaime aišku populiarino jį patį. Žinoma, tai yra 20-tasis pasaulio futbolo čempionatas. Šioje apžvalgoje bus apžvelgtas ateinantis turnyras, jo užkulsiai.

Čempionato užkulsiai

Prisiminkime kaip Brazilija buvo išrinkta 2014 metų čempionato šeimininkais. Sprendimas buvo paskelbtas dar 2007 metų rudenį, kai į Ciurichą atvykusi brazilų delegacija be jokios konkurencijos atėjo pasiimti tai kas jiems buvo skirta – leidimo organizuoti pasaulio čempionatą. Kodėl jie vieni? FIFA norėjo rotacijos sistemos, o kitais žodžiais pasakius, turnyrą organizuoti vis kitame žemyne.

Tų pačių metų balandį Kolumbija pasitraukė iš lenktynių dėl galimybės organizuoti turnyrą, dėl visiems suprantamų priežasčių – šalis paprasčiausiai neturi tiek išteklių, ir greičiausiai nespėtų susitvarkyti visų teikiamų reikalavimų. Brazilija sutiko periimti estafetę. Tiesa, likus vos kelioms savaitėms iki starto, jie problemų visiškai neišsprendė. Stadionų užbaigimo-renovavimo darbai užtrūko gerokai ilgiau nei planuota, ir tai nėra dėl pasyvaus darbininkų darbo – Brazilijos valdžia turėjo pakankamai problemų, tiek derintis su bankais, tiek paskirstant lėšas. Saugumo problemos dar nėra išspręstos, o brazilų laivynas aplink Marakanos stadioną, ant paprastų žmonių gyvenamųjų namų stogų įstatys oro antpuoliams skirtas raketas.

Viešojo transporto infrastruktūros reformos buvo atliktos, tačiau suvaldyti milžinišką srautą turistų bus neapsakomai sunku. Oro uostuose vėluos skrydžiai, tai jau skelbiama neišvengiamybe. Skaičiuojama, kad į šalį atvyks 600 tūkst. užsienio turistų, o pačių keliaujančių brazilų srautas gali siekti iki keturgubai daugiau. „Bloomberg“ dienraštis apskaičiavo, jog sudėjus viską, bendras išlaidų kiekis siektų apie 14.5 mlrd. dolerių. Nežinia kiek iš šitų pinigų bus aptaškyti korupcijos dėme – jau net kelis kartus anonimiški vidaus pareigūnai pripažino, kad šis procesas, ypač vykstant pasaulio čempionato pasirengimo darbams, yra nesuvaldomas. Po puikaus 7.5 procentų ekonomikos pakilimo 2010 metais, ji, dabar, ekspertų apibūdinama kaip didelio nuosmukio stadijoje.

Daugelis brazilų niršta dėl išlaidų paskirstymo. Šalyje ir toliau didelis skurdas, favelų rajonai ne tik, kad nesitraukia, bet kai kur ir plečiasi. Paprastų brazilų nuomone, valdžia turėtų skirti pinigų ligoninėms, kuriose netgi neužtenka lovų piliečiams; mokykloms, kurios, ypač mažesniuose pasaulio čempionato miestuose yra neatnaujintos.

Dar iki dabar šalyje vyksta darbininkų, metro ir kitų institucijų streikai, parodantys nepasitenkinimą šiuo renginiu. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad 61 procentas brazilų mano, jog PČ organizavimas yra bloga idėja, vien dėl to, kiek tai atims pinigų iš viešųjų paslaugų sektoriaus (2008 metais šis skaičius siekė 48 procentus). 34 procentai žmonių mano, kad tai gera idėja, nes šis čempionato organizavimas suteikia daugiau darbo vietų. Vis dėlto, galime kelti klausimą – kas bus, kai čempionatas pasibaigs? Šeimininkai jau pradėjo skaičuoti kiek užsidirbs iš šio grandiozinio renginio, tačiau kertinis klausimas yra kaip produktyviai tie pinigai bus panaudoti.

Skaičiai:

7 mln. svarų – tiek planuojama sulaukti įplaukų iš turizmo vykstant pasaulio čempionatui.

318 – Tiek naujų viešbučių buvo įkurta pasaulio čempionatą organizuojančiuose miestuose (37 viešbučiai įkurti Rio De Žaneire).

21,369 – tiek viešbučių kambarių yra Rio mieste, kuris organizuoja čempionato finalą.

300 svarų – tiek vidutiniškai kainuoja kambarys dienai Rio mieste. Palyginus, praeitais metais jis kainavo 145 svarų.

583 procentų – tiek pakilo viešbučio kambarių kaina šiaurės rytiniame mieste Salvadore.

Čempionatas futbolo atžvilgiu

Grupės:

A grupė: Brazilija, Kroatija, Mekiska, Kamerūnas.
B grupė: Ispanija, Olandija, Čilė, Australija
C grupė: Kolumbija, Graikija, Dramblio Kaulo Krantas, Japonija
D grupė: Urugvajus, Kosta Rika, Anglija, Italija
E grupė: Šveicarija, Ekvadoras, Prancūzija, Hondūras
F grupė: Argentina, Bosnija ir Hercegovina, Iranas, Nigerija
G grupė: Vokietija, Portugalija, Gana, JAV
H grupė: Belgija, Alžyras, Rusija, Pietų Korėja

Rungtynės vyks 12-oje miestų – piečiausiame Porto Alegrėje, Kuritiboje, San Paule, Rio De Žaneire, Belo Horizonte, Brazilijoje, Kuiaboje, Salvadore, Recifėje, Natalyje, Fortalezoje ir tolimiausiame taške esančiame Manause. Pastarasis nuo sostinės nutolęs per 4254 kilometrus, o temperatūra čia siekia 30 laipsnių karštį. Amazonės miškų apsuptame mieste dregnumas kartais pasiekia net 80 procentų.

Kas yra čempionato favoritai?

Ispanija

Didesnį spaudimą už dabartinius pasaulio ir Europos čempionus ko gero jaus tik Brazilijos rinktinė. Jau ilgą laiką „Furia Roja“ laiko aukštai iškėlę kartelę ir tai rodo, kokia svajonių komanda ji yra. Ar paskutinius žodžius galėsime sakyti liepos 13, dar pamatysime. Vicente Del Bosque šią vasarą didelių permainų komandoje neatliko – atsarginis vartininkas Victoras Valdesas praleis čempionatą dėl dar sezono metu patirtos traumos, nežais ir patyręs Carlesas Puyolis, bei Thiago Alcantara. tuo tarpu į rinktinę pirmą kartą tokiam čempionatui pakviestas „Atletico“ komandos saugas Koke, bei „Manchester United“ klube žibėjęs Davidas De Gea. Karjeros pike esantys Sergio Ramosas, Davidas Silva ir Andresas Iniesta gali tapti esminėmis figūromis, kuris nulems komandos žaidimą. Nereikia pamiršti ir per tokio tipo čempionatus gerai žaidžiančio, tiesa, visų nurašyto Fernando Torreso bei puikų sezoną turėjusio Diego Costos.

Brazilija

Čempionato šeimininkai, su Luizu Felipe Scolari priešaky, bandys įrodyti, kad ši komanda ne atsitiktinai laimėjo praeitų metų FIFA Konfederacijų taurės turnyrą, kai finale tiesiog nušlavė Ispanijos rinktinę rezultatu 3-0. Pačioje šalyje futbolo bendruomenės atstovai drąsiai prognozuoja, o gal tiksliau pasakykime, deda daug vilčių į „Selecao“ pergalę. Ar galima sakyti, jog nebe pagrindo? Galbūt. Komandai tikslas yra vienas, o diskusijų dėl jo neturėtų būti, juk Brazilija yra pasaulio čempionato šeimininkė, turinti visai simpatišką sudėtį kovoti dėl aukščiausio pasiekimo. Kaip ir praeitų metų turnyro metu, lyderio vaidmens turėtų imtis „Barcelona“ klube metus praleidęs Neymaras. Sudėtyje bus net keturi „Chelsea“ žaidėjai, kai tuo tarpu 23 žaidėjų paraiškoje įrašyti taip pat keturi Brazilijoje žaidžiantys futbolininkai: Jeffersonas, Victoras, Jo bei Fredas, kurie atitinkamai yra vartininkai ir puolėjai.

Vokietija

Mano subjektyvia nuomone, ši rinktinė jau subrendo rimtoms pergalėms tarptautinėje arenoje. Nors trenerio Joachimo Lowo vadovaujama komanda yra geriausia visų laikų Vokietijos rinktinė pagal pergalių procentą (70 pergalės per 103 mačus), tačiau trofėjaus kelti į viršų neteko nuo 1996 metų, kai Matthiaso Sammerio vedama komanda triumfavo Europos čempionate Anglijoje. Naujovėms atviras strategas šiais metais į Braziliją vežasi kelis naujokus – 33 metų Dortmundo „Borussia“ vartininką Romaną Weidenfellerį, jaunuosius jo komandos draugus Eriką Durmą ir Keviną Grosskreutzą, saugus Christophą Kramerį, Matthiasą Ginterį ir Julianą Draxlerį. Tuo tarpu Miroslavui Klosei tai gali būti paskutinis pasaulio čempionatas. Verta pažymėti, kad rinktinei nepadės nei ankščiau susižeidimus patyrę Ilkay‘us Gundoganas, Marcelis Schmelzeris ir Holgeris Badstuberis, nei apmaudžiai traumą prieš čempionatą gavęs Marco Reusas. Nors šalies spauda stebuklų nesitiki, vis dėlto J.Lowas drąsiai žiūri į perspektyvas Brazilijoje.

Į ką galima atkreipti dėmesį?

Belgija

Drąsiai galime teigti, jog tai viena daugiausiai žadančių rinktinių pasaulyje, su puikia talentų kalve. 23 žaidėjų sudėtis, kuri vyksta į pasaulio čempionatą, atrodo tikrai grėsmingai. Atrodo, jog kiekvienoje žaidimo linijoje yra puikus žaidėjų darinys, galintis sukurti grėsmę oponentams – tiek gynyboje, tiek puolime. Tik trys futbolininkai – Sammy Bosutas, Laurentas Climanas ir Anthony Borre žaidžia nacionaliniame čempionate, ir tai puikiai parodo, jog geriausi belgų žaidėjai greitai išgraibstomi. Ar verta vardyti jų pavardes? Veikiausiai, kad ne – jau ne kartą pamatėme, jog komanda nėra individualistų kratinys. Jeigu ne šiais, tai 2016 metais pamatysime ko ši rinktinė yra verta. Verta pažymėti, jog už šią ekipą čempionate jaunesnė yra tik Ganos rinktinė.

Argentina

Kodėl yra tokia nuojauta, jog Argentinos nacionalinė komanda šiais metais gali pasiekti viršūnę? Šių metų komanda atrodo tikrai simpatiškai, su gynyboje išsirikiavusiais Pablo Zabaleta, Martinu Demicheliu ir Ezequieliu Garay‘umi, saugų linijos ramsčiu Javieru Mascherano, Angeliu Di Maria ir talentinguoju Lucasu Biglia, bei puolimo koviniu trejetuku – Gonzalo Higuainu, Sergio Aguero ir Lioneliu Messi. Daugelis Argentiną priskiria prie čempionato favoritų vien dėl pastarojo žmogaus, kuris jau laimėjo viską kas įmanoma su klubu ir pasiekė asmeninių apdovanojimų zenitą. Nors L.Messi kultas tėvynėje nėra toks didelis koks buvo Diego Maradonos laikais, šie metai gali būti tie, kai „La Pulga“ pralauš ledus ir ves savo ekipą į triumfo viršūnę. Treneris Alejandro Sabella turės gerokai pasistengti, kad jo sprendimas nekviesti Carloso Tevezo į galutinę sudėtį būtų teisingas.

Anglija

Rinktinę, kurią palaiko šio straipsnio autorius. Ir ko gero bus užduodamas klausimas, kodėl į šią skiltį dėti „trijų liūtų“ komandą? Šansai, kad Anglija laimės pasaulio čempionatą prilyginami 3.5 procentui. Nenusisusekusi komanda jau nebestebina nieko, tačiau kartais atrodo, jog ekipa nepelnytai nurašoma. Naujas treneris tokiam turnyrui – konservatyvusis Roy‘us Hodgsonas, kuris yra paradoksaliai viena iš priežasčių tikėtis kažko naujo. Su juo Anglija kol kas pralaimėjo vos kartą. Žinoma, lygiosios su Salvadoro komanda nėra fantastiškas rezultatas, tačiau ši komanda yra pakankamai jauna (vidutinis amžius – 26 metai). Fantastišką sezoną turėję Danielis Sturridge‘as, Raheemas Sterlingas, Rossas Barkley ir Rickie Lambertas turėtų gauti šansą Brazilijoje, antraip R.Hodgsono sprendimas imti šiuos žaidėjus į čempionatą atrodys keistai. Jauni žaidėjai, kurie dar neišsikvėpę po klubinio sezono gali parodyti dantis, o senoji gvardija ir subrendę Gary Cahillas ir Jordanas Hendersonas turėtų įnešti stabilumo komandos žaidme. 1966 metais Austrija laimėjo Euroviziją, „Atletico“ šventė pergalę Ispanijos „La Liga‘ turnyre, o Madrido „Real“ iškovojo Čempionų lygos trofėjų. Anglija, tuo tarpu laimėjo pasaulio čempionatą. Galbūt istorija pasikartos ir vėl?

Aišku, susidomėjimą kelia ne tik šios trys komandos. Disciplinuoto Louiso van Gaalo vadovaujama Olandija turėtų atsiskleisti nauju veidu, balkanų veliavnešiai Bosnija ir Hercegovina su Kroatija turėtų užkurti pirtį oponentams savo grupėse. Na, ir žinoma Cesare Prandelli vedami italai, kurie visų pirma turės įrodyti pranašumą mirtininkų grupėje.

Didžiausios netektys

Čempionatą praleis nugaros problemų turintis Franckas Ribery (Prancūzija), taip pat jo komandos draugai Clementas Grenier ir Steve‘as Mandanda, Ricardo Montolivo (Italija), Theo Walcottas, Kyle‘as Walkeris (abu Anglija), Radamelis Falcao (Kolumbija), Kevinas Strootmanas, Gregory van der Wielis, Rafaelis van der Vaartas, Jeffrey Bruma, Jetro Williamsas (visi Olandija), Christianas Benteke (Belgija), Niko Kranjčaras, Ivo Ilčevičius (abu Kroatija) Bryanas Oviedo, Alvaro Saborio (abu Kosta Rika), Romanas Shirokovas (Rusija), Stuartas Holdenas (JAV), Kyriakos Papadopoulosas (Graikija), Thiago Alcantara, V.Valdesas (abu Ispanija) Larsas Benderis, H.Badstuberis, M.Schmelzeris, M.Reusas (Vokietija) ir kiti.

Įdomūs faktai

- Pirmą kartą pasaulio čempionato metu bus panaudota vartų linijos technologija, padėsianti išspręsti kontraversiškas situacijas, kai yra neaišku, ar kamuolys yra kirtęs vartų liniją ar ne. Tai sukėlė nemenką pasitenkinimą 2010-ųjų metų turnyre, kai Franko Lampardo smūgis akivaizdžiai kirto liniją mače su Vokietija, tačiau jis nebuvo užskaitytas.

Aplink aikštę bus įstatytos 14 didelio greičio kameros, kurios gali patvirtinti ar kamuolys kirto liniją, o tam, kad teisėjai tuo įsitikintų, jie segės laikrodžius, kurie suvibruos, kai ateis patvirtinimas apie įvartį.

- Komandos sukars vidutiniškai 7500 km, keliaudami per didžiulę Brazilijos teritoriją į savo rungtynes.

- Daugiausiai žaidėjų pasaulio čempionate turės Miuncheno „Bayern“ komanda – 15. „Manchester United“ rikiuojasi antroje vietoje su 14-a, o trečioji ekipa išleidžianti didžiausią skaičių futbolininkų į turnyrą – „Barcelona“, su trylika žaidėjų.

- Ispanija yra ta rinktinė, kurios žaidėjai šiuo metu yra surinkę didžiausią žaistų rungtynių skaičių. Bendrai sudėjus, dabartiniai „Furia Roja“ žaidėjai yra vilkėję savo komandos marškinėlius 1375 kartus. Antroje vietoje žengia Urugvajus su 1132, trečioje Hondūras su 1059 kartais. Alžyras turi mažiausiai patyrusią rinktinę su 364 pasirodymais aikštėje.

- 736. Tiek futbolininkų bandys padėti savo komandoms iškovoti garbingiausią trofėjų planetoje.

- Jauniausias čempionato žaidėjas yra Fabrice'as Olinga (Kamerūnas), kuriam yra 18 metų. Tuo tarpu vyriausias - Kolumbijos rinktinės vartininkas Farydas Mondragonas, šiais metais sulaukęs 43 metų.

- Vyriausia čempionato rinktinė -Argentinos komanda, kurios žaidėjų vidutinis amžius yra 28.5 metų, kai Ganos ekipa yra jauniausia, su 24.9 metų vidurkiu. Juodųjų žvaigždių rinktinėje tik Michaelas Essienas yra perkopęs 30 metų ribą.

- Vienintelės komandos, kurios neturi savo žaidėjų „Premier“ lygoje – Kolumbija, Italija bei Rusija. Anglija ir Belgija jų turi daugiausiai, atitinkamai po 22 ir 12.

- Meksikos treneris Miguelis Herrera uždraudė savo žaidėjams mylėtis pasaulio čempionato metu, teigdamas, jog jie turi koncentruotis į futbolą, o ne į linksmybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių