Quantcast

Ministrai surado vaistus

Labiausiai išsivysčiusių šalių ekonomikų ministrai savaitgalį ieškojo priemonių kovoti su krize. 20 šalių delegatai žadėjo nepamiršti ir mažųjų valstybių.

"Esame įsipareigoję padaryti viską, kad pasaulyje vėl prasidėtų ekonominis augimas", – teigiama šeštadienį išplatintame ministrų pareiškime. Dokumente, kuris buvo priimtas per susitikimą Anglijoje, žadami papildomi pinigai Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) ir regioninės reikšmės bankams.

Jokių skaičių ministrai nepateikė. Tačiau vienas derybose dalyvavęs pareigūnas "Reuters" prasitarė, kad buvo kalbama apie daugiau kaip dvigubai didesnę sumą, negu tą, kuria dabar disponuoja TVF.

Ministrų susitikimas vyko prieš stipriausių pasaulio šalių vadovų susitikimą, kuris vyks Didžiojoje Britanijoje balandžio 2 d. Rengdamasis priimti svečius šalies premjeras Gordonas Brownas sakė, kad netrukus įvyks didžiulis pokytis finansinių rinkų reguliavimo srityje. Jo teigimu, bus labiau kontroliuojami rizikos fondai ir kreditavimas. Apie tokios kontrolės svarbą kalbėjo ir ministrai. Anot jų, dabar reikia siekti, kad kreditavimas, kuris ekonomikai reikalingas tarsi kraujas žmogui, vėl būtų normalus.

Per susitikimą daug kalbėta apie pagalbą besiformuojančioms šalių ekonomikoms. Ministrai įsipareigojo padėti. "Tikrai privalome imtis veiksmų, kad sustabdytume žalą, daromą besivystančioms šalims", – sakė britų finansų ministras Alistairas Darlingas. Reikalingas paskolas, kaip manoma, suteiks TVF. Ši institucija neseniai pažadėjo beveik 50 mlrd. dolerių (134 mlrd. litų) finansinę pagalbą Rytų Europos šalims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių