Quantcast

Vaivorykštės trileris Prancūzijoje

Leisti tos pačios lyties asmenims tuoktis ir įsivaikinti vaikų ar ne? Vieni prancūzai čia nemato nieko bloga, kiti piktinasi.

Prancūzijoje karštų debatų sukėlusį klausimą dabar svarstys parlamentarai. Tikėtina, socialistai, kurie karaliauja parlamente, įstatymą prastums. Maža to, reformą remia žalieji ir komunistai.

Visgi reformą inicijavęs Prancūzijos prezidentas François Hollande’as vargu ar tikėjosi, kad ji šalyje sukels tiek prieštaringų vertinimų.

Debatai truko ne vieną mėnesį, galiausiai kalbos persikėlė į gatves. Pirmieji į gatves patraukė prieš homoseksualų santuokas ir įsivaikinimą nusistatę prancūzai, vėliau – palaikantys gėjus ir lesbietes.

Kampanijai prieš reformą vadovauja Prancūzijos katalikų bažnyčia, taip pat centro dešiniųjų opozicija. Reformai "ne" tarė ir 5 mln. narių turinti Prancūzijos musulmonų bendruomenė. Opozicijai pavyko suburti beveik 800 tūkst. demonstrantų, jie atvyko į sostinę protestuoti prieš homoseksualų santuokas. O šį savaitgalį surengtos reformos šalininkų demonstracijos dalyvių buvo du kartus mažiau.

Liono miesto arkivyskupas kardinolas Philippe’as Barbarinas pareiškė, kad vyriausybė, jei pritars reformai, atvers duris incestui ir poligamijai. Jam pritarė ir Prancūzijos pramonininkas Serge’as Dassault. Jis pridūrė, kad "prancūzai išnyks apimti tokio paties dekadanso, kuris nulėmė senovės Graikijos žlugimą".

"Turėsime homų žemę, – rėžė S.Dassault. – O tada per 10 metų nieko neliks. Tai – kvaila."

Tačiau abu jie sulaukė kritikos iš Paryžiaus mero Bertrand’o Delanoë, kuris yra vienas iš nedaugelio savo homoseksualumo neslepiančių Prancūzijos politikų.

Meras pareiškė, kad kardinolas kuoktelėjo. Ginti gėjų santuokų ėmėsi ir elitinių mados namų "Chanel" dizaineris Karlas Lagerfeldas. Paklaustas, ar palaiko gėjų santuokų įteisinimą Prancūzijoje, vokiečių kilmės dizaineris atsakė: "Žinoma, kad taip. Aš net nesuprantu diskusijų prasmės. (Prancūzijoje) nuo 1904 m. Bažnyčia yra atskira nuo valstybės."

Audra Prancūzijoje nesumažino F.Hollande’o ryžto. Priešingai. Jo partnerė Valérie Trierweiller atskleidė, kad prezidentas dalyvaus draugų gėjų vestuvėse, kai tik šis įstatymas įsigalios.

Apklausos rodo, kad 63 proc. prancūzų palaiko homoseksualių žmonių sąjungas. Tačiau nuomonės labiau išsiskyrė, ar tos pačios lyties asmenų poroms turėtų būti suteikta teisė įsivaikinti: 49 proc. apklaustųjų sakė tam pritariantys, o 51 proc. buvo prieš.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių