Quantcast

Sūneliui – visos durys atviros

Net 23 metų studentas gali padaryti stulbinamą politinę karjerą Prancūzijoje. Tiesa, jis turi būti prezidento Nicolas Sarkozy sūnus.

Pakeis ministrą

Studentas Jeanas Sarkozy, kurį žiniasklaida vadina princu Jeanu, rengiasi pakeisti ekonomikos atsigavimo ministrą Patricką Devedjianą EPAD pirmininko poste. EPAD yra agentūra, prižiūrinti biurų plėtrą Paryžiaus La Defanso rajone, kur įsikūrusios pagrindinių prancūzų verslo įmonių būstinės.

Šis paskyrimas yra svaiginantis karjeros šuolis jaunajam J.Sarkozy. Tiesa, gruodį tam dar turi pritarti agentūros direktorių taryba, tačiau nekyla abejonių, jog tai bus padaryta. Juk jaunuolis yra N.Sarkozy sūnus.

Šviesiaplaukis teisės studentas šiuo metu yra turtingo Paryžiaus priemiesčio Neji prie Senos, kuriame prieš 30 metų išgarsėjo jo tėvas, municipaliteto narys. Jis vadovauja dešiniųjų daugumai Aukštutinės Senos departamento taryboje.

N.Sarkozy klanas siautėja?

Toks J.Sarkozy karjeros šuolis ne juokais įsiutino opoziciją. Politikai apkaltino prezidentą nepotizmu ir teigė, jog Sarkozy klanas stengiasi perimti į savo rankas lobių skrynia vadinamą turtingą rajoną. Kai kurie palygino N.Sarkzoy su Romos imperatoriumi Kaligula, kuris konsulu paskyrė savo žirgą, ar skandalinguoju Italijos premjeru Silvio Berlusconi.

"Gerai žinome, kad Sarkozy klanas nori vadovauti departamentui ir siekia perimti į savo rankas lobių skrynią, kuri jiems atsivers vadovaujant turtingiausiam šalies departamentui", – sakė socialistų parlamentaras Manuelis Vallsas.

p>Vietos opozicijos lyderio inicijuotą peticiją, kurioje J.Sarkozy raginamas atšaukti savo kandidatūrą, internete pasirašė daugiau kaip 40 tūkst. žmonių.

"Baikite teisės studijas, įgykite patirties versle ir vieną dieną galbūt vėl galėsite kandidatuoti į postą, kurį anksčiau užėmė jūsų tėvas", – sakė peticijos iniciatorius Christophe'as Grebert'as iš centristinės pakraipos Demokratinio judėjimo.

O buvęs socialistų ministras pirmininkas Laurent'as Fabiusas situaciją pakomentavo pašaipiai: "Didžiausiam Europoje verslo rajonui reikia skvarbaus teisininko proto. O ponas Sarkozy yra antrakursis teisės studentas. Tai išties svarus veiksnys."

Neatsilieka ir eiliniai prancūzai. "Mano anūkas antrus metus lanko darželį ir labai mėgsta lėktuvus. Manote, kad jis turi galimybe kitais metais tapti "Air France" vadovu?" – tyčiojosi vienas jų.

Stojo ginti partija

Tačiau J.Sarkozy, kuris iš savo tėvo paveldėjo jam būdingą pasitikėjimą ir drąsą, atmetė opozicijos politikų kritiką. Jis pareiškė, jog yra labai ryžtingas ir motyvuotas.

"Nesvarbu, ką sakau ar darau, vis tiek sulauksiu kritikos, – sakė J.Sarkozy laikraščio "Le Parisien" tinklalapiui. – Visuomet turėsiu įrodinėti savo veiksmų teisėtumą."

"Ar neturiu teisės dalyvauti jokiuose rinkimuose vien dėl to, kad mano pavardė Sarkozy? – piktinosi vaikinas, duodamas interviu dienraščiui "Metro". – Neprašau sau daugiau teisių nei kam nors kitam, tačiau taip pat neprašau mažiau. Būti Sarkozy – dar sunkiau, ir tai akivaizdu iš įnirtingų asmeniškų užsipuolimų, su kuriais susidūriau iš pat pradžių."

Valdančioji partija UMP prezidentą ir jo sūnų užgriuvusią kritikos laviną pavadino bjauria ir tvirtino, jog Jeanas buvo demokratiškai išrinktas į visus postus, kuriuos šiuo metu užima.

"Likimas lėmė, kad J.Sarkozy pavardė tokia pati, kaip prezidento, ir būtent dėl šios priežasties jis yra taikinys", – sakė partijos UMP atstovas spaudai Jeanas Lefebvre'as.

Praėjusiais metais J.Sarkozy atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre, kai vedė Jessicą Sebaoun – didelės elektronikos bendrovės "Darty" paveldėtoją. Šių metų pabaigoje pora laukia šeimos pagausėjimo. Jiems turėtų gimti berniukas.

Jeanas turi vyresnį brolį, repo muzikos prodiuserį Pierre'ą – jų N.Sarkozy susilaukė su pirmąja žmona Marie Dominique Culioli. Jis taip pat turi įbrolį, 11-metį Louis iš N.Sarkozy antrosios santuokos su Cecilia Ciganer-Albeniz, su kuria prezidentas išsiskyrė praėjusiais metais.

Tikslas – 1 mlrd. eurų

Vakariniame Paryžiaus pakraštyje esančiame La Defanso verslo rajone yra 2,5 tūkst. bendrovių, tarp jų tokių milžinių kaip "Total" ir banko "Societe Generale", centrinės būstinės, o čia stūksančiame dangoraižių komplekse dirba daugiau nei 150 tūkst. žmonių.

Šį kvartalą numatoma plėsti pastatant architekto Jeano Nouvelio suprojektuotą ultramodernų dangoraižį "Signal Tower". Vyriausybė taip pat nori, kad būtų išplėstos EPAD funkcijos ir šiam rajonui priskirta pusė komunistų kontroliuojamo kaimyno Nantero.

Kovą dėl prezidento posto pralaimėjusi socialistų kandidatė Ségolène Royal teigia, kad prastumdamas sūnų į tokį atsakingą postą N.Sarkozy ruošiasi kitiems rinkimams 2012 m. Mat iš nuomos ir mokesčių La Defanso rajone surenkama 1 mlrd. eurų (apie 3,45 mlrd. litų).

"Tokie pinigai visada labai praverčia prieš prezidento rinkimus, – kalbėjo S.Royal. – O turėti raktus nuo vietos, kur sukasi milijardai eurų... Jūs suprantate, ką aš turiu galvoje."


Prancūzai palaiko ministrą

Kitame Prancūziją krečiančiame politiniame skandale tauta linkusi palaikyti jo epicentre atsidūrusį N.Sarkozy ministrą. Du trečdaliai prancūzų nenori, kad kultūros ministras Frédéricas Mitterrand'as (nuotr.) atsistatydintų už tai, jog autobiografijoje prisipažino Tailande mokėjęs vaikinams už seksualines paslaugas.

Spalio 9–10 d. tyrimų instituto BVA atlikta apklausa parodė, jog 67 proc. prancūzų nenori, kad F.Mitterrand'as atsistatydintų. Už tai, kad jis pasitrauktų iš kultūros ministro posto, pasisakė 20 proc. respondentų.

Pats F.Mitterrand'as atmetė raginimus pasitraukti iš užimamo posto, kuriuos pakurstė šokiruojantys ministro gyvenimo faktai, atskleisti 2005 m. pasirodžiusioje jo autobiografijoje "Blogas gyvenimas". Jis pabrėžė, kad vaikinai, kuriems mokėjo už seksą, buvo pilnamečiai. Prancūzijos vyriausybė išreiškė paramą F.Mitterrand'ui, kuris pagrasino imtis teisinių veiksmų, kad apgintų savo reputaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių