Quantcast

Informacijos paviešintojas: nutekinta medžiaga apie HSBC – tik ledkalnio viršūnė

  • Teksto dydis:

Buvęs Didžiosios Britanijos bankininkystės milžino HSBC darbuotojas, nutekinęs didžiulį paketą konfidencialių dokumentų, esą rodančių, kaip šis bankas padėdavo savo turtingiems klientams išvengti milijonų dolerių mokesčių, antradienį perspėjo, kad ta sensacinga informacija tėra „ledkalnio viršūnė“.

Paviešinti failai pirmadienį supurtė visą pasaulį, atkreipdami dėmesį į turtingiausiųjų elito finansines machinacijas. Tuo tarpu Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai paskelbė pradedantys tyrimą dėl to Londone įsikūrusio banko veiklos.

Dokumentų pakete, žinomame kaip „SwissLeaks“, minimos kai kurių garsenybių, numanomų ginklų prekeivių ir politikų pavardės, nors faktas, kad jie minimi toje medžiagoje dar nereiškia, kad tie žmonės įvykdė kokių nors nusikaltimų.

Iš praėjusį savaitgalį paviešintos medžiagos galima daryti prielaidą, kad HSBC padalinys Šveicarijoje padėjo klientams iš daugiau negu 200 valstybių išvengti mokesčių už maždaug 119 mlrd. JAV dolerių vertės aktyvus, laikytus šio banko sąskaitose.

Buvęs banko IT darbuotojas Herve Falciani (Ervė Falčanis) pavogė tą informaciją 2007 metais ir perdavė Prancūzijos pareigūnams, bet tie dokumentai iki šiol nebuvo viešai paskelbti.

JAV įsikūrusi Tarptautinė tiriančiųjų žurnalistų asociacija (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) gavo tuos failus iš Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ ir pasidalijo jais su 45 kitomis žiniasklaidos organizacijomis visame pasaulyje.

Tačiau H.Falciani sakė, kad žiniasklaidos pranešimai apie tų dokumentų turinį pagrįsti tik nedidele dalimi medžiagos, kurią jis yra perdavęs Prancūzijos institucijoms.

„Tai tik ledkalnio viršūnė“, – prancūzų ir italų kilmės aktyvistas sakė duodamas interviu Prancūzijos dienraščiui „Le Parisien“, kuris buvo paskelbtas antradienį.

„Yra daugiau negu turi žurnalistai. Dokumentuose, kuriuos perdaviau, taip pat yra (informacijos apie) milijonus (tarpbankinių) pervedimų. Tie skaičiai gali padėti įsivaizduoti, kas glūdi ledkalnio apačioje“, – aiškino H.Falciani.

Tą informaciją Prancūzijos vyriausybė naudojo ieškodama mokesčių vengiančių asmenų. 2010 metais Paryžius pasidalijo tais duomenimis su kitomis šalimis, o nutenta informacija tapo pagrindu iškelti virtinę bylų.

H.Falciani, lyginamas su JAV žvalgybos paslapčių viešintoju Edwardu Snowdenu (Edvardu Snoudenu) ir pramintas „turtingiesiems šiurpą keliančiu žmogumi“, tebėra ieškomas dėl duomenų vagystės, bet Prancūzija ir Ispanija suteikė jam teisinę apsaugą, atsisakydamos išduoti aktyvistą Šveicarijai.

„Slapi pramonė, aptarnaujanti elitą“

Didžiosios Britanijos parlamento Viešojo audito komiteto pirmininkė Margaret Hodge (Margaret Hodž) nacionaliniam transliuotojui BBC sakė, kad įstatymų leidėjai pradeda „skubų tyrimą“ dėl HSBC veiklos ir kad banko atstovai bus iškviesti duoti parodymų, jeigu prireiks.

„Šiandienos sukrečiantys paviešinimai apie HSBC toliau atskleidžia slapią pasaulinę pramonę, aptarnaujančią turtingąjį elitą“, – sakė ji.

Pasak ICIJ, dokumentai rodo, kad HSBC padalinyje Šveicarijoje sąskaitas buvo atidarę įtariami tarptautiniai nusikaltėliai, verslininkai, politikai ir garsenybės.

Šis skandalas iš naujo paskatino raginimus imtis veiksmų, siekiant išardyti įmantrias mokesčių slėpimo schemas, kuriomis naudojasi turtingieji ir tarptautinės bendrovės. Pastangos susimažinti mokesčius yra teisėtos, tačiau už mokestinį sukčiavimą gresia baudžiamoji atsakomybė.

„HSBC pelnėsi iš verslo ryšių su ginklų prekeiviais, kurie tiekdavo minosvaidžių sviedinius vaikams kariams Afrikoje, Trečiojo pasaulio diktatorių parankiniais, prekiautojais kruvinais deimantais ir kitais tarptautiniais nusikaltėliais“, – pabrėžė ICIJ.

Pastaraisiais metais HSBC reputacijai pakenkė virtinė didelių skandalų, įskaitant priežiūros stygių, leidusį Meksikos narkotikų kontrabandininkams plauti pinigus, naudojantis šio banko sąskaitomis.

Pirmadienį baigiantis prekybai Londono biržoje banko akcijos buvo atpigusios 1,64 procento.

Paviešintuose failuose minimos Rusijos, Indijos, daugelio Afrikos šalių esamų ir buvusių politikų pavardės, taip pat Saudo Arabijos, Bahreino, Jordanijos ir Maroko karališkųjų šeimų nariai bei velionis Australijos žiniasklaidos magnatas Kerry Packeris (Keris Pakeris).

Šveicarija taip pat buvo raginama ištirti to bango veiklą, dėl kurios jau yra iškelta bylų Prancūzijoje ir Belgijoje.

Tačiau Šveicarija kol kas tėra pradėjusi tyrimą dėl H.Falciani.

Tuo tarpu vienas Belgijos teisėjas pirmadienį pareiškė svarstantis galimybę išduoti tarptautinį arešto orderį HSBC Šveicarijos padalinio vadovams.

Paslėpti pinigai?

HSBC Šveicarijos padalinys tvirtino, kad jau vykdo „radikalius pertvarkymus“.

Jo vadovas Franco Morra (Frankas Mora) sakė, kad bankas uždarė klientų, „kurie neatitinka mūsų aukštų standartų“, sąskaitas.

HSBC dabar „taiko griežtą atitikimo kontrolę“, sakoma naujienų agentūrai AFP atsiųstame F.Morra elektroniniame laiške, kuriame pripažįstama, kad pastarasis dokumentų nutekinimas tapo „priminimu, jog Šveicarijos privačios bankininkystės senasis verslo modelis nebepriimtinas“.

Pastabos nutekintuose failuose rodo, kad HSBC darbuotojams buvo žinoma, kad jų klientai siekia nuslėpti lėšas nuo savo šalių institucijų.

Vienas darbuotojas taip rašė apie sąskaitos savininkę iš Danijos: „Visi kontaktai – (tik) per vieną iš jos trijų dukterų, gyvenančių Londone. Sąskaitos savininkė gyvena Danijoje – tai yra kritinė (padėtis), nes (toje šalyje) turėti nedeklaruotą sąskaitą užsienyje yra baudžiamasis nusikaltimas“.

Nutekintuose dokumentuose pateikiama detalių apie daugiau negu 100 tūkst. HSBC klientų, o tarp jų esama asmenų, kuriems Jungtinės Valstijos yra paskelbusios sankcijas – pavyzdžiui, turkų verslininkas Selimas Alguadisas (Selimas Alguadišas) ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtinis Genadijus Timčenka.

S.Alguadisas ICIJ sakė, kad santaupas laikyti užsienyje yra apdairus žingsnis, o G.Timčenkos atstovas teigė, kad jokios mokesčių taisyklės nebuvo pažeistos.

Tarp kitų tuose dokumentuose minimų asmenų yra dizainerė Diane von Furstenberg (Dianė fon Fiurstenberg), kuri ICIJ sakė, kad tas sąskaitas paveldėjo iš tėvų, taip pat manekenė Elle Macpherson (El Makferson), kurios advokatas tikino, jog jo klientė vykdo visus Jungtinės Karalystės mokesčių įstatymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių