Quantcast

Grįžo maisto kortelės

Viena naftos turtingos Venesuelos valstija dėl didžiulio deficito nuo kitos savaitės įveda maisto korteles.

Stovi ilgose eilėse

Šitaip spręsti deficito problemą nusprendė antroji pagal dydį šalies valstija Sulija.

Daug naftos turinti valstybė maždaug 70 proc. maisto produktų importuoja iš kitų šalių. Pastaruoju metu šalyje ypač trūksta cukraus, pieno, aliejaus, kukurūzų miltų ir net tualetinio popieriaus. Gyventojai priversti stovėti ilgose eilėse arba vaikščioti iš parduotuvės į parduotuvę, ieškodami norimos prekės.

Venesuelos centrinio banko duomenimis, stygiaus indeksas balandį pasiekė 21 proc. – aukščiausią rodiklį nuo 2009 m., kai šis indeksas buvo pradėtas fiksuoti. Tai reiškia, kad iš 100 produktų 21 nėra prieinamas.

20 prekių per savaitę

Sulijos gubernatoriaus administracijos vadovas Blagdimiras Labradoras paaiškino, kad elektroninėje kortelėje bus fiksuojama, ką jau pirko vienas ar kitas žmogus. Įsigyti tą pačią dieną tos pačios prekės jis jau nebegalės.

"Vienos šeimos vienas asmuo galės nusipirkti 20 kasdienio vartojimo produktų per savaitę", – sakė B.Labradoras.

Eksperimentas, kuriame dalyvaus 65 valstijos sostinės prekybos centrai, apims tokius produktus kaip ryžiai, miltai, sviestas, pienas, tualetinis vanduo ir dantų pasta.

Didžiulė infliacija

Opozicija dėl produktų deficito kaltina griežtą ekonomikos kontrolę, kurią vykdo vyriausybė, ir kritikuoja gamybos bei vartotojų poreikių neatitikimą.

Pagrindinių produktų – miltų, ryžių, cukraus – pardavimo kontrolė dažnai priveda prie to, kad vartotojai superka juos dideliais kiekiais, o paskui perparduoda brangiau.

Balandį infliacija Venesueloje pasiekė 29,4 proc., ir importuojamų maisto produktų deficitas dabar yra sunkiausias per ketverius metus.

Valstybės kontrolės kritikai įsitikinę, jog velionio prezidento Hugo Chávezo sukurtas ekonominis modelis seniai atgyveno.

O Venesuelos valdžia dėl tam tikrų prekių stygiaus kaltina opozicijos politikų sąmokslą ir spekuliaciją kainomis. Valstybė reguliuoja kainas, kad prekės būtų prieinamos skurdžiausiems visuomenės sluoksniams.

Pusė amžiaus su kortelėmis

Maisto kortelių sistema iki šiol veikia Kuboje, čia ji buvo įvesta prieš pusę amžiaus, po to, kai JAV paskelbė šalies blokadą.

Ryžiai, vištiena, cukrus, pienas, kiaušiniai, sviestas, pupelės, makaronai ir dujų balionai parduodami tik pagal korteles.

Prieš kurį laiką Kubos prezidentas Raúlis Castro pažadėjo palaipsniui atsisakyti kortelių sistemos, nes ekonomika neatlaiko maisto kainų subsidijavimo išlaidų.

Šiuo metu Kuba maisto subsidijoms išleidžia daugiau nei milijardą dolerių, kurie paskirstomi gyventojams per korteles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių