Quantcast

Paslaptingasis Irano R.Oppenheimeris

Prancūzijos dienraštis "Le Monde" klausia – kas vadovauja Irano branduolinės bombos kūrimo programai?

Mohsenas Fakrizadehas, kuriam 50 metų, kaip rašo prancūzų dienraštis, kruopščiai slepiamas nuo pašalinių akių.

Nenuostabu. Jis – viena svarbiausių figūrų Irane. Nors yra fizikas, kartu jis – vienos Islamo revoliucijos gvardijos brigados generolas.

Užtenka pasakyti, kad šio vyro darbas ir gyvenimas paslėptas po devyniais užraktais. Juk, kaip teigia "Le Monde", Irano valdžia slepia, jog apskritai kuria branduolinį ginklą.

M.Fakrizadehas vadovauja jautriausiai branduolinės programos daliai – ginklo kūrimui. Šis vyras veikiausiai yra pagrindinis Izraelio slaptosios tarnybos "Mossad" taikinys. Izraelio agentams per pastaruosius metus pavyko sumedžioti kelis Irano fizikos specialistus, tiesa, jie tebuvo didelės komandos nariai.

Vienas dienraščio kalbintas Vakarų ekspertas sakė, kad M.Fakrizadehas – atribotas nuo pasaulio.

Niekas nėra bandęs susitikti su M.Fakrizadehu, išskyrus Olli Heinoneną. Suomių ekspertas nuo 2003 iki 2010 m. vadovavo kelioms tarptautinėms branduolinėms inspekcijoms Irane. Pasak jo, nesutikęs M.Fakrizadeho apie Irano branduolinę programą visko nesužinosi.

Anot "Le Monde", kelerius metus Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) atstovai prašė Irano leisti pakalbėti su M.Fakrizadehu. Tačiau, kaip sako O.Heinonenas, jis būtų nustebęs, jei pastaroji inspekcija, kuri neseniai lankėsi Irane, būtų prisikasusi iki M.Fakrizadeho.

p>Suomis pridūrė: "Ypač nuo to laiko, kai Irano valdžia ėmė įtarinėti TATENA, jog remiantis šios organizacijos ataskaitomis žudomi šalies fizikai."

O.Heinonenas pabrėžė, kad 2008 m. jam buvo nušvitusi galimybė susitikti su M.Fakrizadehu, kai šis pats išsakė norą išdėstyti savo nuomonę interviu. Tačiau tada, kaip pasakojo Suomijos ekspertas, susitikimas neįvyko, nes Irano valdžia nurodė, kad mokslininkas – nepasiekiamas.

"Le Monde" tęsia, kad M.Fakrizadeho slapyvardis ankstesniame jo darbe buvo "orchidėja". Jis kilęs iš pavadinimo Teherano Orchidėjų gatvės, kurioje stūksojo buvusios mokslininko darbovietės pastatas.

Būtent čia 2000–2003 m. buvo vystomas vadinamasis projektas 111, kurio tikslas – branduolinės bombos kūrimas. Vėliau centre dirbę mokslininkai buvo išskirstyti po įvairius universitetus ir institutus, siekiant paslėpti programą.

"Le Monde" primena, kad kuriant JAV branduolinę bombą paslapties šydas gaubė ir Roberto Oppenheimerio gyvenimą. Jis buvo įžymiojo Manhatano projekto vadovas. Tiesa, dienraščio tvirtinimu, M.Fakrizadehas nėra kaip R.Oppenheimeris, žymus mokslininkas.

Spėjama, kad iranietis yra programos vadybininkas, vadovaujantis 600 mokslininkų komandai, kurie yra išmėtyti po visą Irano teritoriją.

Antai, Markas Fitzpatrickas, Irano branduolinės programos ekspertas iš Tarptautinio strateginių studijų instituto Londone, palygino M.Fakrizadehą su Pakistano branduolinės programos tėvu Abdulu Qadeeru Khanu.

"Manau, kad M.Fakrizadehas galėtų būti vadinamas Irano A.Q.Khanu", – kalbėjo ekspertas. Pasak jo, abu šie kūrėjai ne tik dalyvavo technologiniame bombos kūrime, bet ir rūpinosi, kad kūrėjams nieko netrūktų.

Tiesa, skirtingai nei A.Q.Khanas, M.Fakrizadehas nesikrauna turtų parduodamas technologines paslaptis kitoms pasaulio šalims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių