Quantcast

V. Putinas: Turkija dar neatsiprašė dėl numušto rusų lėktuvo

  • Teksto dydis:

V. Putinas, viešėdamas Graikijoje, nevengė kritikos Vakarams, JAV ir pareiškė, kad Krymo klausimas - nesvarstytinas.

Turkija neatsiprašė?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rusųs bombonešio numušimą prie sienos su Sirija vadina Turkijos karinių pajėgų padarytu karo nusikaltimu ir pareiškė, kad Ankaros atsiprašymų kol kas negirdėjo.

„Mūsų oro ir kosmoso pajėgos, mūsų kariškiai kaunasi Sirijoje ne su reguliariąja armija, o su teroristinėmis grupuotėmis, ir žinoma, mes net neįsivaizdavome, kad turkų naikintuvai gali smogti mūsų bombonešiui, neapsaugotam nuo naikintuvų“, – sakė V.Putinas per spaudos konferenciją po derybų su Graikijos ministru pirmininku Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

Pasak jo, „mes juk nesiruošėme kariauti su Turkija, su Turkijos ginkluotosiomis pajėgomis, antraip mes būtume veikę kitaip ir kitokiomis priemonėmis“.

„Tikiuosi, šito niekada nebebus. Įvyko kas įvyko. Beje, ne tik lėktuvas buvo numuštas, dar ir katapultavęsis lakūnas buvo sušaudytas, – nurodė Rusijos prezidentas. – O tai, pagal tarptautinę teisę, yra ne kas kita kaip karo nusikaltimas“.

„Mes neišgirdome Turkijos valdžios paaiškinimų, mes neišgirdome atsiprašymų ir neišgirdome pasiūlymo atlyginti žalą“, – sakė V.Putinas.

Atšauktų sankcijas su sąlyga

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad Maskva atšauktų Vakarų šalims taikomus suvaržymus, jeigu šios panaikintų sankcijas, paskelbtas Rusijai dėl konflikto Ukrainoje.

„Kai tik mūsų partneriai subręs savo priimtų sprendimų pakeitimui, panaikins suvaržymus, įvestus Rusijos atžvilgiu – mes atliksime ... analogišką partnerių Europoje atžvilgiu“, – Kremliaus vadovas sakė per spaudos konferenciją Atėnuose po derybų su Graikijos ministru pirmininku Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

Atsakydamas į klausimą, ar su A.Cipru buvo aptartas galimas Europos Sąjungos paskelbtų sankcijų Rusijai pratęsimas, V.Putinas atsakė: „Tai klausimas ne mums – juk tas sankcijas paskelbėme ne mes. Mes ėmėmės atsakomųjų priemonių.“

Kritika priešraketinės gynybos sistemoms

JAV priešraketinės gynybos (PRG) sistemų dislokavimas Europoje pažeidžia Vašingtono ir Maskvos sutartį dėl vidutinio ir mažo nuotolio raketų, penktadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Faktas, kad statomi paleidimo įrenginiai, kuriuos galima apginkluoti vidutinio nuotolio raketomis, yra ne kas kita, o mūsų partnerių amerikiečių vykdomas sutarties dėl vidutinio ir mažo nuotolio raketų (ribų) blukinimas“, – Kremliaus vadovas sakė per spaudos konferenciją Atėnuose po derybų su Graikijos ministru pirmininku Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

Visu pajėgumu 2018 metais pradėsiančios veikti dvi raketų gaudyklės – Lenkijos šiaurėje Redzikove bei Rumunijos pietuose Deveselu kaime – yra dalis didesnio europinio NATO raketų skydo.

„Kas tai yra? Tai paleidimo įrenginiai ir radiolokacijos stotys. Dabar ten esama raketų, galinčių nuskrieti 500 km, o po kelerių metų bus raketų, galinčių nuskrieti 1 000 km“, – pabrėžė V.Putinas.

Jis sakė, kad Maskvai jau žinoma, kada tos raketų sistemos bus aktyvuotos, pridūręs, kad tokia padėtis kelia grėsmę Rusijos branduolinėms pajėgoms.

„Blogiau kas kita – kad tie kompaktiški paleidimo įrenginiai gali būti jau dabar apginkluoti smogiamaisiais kompleksais, smogiamosiomis raketomis, galinčiomis nuskrieti 2,4 tūkst. km. Pakeisti vienokią raketą kitokia galima be jokio vargo. Pakanka pakeisti programinę įrangą, ir to niekas nepastebės, netgi rumunai“, – teigė Rusijos lyderis.

V.Putinas atmetė NATO paaiškinimus, kad PRG sistemos dislokuojamos Europoje, siekiant apsisaugoti nuo kai kurių neprognozuojamų valstybių, kaip Iranas arba Šiaurės Korėja, atakų grėsmės.

„Priminsiu, kad iš pradžių buvo kalbama apie būtinybę užkirsti kelią Irano grėsmei. Buvo kalbama apie Irano branduolinę programą. Kur dabar Irano branduolinė programa? – Jos nebėra. Pačios Jungtinės Valstijos buvo sutarties su Iranu iniciatorės. Irano branduolinė grėsmė neegzistuoja, bet JAV priešraketinės gynybos pozicinis rajonas Europoje kuriamas“, – sakė jis.

Krymo klausimas - nesvarstytinas

Krymo statuso klausimas yra galutinai uždarytas ir nesvarstytinas, pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Kalbant apie Krymą, šį klausimą mes laikome galutinai uždarytą“, – sakė jis per spaudos konferenciją po derybų su Graikijos ministru pirmininku Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

„Toks yra istorinis Kryme gyvenančių žmonių sprendimas, ir jokių svarstymų apie tai su niekuo Rusija neketina turėti“, – pabrėžė V.Putinas.

Paragino paleisti belaisvius

Visi žmonės, laikomi Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje, turi būti paleisti, penktadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Asmeniškai manau, kad šis darbas turi būti užbaigtas, ir visi žmonės, laikomi tiek Ukrainos, tiek Donbaso (separatistų), turi būti paleisti“, – V.Putinas sakė Atėnuose per spaudos konferenciją po derybų su Graikijos premjeru Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

Kremliaus vadovas pareiškė, kad šis procesas bus nelengvas, nes jis susijęs su abiejų Ukrainos konflikto šalių pretenzijomis viena kitai dėl tų belaisvių ir jų statuso.


Šiame straipsnyje: Vadimiras Putinasbelaisviaikaras UkrainojeVakaraiGraikija

NAUJAUSI KOMENTARAI

To Seulas

To Seulas portretas
Zmogau apsidairyk kas uz kaimo darosi !!! Olandijos spauda jau kitaip ir neraso, kad Ukraina numuso, one rusai. O pats vis darta pacia malda kartoji. RUSAI RUSAI RUSAI

Seulas

Seulas portretas
O pietu krejos atsiprase kacapai uz numusta keleivini lektuva,o uz malaizijos ? Totormogoloidai nesiraidys pazeidinedami kitu saliu oro erdves!

taige

taige portretas
O Rusija neatsiprase turku, kad ilindo su lektuvu i ju teritorija
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių