Quantcast

Tyrėjai: Malaizijos lėktuvas Ukrainoje buvo numuštas „Buk“ raketa

  • Teksto dydis:

Olandijos saugumo valdyba antradienį paskelbė galutinę tyrimo ataskaitą, kurioje sakoma, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas buvo numuštas virš Rytų Ukrainos raketa, paleista iš Rusijos gamybos zenitinio raketų komplekso „Buk“.

„Reiso MH17 (lėktuvas) sudužo detonavus kovinei galvutei šalia lėktuvo pilotų kabinos kairės pusės, – Olandijos saugumo valdybos pirmininkas Tjibbe Joustra (Tibė Jaustra) sakė per spaudos konferenciją. – Ta kovinė galvutė atitinka raketą, kokios yra naudojamos raketų „žemė-oras“ sistemoje „Buk.“

Olandų tyrėjai nurodė, kad raketos kovinė galvutė sprogo arčiau negu už metro nuo lainerio kabinos, užmušdama tris ten buvusius įgulos narius, o pati kabina nuo smūgio atitrūko nuo likusios lėktuvo dalies.

Laineris „Boeing 777“ subyrėjo ore, o jo nuolaužos pažiro didelėje teritorijoje, kontroliuojamoje prorusiškų separatistų, kurie ten kovėsi su vyriausybės pajėgomis nuo 2014 metų balandžio.

Tyrėjai pridūrė, kad Ukraina, kurioje tuo metu vyko įnirtingi susirėmimai, turėjo uždaryti savo oro erdvę civilinei aviacijai, tačiau to nepadarė, nes „niekas nepagalvojo“ apie potencialų pavojų.

„Padarėme išvadą, kad Ukrainos institucijos turėjo pakankamą pagrindą dėl visa pikta uždaryti oro erdvę virš savo šalies rytinės dalies“, – nurodė T.Joustra.

Saugumo tarybos paskelbtoje galutinėje tyrimo ataskaitoje sakoma, kad pilietinių konfliktų krečiamos šalys ateityje turėtų labiau stengtis apsaugoti keleivinius lėktuvus.

Per katastrofą, įvykusią 2014 metų liepos 17 dieną, žuvo visi 298 tame laineryje buvę žmonės, daugiausiai Nyderlandų piliečių.

Ilgai lauktose išvadose neįvardijami šios atakos kaltininkai, nes tyrimą vykdžiusi komisija neturėjo tokio mandato.

Smerkia beatodairiškus nusikaltėlius

Malaizija antradienį pažadėjo siekti, kad būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn „beatodairiški nusikaltėliai“, numušę Malaizijos MH17 lainerį Ukrainoje, paskelbus Nyderlandų vadovaujamo tyrimo išvadas, remiantis kuriomis, lėktuvą numušė iš separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje paleista raketa.

„Priklausydama (Jungtinei tyrimo komandai) Malaizija ir toliau lieka atsidavusi savo tikslui siekti ryžtingų veiksmų, kurie leistų patraukti šiuos beatodairiškus nusikaltėlius baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė transporto ministras Liow Tiong Lai (Liou Tiong Lai).

Ministras pirmininkas Najibas Razakas (Nadžibas Razakas) taip pat paskelbė pareiškimą, kuriame pažadėjo, kad jo vyriausybė toliau reikalaus teisingumo, „kol atsakingieji už šį baisų veiksmą, sumokės už savo nusikaltimus“.

Pristatydamas ilgai lauktas tyrimo išvadas Olandijos saugumo valdybos pirmininkas Tjibbe Joustra (Tibė Jaustra) spaudos konferencijoje Nyderlanduose sakė, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas buvo numuštas virš Rytų Ukrainos raketa, paleista iš Rusijos gamybos zenitinio raketų komplekso „Buk“.

Žurnalistams buvo parodyti žemėlapiai, kuriuose pažymėta, kad raketa buvo paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos.

Žuvo visi 298 lėktuvu skridę žmonės, dauguma jų Nyderlandų piliečiai.

Tarptautinei ekspertų komandai vadovavusi Olandijos saugumo valdyba pabrėžė, kad jai nebuvo suteiktas mandatas nustatyti, kas paspaudė gaiduką, nes tai aiškinasi atskirą baudžiamąjį tyrimą atliekantys Olandijos prokurorai.

Žuvo beveik akimirksniu

Jauno vyro, kuris žuvo, kai buvo numuštas laineris, tėvas sako, kad jam palengvėjo išgirdus, jog visi tuo orlaiviu skridę žmonės tikriausiai žuvo beveik akimirksniu.

Robas Fredrikszas (Robas Fredriksas) tai sakė po to, kai buvo pristatytos svarbiausios 15-a mėnesių trukusio MH17 lėktuvo katastrofos tyrimo išvados.

Pasak R.Fredrikszo, kuris per katastrofą neteko sūnaus Bryce'o (Braiso), svarbiausia išvada, apie kurią buvo informuoti žuvusiųjų artimieji, yra ta, kad „tai buvo „Buk“ raketa, pagaminta Rusijoje“.

„Tai buvo aiškiai nurodyta. Kaip ir tai, kad Ukraina turėjo uždaryti savo oro erdvę, bei tai, kad keleiviai absoliučiai nieko nenujautė ir nežinojo“, - sakė jis.

Pasak sūnaus netekusio tėvo, kai kurie aukų artimieji smarkiai susijaudino, stebėdami animatorių atkurtą katastrofos eigą.

Aukų artimieji su tyrimo išvadomis buvo supažindinti prieš oficialų jų paskelbimą.

Per šią katastrofą savo pusseserės Daisy (Deizi) netekęs Robby Oehlersas (Robis Ulersas) taip pat sakė, kad tyrimo metu buvo nustatyta, jog orlaivį numušė Rusijoje pagaminto zenitinio komplekso „Buk“ raketa.

„Tai buvo „Buk“, - sakė jis.

Tyrėjai pateikė pademonstravo sudužusio lėktuvo priekinės dalies rekonstrukciją, sudarytą iš sulamdytų ir šrapnelio suvarpytų nuolaužų, sumontuoto ant metalinio karkaso. Tos „Boeing 777“ nuolaužos buvo surinktos katastrofos vietoje ir atskraidintos į Gilzės-Rejeno oro pajėgų bazę Nyderlandų pietuose.

Senesnio modelio raketa

Rusijos valstybinė gynybos sektoriaus bendrovė „Almaz-Antej“ antradienį pripažino, kad Nyderlandų tyrėjų preliminarioje ataskaitoje daroma išvada, jog MH17 laineris buvo numuštas to paties tipo raketa, kokios yra naudojamos zenitinių raketų kompleksuose „Buk“.

Tačiau „Almaz-Antej“ pabrėžė atlikęs du eksperimentus – įskaitant „Buk“ raketos kovinės galvutės susprogdinimą prie lėktuvo, panašaus į „Boeing 777“, fiuzeliažo – esą visiškai paneigiančius olandų komisijos išvadas apie panaudotos raketos tipą ir jos paleidimo vietą.

Per eksperimentą padarytos pažaidos labai skyrėsi nuo rastų ant MH17 nuolaužų, sakoma bendrovės pranešime.

„Šiandien galim vienareikšmiškai pasakyti, ir pristatyme tai parodysime, kad tuo atveju, jeigu „Malaysia Airlines“ „Boeing 777“ buvo numuštas zenitinių raketų kompleksu „Buk“, kai jam smogė raketa 9М38, paleista iš Zaroščinskos gyvenvietės“, – per spaudos konferenciją sakė „Almaz-Antej“ generalinis direktorius Janas Novikovas.

Kaip rodo separatistų pateikta informacija, ta gyvenvietė praeitų metų liepos 17 dieną buvo kontroliuojama Ukrainos vyriausybės pajėgų.

Koncernas pridūrė, kad jo atlikti eksperimentai paneigia olandų tyrėjų teiginį, kad raketa buvo paleista iš Snižnės – separatistų kontroliuojamo miestelio. Vienas naujienų agentūros „The Associated Press“ reporteris matė tose apylinkėse raketų kompleksą „Buk“ tą pačią dieną, kai buvo numuštas Malaizijos laineris.

„Almaz-Antej“ birželį paskelbė preliminarias tyrimo išvadas, kad lėktuvas buvo numuštas senesnio modelio „Buk“ raketa, kurios nebenaudojamos Rusijos ginkluotosiose pajėgose, bet yra Ukrainos kariuomenės arsenale.

J.Novikovas pažymėjo, kad „pirmojo eksperimento duomenis rugpjūčio pradžioje mes perdavėme olandų komisijai“.

„Pagal mūsų informaciją, į tą medžiagą nebuvo atsižvelgta, todėl koncernas priėmė sprendimą atlikti antrą, didesnio masto natūrinį eksperimentą“, – sakė koncerno vadovas.

Pasak jo, „neturint nurašytų lėktuvų „Boeing 777“, per eksperimentą buvo naudojamas lėktuvas Il-86, kuris pagal fiuzelažo konstrukciją ir pagrindinius parametrus analogiškas lėktuvo „Boeing 777“ fiuzeliažui“.

„Eksperimentas buvo atliktas šių metų spalio 7 dieną. Jo sąlygos atitiko išvadas, pateiktas olandų komisijos galutinės ataskaitos projekte – tai yra, buvo panaudota raketa 9М38М1 su dvitėjiniais (šrapnelio elementais, imituojant) paleidimą iš Snižnės gyvenvietės“, – aiškino J.Novikovas.

„Eksperimento rezultatai visiškai paneigė Olandijos komisijos išvadas apie raketos tipą ir paleidimo vietą“, – pabrėžė jis.

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMH17. lėktuvo katastrofa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Negaliu nepritarti

Negaliu nepritarti portretas
Pritariu pritariančiam kuris rašo: “sukilėliai virš savo kontroliuojamos teritorijos buvo oficialiai paskelbę neskraidymo zoną”. Todėl turėjo pilną teisę numušti visus keleivinius lainerius, pasirodžiusius virš jų teritorijos. Ką jie ir darė. Kas neaišku?

pritariu

pritariu portretas
Cha cha cha- faktas tas ,kad seno modelio BUK ginkluota Ukraina, kaip ir tai kad sukilėliai virš savo kontroliuojamos teritorijos buvo oficialiai paskelbę neskraidymo zoną ,o Kijevas žinodamas galimus pavojus sąmoningai neuždarė oro erdvės keleiviniams laineriams. Ką aš rašau- ataskaitoje viskas aiškiai parašyta.

cha cha cha

cha cha cha portretas
Koks dar numuštas lėktuvas? Kas per Olandų saugumo tarnybos tyrimo rezultatai? Vakar Putinas per TV žurnalistui aiškino, kad Rusija – taikingiausia šalis Pasaulyje, o jis pats - taikos dievas, nešantis žmonėms laimę ir džiaugsmą.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių