Quantcast

Lenkijoje įsigalioja pakoreguotas prieštaringai vertinamas įstatymas dėl Rusijos įtakos

  • Teksto dydis:

Lenkijos prezidentas trečiadienį pasirašė pakoreguotą prieštaringai vertinamą įstatymą dėl Rusijos įtakos, laikomą nukreiptu prieš opoziciją ir kritikuojamą JAV bei Europos Sąjungos.

Pagal įstatymą sukurta komisija tikrins, ar 2007–2022 metais politikai priėmė sprendimų veikiami Rusijos ir ar tie sprendimai gali kelti grėsmę Lenkijos saugumui.

Įstatymo projektą gegužę pasiūlė Lenkijos valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS). Jame buvo numatyta, kad jei komisija pripažintų, jog politikas patyrė Rusijos įtaką, jam būtų uždrausta 10 metų eiti viešąsias pareigas, susijusias su valstybės finansais ir įslaptinta informacija.

Kritikai sako, kad įstatymas pirmiausia yra nukreiptas prieš opozicijos lyderį, buvusį premjerą Donaldą Tuską, artinantis rudenį įvyksiantiems rinkimams.

Priėmus šį įstatymą Europos Sąjunga ėmėsi teisinių veiksmų prieš Lenkiją, o JAV išreiškė susirūpinimą, kad šiuo įstatymu gali būti pasinaudota be deramo proceso blokuojant opozicijos politikų kandidatūras.

Dėl išsakytos kritikos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) skubiai pasiūlė pataisų įstatymui, o trečiadienį jau pataisytą įstatymą pasirašė.

Pagal jį asmeniui, kuris, komisijos sprendimu, buvo paveiktas Rusijos, nebus uždrausta eiti viešųjų pareigų. Vietoje to komisija paskelbs pareiškimą, kad šis asmuo buvo veikiamas Rusijos, todėl negalima užtikrinti, kad jis deramai dirbs valstybės labui.

Be to, devyni komisijos nariai bus ekspertai, o ne įstatymų leidėjai, komisijos sprendimus bus galima apskųsti apeliaciniame teisme.

Kritikai teigia, kad įstatymo pataisos yra nepakankamos.

Lenkijos valdantieji konservatoriai nuo pat atėjimo į valdžią 2015-aisiais ginčijasi su Briuseliu dėl teiginių, kad Varšuva ne visiškai laikosi ES įstatymų, ypač dėl teismų sistemos.

D. Tuskas, buvęs Lenkijos premjeras ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, kelia rimtą iššūkį PiS prieš vėliau šiais metais įvyksiančius rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lenkai teisūs,

Lenkai teisūs, portretas
po išsigimusios "demokratijos" priedanga tarpsta kaZapinė propoganda ,kuriai kreliaus vampyrai skiria miliardus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių