Quantcast

Charkove nacionalistai nuvertė Leniną

  • Teksto dydis:

Proukrainietiški protestuotojai sekmadienį nuvertė didžiulę Lenino statulą Ukrainos rytiniame Charkovo mieste, laikomą sovietų paveldo ir Maskvos kontrolės simboliu.

8,5 metrų aukščio bolševikų revoliucijos vado paminklas buvo atidengtas 7-ame dešimtmetyje ir buvo didžiausias Ukrainoje.

Ta statula kurstė įtampą tarpo proeuropietiškų aktyvistų ir jų prorusiškų priešininkų komunistų nuo vadinamųjų Euromaidano protestų, prasidėjusių Ukrainoje praeitais metais.

Įvykiai pakrypo neplanuota linkme, kai keli tūkstančiai protestuotojų, sekmadienį dalyvavusių Kijevo vyriausybės šalininkų mitinge, pajudėjo statulos link, o keli demonstrantai užkopė ant jos aukšto pjedestalo, nešdamiesi pjūklus.

Maždaug per dvi valandas – iki 22 val. vietos (ir Lietuvos) laiku – jie sugebėjo nupjauti statulos kojas nuo pamato ir nuversti ją ant žemės.

Apie 1,5 mln. gyventojų, daugiausiai rusakalbių, turinčiame Charkove persvarą turi proukrainietiška stovykla, o vietos valdžia pažadėjo pašalinti paminklo liekanas. Tačiau protestuotojai buvo matomi daužantys statulą ir išsinešantys jos nuolaužas kaip suvenyrus.

Dėl vandalizmo prieš istorinį paminklą sekmadienio vakarą buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas, tačiau po kelių valandų jis buvo nutrauktas, nurodė Vidaus reikalų ministerija, pridūrusi, kad virstant statulai žmonės nenukentėjo.

„Leninas? Tegul griūva. Jeigu tik nesužeidžiami žmonės. Jeigu tik šis komunistų stabas nepapildys savo aukų skaičiaus“, – vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas parašė socialiniame tinkle „Facebook“.

Lenino statulos praeitą žiemą buvo nuverstos daugelyje vidurio Ukrainos miestų, kai demonstrantai naikino šiuos sovietinius simbolius, kad parodytų savo norą suartėti su Vakarų Europa.

Tačiau Lenino paminklai tebėra gausūs rytų Ukrainoje sukilėlių kontroliuojamuose regionuose, tokiuose kaip Donecko ar Luhansko sritys, kurias prorusiški separatistai paskelbė „liaudies respublikomis“.


Šiame straipsnyje: Arsenas AvakovasCharkovaskaras UkrainojeUkrainakomunizmasLeninas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Miško pusbrolis

Miško pusbrolis portretas
Tarybinė Klaipėda savo stiliuje, kaip gerais sovdepo laikais.Seniai nakui tą sifilitiką Wolfą Blanką reikėjo versti, kaip pas mus Lietuvoje.

l.a.

l.a. portretas
Pagal fotkes tai vyksta legalaus chuliganų siautėjimas. Nenorėčiau kad taip LT būtų.

tokie

tokie portretas
balvonai miesto centruose bereikalingi...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių