Quantcast

JT ataskaita: daugiau kaip 230 mln. moterų ir mergaičių patyrė lytinių organų žalojimą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų vaikų agentūros penktadienį paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad daugiau kaip 230 mln. moterų ir mergaičių, iš kurių dauguma gyvena Afrikoje, yra patyrusios moteriškų lytinių organų žalojimą.

Tarptautinę moters dieną UNICEF paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad per pastaruosius aštuonerius metus maždaug 30 mln. moterų buvo atlikta ši procedūra, kurios metu iš dalies arba visiškai pašalinami išoriniai lytiniai organai.

UNICEF pranešė, kad mažėja moterų ir mergaičių, kurioms žalojami lytiniai organai, procentas. Tačiau UNICEF įspėja, kad pastangos išnaikinti šią praktiką, siejamą su kultūrinėmis, religinėmis ar socialinėmis priežastimis, yra per lėtos, atsižvelgiant į sparčiai augančią žmonių populiaciją.

„Moterų lytinių organų žalojimo praktika nyksta, tačiau nepakankamai sparčiai“, – sakoma ataskaitoje.

Klaidingai manoma, kad ši praktika leidžia kontroliuoti moterų ir mergaičių seksualumą, tačiau ji, be kitų dalykų, gali sukelti rimtą kraujavimą ar net baigtis mirtimi.

Išorinių lytinių organų žalojimas ilgainiui gali sukelti šlapimo takų infekcijas, menstruacijų sutrikimus, skausmą, mažesnį seksualinį potraukį ir gimdymo komplikacijas, taip pat depresiją, žemą savivertę ir potrauminio sindromo sutrikimą.

Mergaitėms ši procedūra atliekama nuo kūdikystės iki paauglystės.

„Taip pat pastebime nerimą keliančią tendenciją, kad vis daugiau mergaičių šią praktiką patiria jaunesniame amžiuje, dažnai dar nesulaukusios penktojo gimtadienio. Tai dar labiau sumažina galimybę įsikišti“, – sakė UNICEF vykdomoji direktorė Catherine Russell (Ketrin Rasel).

Pasak ataskaitos, vien tik Afrikoje lyties organų žalojimą patyrė apie 144 mln. moterų ir mergaičių, Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose – šie skaičiai atitinkamai siekia 80 mln. ir 6 milijonus.

Moterų lytinių organų žalojimo praktika nyksta, tačiau nepakankamai sparčiai.

Somalis pirmauja tarp šalių, kuriose ši praktika, dar vadinama moterų apipjaustymu, yra paplitusi. Nurodoma, kad net 99 proc. Somalio 15–49 metų amžiaus moterų yra patyrusios lytinių organų žalojimą.

Remiantis ataskaita, didžiausią pažangą šioje srityje padarė Burkina Fasas, kur per tris dešimtmečius 15–49 metų amžiaus apipjaustytų moterų dalis sumažėjo nuo 80 proc. iki 30 procentų.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad 4 iš 10 moterų ar mergaičių, kurioms buvo atlikta ši procedūra, gyvena konfliktų draskomose šalyse, ir dėl spartaus gyventojų skaičiaus augimo ir politinio nestabilumo ten sunku užkirsti kelią šiai praktikai ir suteikti pagalbą nukentėjusiosioms.

„Etiopijoje, Nigerijoje ir Sudane yra daugiausia mergaičių ir moterų, kurioms konfliktų paveiktose šalyse buvo atliktas moterų lyties organų žalojimas“, – teigiama ataskaitoje.

Nors UNICEF teigiamai įvertino kai kurių šalių padarytą pažangą, ataskaitoje įspėjama, kad toli gražu nepakanka pastangų pasiekti JT tikslą iki 2030 metų išnaikinti šią praktiką visame pasaulyje.

„Kai kuriose šalyse, norint pasiekti tikslą iki 2030 metų, pažanga turėtų būti dešimteriopai spartesnė už didžiausią istorijoje pasiektą pažangą“, – teigiama ataskaitoje.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios labdaros organizacijos „Five Foundation“, kovojančios su moterų lytinių organų žalojimu, generalinė direktorė Nimco Ali (Minko Ali) teigė, kad UNICEF duomenys yra šokiruojantys ir kad reikia skirti daugiau lėšų siekiant kuo greičiau išnaikinti šią praktiką.

„Paskutinius šešerius šio dešimtmečio metus turime išnaudoti tam, kad pagaliau susidorotume su šiuo bjauriu mergaičių žmogaus teisių pažeidimu ir išgelbėtume kitą kartą nuo moterų lytinių organų žalojimo baisumų“, – išplatintame pranešime teigė ji. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių