Quantcast

Lenkija: pagerėję D. Trumpo santykiai su Rusija neturi kenkti mums

  • Teksto dydis:

Lenkija penktadienį kreipėsi į išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administraciją ir pareiškė, kad Vašingtonas neturėtų siekti geresnių santykių su Maskva, jeigu dėl to nukentėtų Varšuva.

„Negalima kritikuoti norinčių pagerinti santykius su Rusija“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis).

„Esame Rusijos kaimynai ir taip pat to norėtume. Tai mūsų žinutė amerikiečiams: mums tai patinka, tik ne mūsų kaina“, – sakė jis radijui RMF.

Šie W.Waszczykowskio komentarai nuskambėjo likus vos savaitei iki D.Trumpo inauguracijos. Respublikonas anksčiau yra sakęs, kad jo administracija sieks pagerinti santykius su Kremliumi.

Per pastaruosius dvejus metus įtampa tarp Rusijos ir Vakarų smarkiai padidėjo. Santykių pablogėjimą lėmė 2014 metais Maskvos surengta Krymo pusiasalio aneksija ir praėjusiais metais vykdyta karinė kampanija Sirijoje.

Savo ruožtu kadenciją baigiančio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija NATO rytiniame sparne įsakė dislokuoti papildomą karių brigadą, kad nuramintų Lenkiją ir kitas sąjungininkes, kurių kaimynė Rusija vis dažniau vykdo karines pratybas šalia išorinių Aljanso sienų.

Ketvirtadienį į Lenkiją atvykusi karių ir technikos brigada sulaukė itin aršios Kremliaus reakcijos. Vašingtonui pajėgas Europoje sustiprinus vienu didžiausių dalinių nuo Šaltojo karo laikų, Maskva šį žingsnį pavadino „grėsme“ prie jos „slenksčio“.

Be to, B.Obamos administracija vėl pratęsė sankcijas Rusijai dėl šios veiksmų Ukrainoje.

„Nuo lapkričio 8-osios Donaldas Trumpas elgiasi racionaliai, įspėja apie Rusiją“, – sakė Lenkijos diplomatijos vadovas.

„Jie (D.Trumpo administracija) galvoja taip pat racionaliai kaip ir mes, o jų požiūris į pasaulį ir konkurenciją su Rusija yra panašus į mūsų“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių