Quantcast

Bangladešo sostinėje islamistai pagrobė įkaitų, nukovė du policininkus

  • Teksto dydis:

Bangladešo sostinėje mažiausiai du policininkai žuvo per didelį susišaudymą, penktadienio vakarą įsiplieskusį tarp saugumo pajėgų ir nežinomo skaičiaus užpuolikų, kurie įsiveržė į vieną užsieniečių pamėgtą restoraną Dakos diplomatiniame rajone ir veikiausiai paėmė įkaitais lankytojų, pranešė pareigūnai ir įvykių liudininkai.

Užpuolikai apie 21 val. 20 min. vietos (16 val. 20 min. Lietuvos) laiku įžengė į ispaniškų patiekalų restoraną „Holey Artisan Bakery“ 79-ojoje gatvėje prabangiame Gulšano rajone, šaukdami Allahu Akbar (Dievas visų didžiausias), ir pradėjo šaudyti, nurodė policija.

Restorano administratorius Sumonas Reza, kuris pabėgo nušokę nuo pastato stogo, pasakojo vienam vietos laikraščiui, kad apie 20 užsieniečių buvo paimti įkaitais, pridūręs, kad užpuolikai detonavo sprogstamųjų užtaisų.

„Buvau ant stogo. Visas pastatas drebėjo, kai jie detonavo sprogmenis“, – sakė jis.

JAV Valstybės departamentas paskelbė, kad Dakoje veikiausiai klostosi įkaitų drama, o Baltieji rūmai pranešė, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) informuojamas apie padėtį.

Vienas aukšto rango Bangladešo vyriausybės pareigūnas patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad restorane tebėra keli žmonės.

„Girdėjau, kad vienas Italijos pilietis, dirbantis tame restorane, ir keli kiti žmonės tebėra restorane“, – aiškino pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Policija nedelsdama nuskubėjo į tą vietą ir paleido ugnį. Nežinomas skaičius žmonių tebėra viduje, bet negalime patvirtinti, ar jie laikomi įkaitais“, – Gulšano rajono policijos pareigūnas Sayedas ur Rahmanas (Saidas ur Rahmanas) sakė AFP.

Prancūzijos ambasadorė Sophie Aubert (Sofi Ober) sakė, kad tas restoranas buvo „labai populiarus“ tarp diplomatų ir kitų užsieniečių Dakoje.

„Esam labai susirūpinę, kad viduje esama įkaitų“, – ji sakė AFP, pridūrusi, kad mėgina išsiaiškinti, ar restorane tikrai esama užsieniečių.

Iki dantų ginkluoti policininkai ir sukarintų pajėgų nariai apsupo tą teritoriją, prasidėjus susišaudymui.

„Jų buvo aštuoni arba devyni, – kitas įvykio liudininkas pasakojo reporteriams, turėdamas omenyje užpuolikus. – Jie šaukė Allahu Akbar, kai įžengė į restoraną.“

"Islamo valstybė" prisiėmė atsakomybę

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl Dakoje tebesivystančią įkaitų krizę užsieniečių pamėgtame restorane, kai per susišaudymą žuvo bent du policininkai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti, pranešė su IS susijusi naujienų agentūra.

„Islamo valstybės“ smogikai atakavo restoraną Dakos mieste, kuriame dažnai lankosi užsieniečiai“, – nurodė naujienų agentūra „al Aamaq“.

Televizija CNN, cituodama vieną aukšto rango policijos pareigūną, nurodė, kad užpuolikai laiko apie 20 įkaitų ir kad per šį išpuolį apie 40 žmonių buvo sužeisti. Šaltinis sakė, kad du žuvę policininkai buvo aukšto rango pareigūnai.

Žudynių banga

Šiuo metu Bangladešo musulmonai laikosi šventojo Ramadano mėnesio pasninko.

Naujausias išpuolis Dakoje buvo surengtas po Bangladešą supurčiusios užsieniečių nužudymų bangos. Dėl tų atakų atsakomybę prisiimdavo džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Bangladešo elitinių saugumo pajėgų vadas Benaziras Ahmedas sakė žurnalistams: „Mėginame su jais (užpuolikais) kalbėtis. Norim tai išspręsti taikiai.“

Policija nurodė, kad du pareigūnai žuvo, o dar keli buvo sužeisti.

Bangladešą pastaruoju metu buvo įvykdyta nemažai išpuolių, per kuriuos įtariamų islamistų kovotojų taikiniais tapdavo religinių mažumų nariai ir sekuliarių pažiūrų aktyvistai.

Anksčiau penktadienį Bangladešo vakaruose buvo mirtinai užkapotas vienos hinduistų šventyklos patarnautojas.

Policija taip pat nušovė du islamistus studentus, kurie, kaip įtariama, praeitą mėnesį nužudė vieną hinduistų dvasininką. Be to, buvo suimtas vienas įtakingas islamistų kovotojas, praeitą mėnesį suorganizavęs ataką prieš kitą hinduistų pamokslininką.

Vyriausybė ir policija dėl žudynių kaltina vietinius kovotojus, kurie esą yra sąmokslo destabilizuoti šalį dalis. Manoma, kad smurtą kursto pagrindinė opozicinė Bangladešo nacionalistų partija (BNP) ir jos sąjungininkai islamistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Nafik tą Bangladešą kur jo gamiti Kaln alus priz. Marškinėliai? Ar čia alaus afiora su priz kamšteliais?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių