Quantcast

Nobelio premijos karštinė

Spalio pradžia kiekvienais metais reiškia, kad atėjo laikas paskelbti pranešimus dėl Nobelio premijų ir karštligiškai spėlioti galimus laureatus.

Griežta paslaptis

Šiemet gandonešiai mini 231 Nobelio taikos premijai nominuotą žmogų, pradedant buvusiu Vokietijos kancleriu Helmutu Kohliu ir baigiant kovotoja su burkomis Sima Samar ar JAV mokslininku Gene'u Sharpu.

p>Šiemet vertintojai labai stengiasi laureatų pavardes išlaikyti paslaptyje, iki jos bus oficialiai paskelbtos. Jas bus pradėta skelbti pirmadienį, spalio 8 d., ir po savaitės bus paviešintas Nobelio ekonomikos premijos laureatas.

Nors paprastai būna sunku prognozuoti, kas bus pagerbtas už novatoriškus mokslo tyrimus medicinos, fizikos, chemijos ir ekonomikos srityse, plačioji visuomenė aktyviai spėlioja taikos ir literatūros premijų laureatus.

Švedijos akademija, kuri skiria Nobelio literatūros premiją, garsėja slaptumo užtikrinimo metodais, tokiais kaip kodinių pavadinimų, o ne autorių pavardžių, ir netikrų knygų viršelių naudojimas per viešus skaitymus.

2005 m., kai buvo apdovanotas britų dramaturgas Haroldas Pinteris, akademijos komiteto nariai jį vadino Hariu Poteriu, kurio inicialai yra tokie patys.

Pritrūko įkalčių

Pernai buvo pasklidę gandai apie galimą informacijos nutekinimą. Kovos su korupcija prokurorai aiškinosi, kodėl lažybininkų šansai dėl švedų poeto Tomo Tranströmerio kelios valandos prieš tai, kai akademija paskelbė jį laureatu, nuo santykio 13:1 pasikeitė iki mažesnio nei 2:1.

Vėliau dėl įrodymų trūkumo tyrimas buvo nutrauktas, bet akademija šiais metais ėmėsi papildomų saugumo priemonių ir apribojo skaičių žmonių, kurie iš anksto gali žinoti laureato vardą.

Be to, Švedijos akademija atsisakė įprastos praktikos žiniasklaidos priemonėms išsiųsti užantspauduotus vokus, kuriuose būdavo laureato pavardė.

"Pernai Švedijos akademija pradėjo patikrinimą turėdama tikslą sumažinti išorės veikėjų skaičių ir pagerinti slaptumo užtikrinimą. Deja, negalėsime skirti specialių kurjerių, kurie pristatytų pranešimą jūsų redakcijai", – rugpjūtį žiniasklaidos priemonėms pranešė šalies Užsienio reikalų ministerija.

Pagal tradiciją ir ne taip, kaip kitų premijų atvejais, Nobelio literatūros premijos laureato paskelbimo data pranešama vos pora dienų prieš patį laureato paskelbimą.

Tarp pretendentų – ir ES

Pretendentų į Nobelio taikos premiją, apie kurią turbūt kalbama daugiausia, šiemet, regis, yra labai daug ir įvairių, ir joks aiškus favoritas neminimas.

Formaliai į ją pretenduoja 231 žmogus, ir nors premiją skiriantis komitetas niekada neskelbia nominantų vardų, žinoma, kad šiųmečiame sąraše yra Billas Clintonas, H.Kohlis, ES ir "WikiLeaks" bylos įtariamasis Bradley Manningas.

Oslo taikos tyrimų instituto vadovas Kristianas Bergas Harpvikenas atidžiai stebi Nobelio taikos premijos komiteto darbą ir kasmet skelbia savo paties sudaromą trumpąjį kandidatų sąrašą.

Šiemet jame yra Amerikos politologas ir nesmurtinių revoliucijų ekspertas G.Sharpas, Rusijos teisių gynimo grupė "Memorial" ir jos įkūrėja Svetlana Ganuškina, nepriklausomas Rusijos radijas "Echo Moskvy" ir jos vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Du nigeriečiai, kovojantys su piknaudžiavimu religija, – arkivyskupas Johnas Onaiyekanas ir Sokoto sultonas Mohamedas Sa'adas Abubakaras – taip pat yra šiame sąraše.

Kaip galimi laureatai taip pat nurodomi Mianmaro prezidentas Theinas Seinas, Afganistano žmogaus teisių gynėja, buvusi ministrė ir burkų priešininkė S.Samar.

Sumažino premijas

Viena mokslo premijų šiemet kelia netikėtą triukšmą. Liepą buvo atrasta nauja elementarioji dalelė, tikriausiai – Higso bozonas. Šis atradimas, vienas didžiausių fizikos persilaužimų per pastarąją pusę amžiaus, daugelio yra laikomas vertu Nobelio premijos.

Tačiau Nobelio fizikos premiją skirstantis komitetas nė neužsimena, ar laimės šio tyrimo autoriai.

"Tai – didelis atradimas. Tai visa, ką pasakysiu", – nurodė komiteto narys Larsas Brinkas.

Pirmadienį Nobelio premijų sezoną pradės medicinos premija, antradienį bus paskelbtas fizikos premijos laureatas, trečiadienį – chemijos.

Nobelio literatūros premijos laureatas tradiciškai paskelbiamas ketvirtadienį, vadinasi, šiemet – spalio 11-ąją, o spalio 12 d. gali paaiškėti Nobelio taikos premijos laureatas.

Ekonomikos premija, tarp kurios laureatų dominuoja amerikiečiai, bus paskelbta paskutinė, spalio 15 d., pirmadienį.

Nobelio fondas dėl ekonominės krizės sumažino premijas iki 8 mln. Švedijos kronų (3,2 mln. litų) – nuo 10 mln. kronų sumų, kurios būdavo teikiamos nuo 2001-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių