Quantcast

NATO ministrai sunerimę dėl Rusijos hibridinės atakos naudojant migrantus

Bendrą sieną su Rusija turinčių NATO šalių užsienio reikalų ministrai pareiškė nerimą po to, kai Suomiją užplūdo tinkamų dokumentų neturinčių migrantų banga.

Helsinkio vyriausybė antradienį priėmė sprendimą prie sienos su Rusija keliaujantiesiems uždaryti paskutinį pasienio kontrolės punktą.

„Savo pasienyje susidūrėme su hibridine Rusijos operacija“, – NATO ministrų susitikime Briuselyje kalbėjo Suomijos užsienio reikalų ministrė Elina Valtonen.

Dešimtmečiais siekusi išlaikyti neutralumą, reaguodama į Rusijos invaziją Ukrainoje, Suomija šiais metais tapo NATO nare.

Pastarosiomis savaitėmis Suomijos sienos apsaugos tarnyba užfiksavo smarkiai išaugusį iš Rusijos be reikalingų dokumentų keliaujančių asmenų, kurių dauguma yra iš Vidurio Rytų, skaičių. Jie Suomijoje prašėsi prieglobsčio.

E. Valtonen teigimu, Maskva ne tik praleidžia per Rusiją be dokumentų keliaujančius migrantus, „bet ir mobilizuoja šiuos asmenis“.

Suomijos pasienio kontrolės punktai keliaujantiesiems bus uždaryti dvi savaites. Iš Rusijos įvažiuoti leidžiama tik krovininiams traukiniams.

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna sakė šiuo klausimu kalbėsiąs su Baltijos ir Šiaurės šalių ministrais.

Savo pasienyje susidūrėme su hibridine Rusijos operacija.

„Suomija patiria Rusijos hibridines atakas. Jų mastas tikrai milžiniškas“, – kalbėjo M. Tsahkna.

„Turime tikrai sunerimti, kad Rusija naudojasi nekaltais žmonėmis, pabėgėliais, varydama juos per sieną“, – sakė jis.

„Jei galite įsivaizduoti, kokios šiaurėje yra oro sąlygos, jos yra itin kritinės. Ir aš tikrai tikiuosi, kad tai nesibaigs pabėgėlių ar kitokių asmenų mirtimis“, – paaiškino M. Tsahkna.

Jis pridūrė, kad už susidariusią padėtį ir už „naudojimąsi nekaltais žmonėmis kaip ginklu“ yra atsakinga Rusija, pridurdamas, kad yra svarbu, jog NATO „pripažintų šią situaciją“.

Šiuo metu prie Estijos sienos su Rusija didesnio pabėgėlių skaičiaus nefiksuojama, sakė M. Tsahkna, tačiau jo šalis yra pasirengusi uždaryti sieną, jei padėtis pasikeistų.

Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide sakė, kad padėtis ties jo šalies siena su Rusija yra nepakitusi, tačiau jis atidžiai stebi įvykius ir yra „pasirengęs prireikus tuojau pat imtis veiksmų“.


Šiame straipsnyje: NATOministraiRusijahibridinė atakaSuomijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių