Quantcast

Terorizmas pasiekė Ukrainą

Rytų Ukrainos Dniepropetrovsko mieste vakar per keturis sprogimus buvo sužeisti 27 žmonės. Šalies vadovas šiuos išpuolius pavadino iššūkiu valstybei.

Iššūkis visai valstybei

Iš viso per keturis sprogimus buvo sužeisti 27 žmonės, vienam jų teko amputuoti ranką.

"Mes suprantame, kad tai dar vienas iššūkis mums, visai valstybei", – pareiškė Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Per pirmą sprogimą prie tramvajų Operos teatro stotelės miesto centre maždaug 11.50 val. vietos (ir Lietuvos) laiku nukentėjo penki žmonės. Jie, patyrę įvairaus sunkumo traumų, buvo nuvežti į ligoninę.

Antrasis sprogimas po 30 minučių nugriaudėjo prie kino teatro "Tėvynė". Tuomet buvo sužeisti septyni žmonės.

Trečias sprogimas 12.45 val. įvyko prie Lazario Globos parko, buvo sužeisti du žmonės.

Nepaprastųjų situacijų ministerija taip pat aiškinasi, kokiomis aplinkybėmis prie Operos teatro, netoli pirmojo sprogimo vietos, 13 val. įvyko ketvirtas sprogimas ir kiek per jį buvo sužeista žmonių.

Mieste kilo sąmyšis

Policija nurodo, kad sprogstamieji užtaisai buvo padėti šiukšlių dėžėse. Į Dniepropetrovską skubiai išvyko operatyvinė grupė, kuriai vadovauja vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka.

"Kol kas niekas nesulaikytas", – sakė policijos atstovas.

Pareigūnai kol kas nepateikė jokio paaiškinimo ar motyvo ir nesakė, kas galėtų būti atsakingas už šiuos sprogimus.

p>Teisėsauga ėmėsi ypatingų saugumo priemonių. Dniepropetrovske nustojo veikti mobilusis ryšys, policininkai puolė tikrinti miesto šiukšliadėžių, taip pat žmonių su kuprinėmis, rankinėmis ir įtartinais paketais. Carlo Markso prospektas, vedantis prie stoties, buvo uždarytas. Mieste pasirodė šarvuočiai. Gyventojai paraginti nesinaudoti metropolitenu.

Vietos žiniasklaidai pranešė, kad mieste kilo panika. Mokyklos paleido vaikus namo, uždarytos parduotuvės, sustojo transportas. Evakuota geležinkelio stotis. Į Dniepropetrovską vykstantys traukiniai sustojo miesto prieigose.

Stambus pramonės centras

Dniepropetrovskas, esantis 400 km į pietryčius nuo sostinės Kijevo, yra vienas didžiausių Ukrainos pramonės centrų, o sovietiniais laikais taip pat buvo svarbus branduolinės, ginklų ir kosmoso pramonės centras.

Šis miestas buvo kaip tramplinas į valdžią buvusiam prezidentui Leonidui Kučmai, kuris šalies vadovo poste dirbo 1994–2005 m. Dniepropetrovske taip pat yra gimusi dabar kalinama opozicijos lyderė Julija Tymošenko.

Išpuoliai panaudojant bombas šioje buvusioje sovietinėje respublikoje yra retas dalykas, tačiau politinė įtampa šalyje šiuo metu didelė dėl J.Tymošenko kalinimo.

Buvusi premjerė pernai spalį buvo nuteista septynerius metus kalėti dėl piktnaudžiavimo valdžia, bet visus kaltinimus neigia.

Žada užtikrinti saugumą

Birželį ir liepą Ukraina bus viena Europos futbolo čempionato šeimininkių.

Šalies valdžia kreipėsi į tarptautinę bendruomenę ir pažadėjo užtikrinti čempionato dalyvių ir svečių saugumą.

Grupinės varžybos birželį vyks keturiuose Ukrainos miestuose: Kijeve, Donecke, Charkove ir Lvove.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių