Quantcast

P. Szijjarto: Vengrija nori, kad vengrų tautinė mažuma Ukrainoje atgautų iki 2015 m. turėtas teises

Vengrijos pusė prašo Ukrainos, kad vengrų mažumai būtų grąžintos visos teisės, kurias ji turėjo iki 2015 metų.

Tai po derybų Užhorode bendrame brifinge su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ir prezidento kanceliarijos vadovu Andrijumi Jermaku pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

„Atvykome čia atkurti gerų kaimyninių santykių, turime nueiti ilgą kelią, bet mes, iš Vengrijos pusės, esame pasirengę atlikti šį darbą. Užkarpatėje vengrai ir ukrainiečiai gyvena taikiai“, – sakė P. Szijjarto.

Jis pažymėjo, kad šalys aptarė sudėtingus klausimus, primindamas, kad pastaruoju metu Ukrainos ir Vengrijos santykiai buvo sudėtingi.

„Nuo 2017 metų priimti įstatymai, kuriais sumažintos vengrų mažumos teisės. Gruodį parlamentas priėmė įstatymą, kuris tai sustabdė. Tačiau mes turime prašymą – gal tai per daug, ir jūs pagalvosite, kad aš esu nemandagus, – bet mes prašome, kad vengrų mažumai būtų grąžintos visos teisės, kurias ji turėjo iki 2015 metų. Daugiau nieko neprašome“, – sakė ministras.

P. Szijjarto sakė, kad Vengrijos pusė suformulavo 11 punktų prašymą: įskaitant nacionalinės mokyklos statuso atkūrimą, galimybę gauti vidurinės mokyklos diplomą vengrų kalba ir vengrų kalbos vartojimą visuomeniniame gyvenime. Pasak jo, komisijai buvo pavesta kuo greičiau susitarti dėl šių klausimų ir parengti pasiūlymus ministerijoms.

Kaip pranešė „Ukrinform“, D. Kuleba, A. Jermakas ir P. Szijjarto, be kita ko, aptarė galimybę surengti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano susitikimą.

V. Zelenskis pasiūlė surengti tokį susitikimą, siekdamas pataisyti dvišalius santykius ir „rasti sprendimus“ nesutarimams.

Pastaruosius kelerius metus abiejų kaimynių santykiai buvo įtempti ir dar labiau paaštrėjo, kai gruodžio mėnesį V. Orbanas vetavo 50 mlrd. eurų ES pagalbos Kyjivui paketą.

D. Kuleba pirmadienį padėkojo Vengrijai už konstruktyvias derybas prieš Europos Vadovų Tarybos susitikimą, per kurį, kaip tikisi Kyjivas, V. Orbanas atšauks savo veto ES pagalbos paketui.

AFP pažymi, kad P. Szijjarto nebuvo nuvykęs į Ukrainą nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo invaziją, tačiau keletą kartų lankėsi Maskvoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

chutin puilo

chutin puilo portretas
Mesti lauk juos iš ES ir iš NATO. Tegul varosi pas putlerį lauko tualetų valyti.

chi - nejuokinga

chi - nejuokinga portretas
Visi ir visur vienodai ką nors užgrobia - vėliau politikai reikalinga tokia situacija ką nors apkaltinti ir t.t.

Paprasyti pasitraukti !

Paprasyti pasitraukti ! portretas
Kam V. Orbanas reikalingas ES ,ar pinigams siurbti is ES ir pagalius kaisioti i Es sprendimus. boba is ratu - ratams lengviau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių