Quantcast

Įkaitų drama Bangladeše: visi nužudytieji – užsieniečiai

  • Teksto dydis:

Bangladešo saugumo pajėgos Dakoje šeštadienį baigė vaduoti kavinę, kurioje įkaitais buvo paimta dešimtys lankytojų, šeši teroristai per operaciją buvo nukauti, pranešė pareigūnai.

Visi žuvę įkaitai – užsieniečiai

Bangladešo sostinėje Dakoje vienoje kavinių įkaitus paėmę teroristai nužudė 20 jų – visi jie buvo užsieniečiai, daugiausia italai ir japonai, pranešė šeštadienį vienas kariškių.

„Visi nužudytieji 20 įkaitų buvo užsieniečiai, – sakė naujienų agentūrai AFP leitenantas Shahabas Uddinas (Šahabas Udinas). – Dauguma jų – italai arba japonai“. Tiksliau aukų jis neapibūdino.

„Mes radome 20 lavonų. Dauguma jų žiauriai sukapoti aštriais ginklais“, – sakė žurnalistams brigados generolas Nayeemas Ashfaqas Chowdhury (Najimas Ašfakas Čaudhuris).

Operacijos pradžioje žuvo ir du policininkai, susirėmę su iki dantų ginkluotais teroristais, turinčiais dar ir sprogmenų.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę dėl Bangladešo sostinėje Dakoje surengto išpuolio užsieniečių pamėgtame restorane, po virtinės žudynių, kurių aukomis tapo religinių mažumų atstovai, užsieniečiai ir liberalūs aktyvistai šioje musulmoniškoje šalyje.

„Operacija baigta; padėtis visiškai kontroliuojama“, – sakė naujienų agentūrai AFP armijos atstovas spaudai pulkininkas Rashidulas Hasanas (Rašidulas Hasanas).

Tuhinas Mohammadas Masudas (Tuhinas Mohamadas Masudas), vadovaujantis greitojo reagavimo batalionui, kuris šturmavo kavinę, sakė, kad kavinė išvalyta, bet kai kurie įkaitų grobikai gali būti pabėgę.

„Mes nušovėme šešis teroristus; pagrindinis plotas, kuris buvo užgrobtas, išvalytas... Gali būti, kad kai kurie paspruko į didesnius plotus“, – sakė T.M.Masudas Indijos televizijos kanalui „Times Now“.

Oficialiai apie nužudytų ar sužeistų įkaitų skaičių nepranešama, bet T.M.Masudas sakė, kad „aukų, matyt, buvo“.

AFP fotografas iš įvykio vietos pranešė girdėjęs intensyvų šaudymą, saugumo pajėgoms pradėjus gelbėjimo operaciją –daugiau kaip 10 valandų po to, kai užpuolikai penktadienio vakarą paėmė įkaitus.

Aštuoni įkaitai, tarp jų – vienas užsienietis, buvo išgelbėti pirmosiomis operacijos minutėmis, sakė vienas saugumo aukšto rango pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Televizijos reportažuose buvo matyti greitosios pagalbos automobiliai, vežantys kai kuriuos išgelbėtuosius į karinę ligoninę.

Šri Lankos vyriausybė pranešė, kad tarp išgelbėtų įkaitų yra du jos piliečiai, kurie yra saugūs ir nenukentėję.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl įsiveržimo į restoraną „Holey Artisan Bakery“ prabangiame Gulšano rajone, kuriame įsikūrusios ir dauguma ambasadų.

Pasak policijos, teroristai apie 21 val. 20 min. vietos (16 val. 20 min. Lietuvos) laiku įsiveržė į ispaniškų patiekalų restoraną „Holey Artisan Bakery“ 79-ojoje gatvėje Gulšano rajone, šaukdami „Allahu akbar“ („Dievas visų didžiausias“), ir pradėjo šaudyti.

Italijos ambasadorius Mario Palma (Marijus Palma) Italijos valstybinei televizijai sakė, kad tarp įkaitų yra septyni italai. Japonija nurodė, kad tarp įkaitų taip pat gali būti jos piliečių.

Kai kurie restorane buvę žmonės sugebėjo pabėgti; tarp jų yra šefas argentinietis ir bangladešietis, kurie pasislėpė gretimame pastate.

Žuvo mergina iš Indijos ir 9 italai

Tarp 20 užsieniečių, žuvusių per kavinės Bangladešo sostinėje įkaitų dramą ir apsiaustį, yra mergina iš Indijos, šeštadienį sakė Indijos užsienio reikalų ministrė.

19-metė Tarushi Jain (Taruši Džain) buvo įtraukta į tą siaubingą, 11 valandų trukusią dramą vakarietiško stiliaus kavinėje „Holey Artisan Bakery“, kuri yra įsikūrusi Dakos ambasadų rajone ir kuri buvo populiari tarp užsieniečių.

„Man itin skaudu pasidalyti (naujienomis), kad teroristai nužudė Tarushi, indų mergaitę, kuri buvo paimta įkaite per teroro ataką Dakoje“, – „Twitter“ rašė Indijos užsienio reikalų ministrė Sushma Swaraj (Sušma Svaradž).

Ministrė pridūrė, kad kalbėjosi su gedinčiu merginos tėvu ir išreiškė jam savo užuojautą.

„Šalis yra su jais šią gedulo valandą“, – „Twitter“ parašė ji.

T.Jain baigė mokslus Amerikos mokykloje Dakoje ir norėjo studijuoti Kalifornijos universitete Berklyje, pridūrė S.Swaraj.

Bangladešo armija nurodė, kad dauguma žuvusių civilių žmonių yra italai arba japonai ir kad dauguma jų buvo užkapoti aštriais ginklais.

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) per „Twitter“ griežtai pasmerkė šią ataką.

„Ataka Dakoje mums sukėlė neapsakomą skausmą. Pasikalbėjau su (Bangladešo) premjere Sheikh Hasina (Šeich Hasina) ir griežtai pasmerkiau šią niekingą ataką“, – parašė jis.

Bangladešo sostinėje Dakoje penktadienį vakare banditams įsiveržus į populiarų restoraną ir prasidėjus įkaitų dramai, buvo nužudyti devyni italai, o dešimtasis laikomas dingusiu, pranešė šeštadienį Italijos užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni (Paolas Džentilonis).

Tarp šių devynių buvo penkios moterys, nurodė ministras, dar pridūręs, kad jų artimiesiems jau pranešta.

Dešimtasis italas buvo restorane, kai prasidėjo ataka, bet tarp 20 negyvų jo nebuvo, sakė P.Gentilonis.

„Drebėjo visas pastatas“

Kai kas sugebėjo telefonu pasikalbėti su giminaičiais ir sakė, kad viduje yra įstrigę iki 40 žmonių, maždaug pusė jų – užsieniečiai.

Kitas giminaičiams sakė nuogąstaujantis, kad jie bus nužudyti, jei policija bandys šturmuoti restoraną.

„Jis labai nervinasi“, – AFP sakė to vyro dėdė, pasikalbėjęs su juo telefonu.

Restorano prižiūrėtojas Sumonas Reza, kuris pabėgo nušokęs nuo stogo, vienam vietos laikraščiui papasakojo, kad įkaitais buvo laikoma 20 užsieniečių.

„Aš buvau ant stogo. Visas pastatas drebėjo, kai jie susprogdino sprogmenis“, – sakė jis.

Pastaruoju metu per Bangladešą nusirito ištisa religinių mažumų atstovų ir pasaulietiškų aktyvistų nužudymų banga, dėl kurios kaltinami islamistų kovotojai.

Tačiau tas žmogžudystes paprastai vykdydavo saujelė užpuolikų, o naujausia ataka atrodo daug didesnio masto, be to, tai pirmas kartas, kai žmonės buvo laikomi įkaitais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių