Quantcast

Venesuelos žmonės rinko prezidentą

Venesuelos gyventojai vakar traukė prie balsadėžių – Lotynų Amerikos šalyje vyko svarbūs prezidento rinkimai. Į kovą stojo opozicijos lyderis Henrique Caprilesas ir ilgametis šalies vadovas Hugo Chávezas.

Nepasidavė spaudimui

Kaip visada, prieš rinkimus netrūko nei kritikos, nei pažadų.

H.Chávezas, kuriam neseniai buvo diagnozuotas vėžys, apkaltino H.Caprilesą, jog šis atstovauja korumpuotai kraštutinių dešiniųjų senajai gvardijai, esą "ši nublokštų šalį atgal".

Opozicijos lyderis atrėžė, kad H.Chávezas skaldo šalį ir nesugeba pažaboti nusikalstamumo bangos, išspręsti maisto trūkumo klausimo, aprūpinti deramu būstu milijonų žmonių.

Nors apklausos rodė, kad dabartinio šalies prezidento pozicijos tvirtos, pastaruoju metu opozicijai ir jos lyderiui pavyko H.Chávezo persvarą gerokai aptirpdyti.

H.Caprilesas prieš pat rinkimus savo atsilikimąsumažino kone perpus – iki 10 proc.

Žodžių dvikova

Paskutinius savo rinkimų kampanijos mitingus abu politikai surengė praėjusios savaitės pabaigoje. Šalies lyderis demonstraciją surengė sostinėje Karakase, opozicija – provincijoje.

H.Chávezo, kuris Venesuelai vadovauja jau 14 metų, šalininkai nepabūgo net smarkios liūties. Jie skandavo: "O! A! Chávezas neišeis!"

H.Chávezas šalininkams sakė: "Atsikelkit 3 val., išgerkit geros kavos, šokolado, papusryčiaukite ir visi balsuokite už ateitį, gyvenimą <...>. Balsuokite už Chávezą."

p>40 metų H.Caprilesas, buvęs Mirandos valstijos gubernatorius, per mitingą pabrėžė, kad H.Chávezui atėjo laikas trauktis.

"Niekas neturi pamiršti balsuoti ir kiekvienas iš jūsų turite atsivesti balsuoti ir kitus žmones", – savo rėmėjams kalbėjo H.Caprilesas. – Baikime skaldymą, konfrontacijas ir kovas."

Opozicijos lyderis teigė tikįs, kad įveiks savo varžovą milijono balsų skirtumu.

"Manau, kad galime laimėti daugiau nei milijonu balsų <...>. Šiai vyriausybei nebus sunku pripažinti savo pralaimėjimą. Vienintelės apklausos, kurių (rezultatai) nepasikeitė, yra tos, už kurias vyriausybė sumokėjo", – kritikos varžovui negailėjo H.Caprilesas.

Laukia iššūkiai

Opozicijos atstovai tvirtina, kad H.Chávezo valdymo metais išsikerojo korupcija, valstybė buvo valdoma neefektyviai, o naftos sektorius patyrė nuosmukį.

Be to, opozicija kaltina H.Chávezą, kad šis riboja spaudos laisvę, kišasi į teismų darbą ir tildo kritikus.

Visgi ekspertai sako, kad jei opozicijai pavyks laimėti, H.Caprileso laukia daug iššūkių.

H.Caprilesas savo pavyzdžiu vadina buvusį Brazilijos prezidentą Luizą Inácio Lulą da Silvą. Jis ne kartą sakė, kad norėtų Venesueloje įvykdyti panašias reformas kaip Brazilijoje.

Tačiau, anot stebėtojų, pertvarkos šalyje gali strigti.


Socialistas prieš reformatorių

• Socialistas H.Chávezas valdo nuo 1999 m. ir siekia būti perrinktas. Buvęs gubernatorius H.Caprilesas laikomas centro kairiuoju politiku.

• Visuomenės apklausos parodė, kad dabartinis Venesuelos prezidentas prieš rinkimus buvo įgijęs 10 proc. persvarą. H.Chávezui pirmenybę teikė 49,4 proc. rinkėjų, o H.Caprilesui – 39 proc.

• Tačiau kai kurios apklausos atskleidė, kad H.Chávezo persvara didesnė, o kitos – kad varžovų pozicijos apylygės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių