Quantcast

ES išplėtė sankcijas

ES šalių užsienio reikalų ministrai vakar nusprendė įvesti sankcijas 29 įmonėms, kurios priklauso trims su Aliaksandro Lukašenkos režimu siejamiems Baltarusijos oligarchams, ir į juodąjį sąrašą papildomai įtraukė 12 asmenų.

Verslas nuogąstauja

Vykintas Pugačiauskas iš Lietuvos atstovybės ES sakė, kad konkrečios įmonės bus viešai paskelbtos šiandien.

Naujienų agentūros BNS žiniomis, sankcijos pirmą kartą pritaikytos oligarchų Jurijaus Čižo ir Anatolijaus Ternavskio įmonėms, į juodąjį sąrašą įtraukta ir naujų verslininko Vladimiro Peftijevo bendrovių. Šios įmonės, vadinamos A.Lukašenkos kišenėmis, negalės atlikti finansinių operacijų ES.

Lietuvos verslo atstovams šią savaitęs perspėjus apie ekonominių sankcijų žalą Lietuvos verslui, diplomatai sako, kad nuogąstavimai nepagrįsti, kad prieš Baltarusiją jokių visuotinių ekonominių sankcijų nėra, priemonės taikomos tik oligarchams, o ne valstybėms įmonėms.

Vasarį sankcijų klausimas buvo atidėtas, Slovėnijai tuomet blokavus sprendimą dėl artimo A.Lukašenkos draugo J.Čižo įmonių, kurios turi ryšių su Slovėnijos verslu. Nuogąstavimų buvo išsakiusi ir Latvija, tačiau vakar pavyko patvirtinti kompromisinį įmonių sąrašą.

Briuselyje posėdžiaujantys užsienio reikalų ministrai taip pat išplėtė daugiau nei 200 asmenų sąrašą, kuriame esantiems žmonėms draudžiama atvykti į ES ir kurių sąskaitos įšaldomos. Šaltinių teigimu, į jį įtrauktas J.Čižas ir A.Ternavskis bei dešimt teisėsaugos pareigūnų.

p>Didės Rusijos įtaka?

Sankcijų prieš Baltarusiją ES imasi reaguodama į represinio režimo priemones prieš politinius oponentus. A.Lukašenka ypač griežtų priemonių ėmėsi po to, kai 2010 m. prezidento rinkimai sukėlė masinius protestus.

Tačiau kai kurių ES šalių pareigūnai, įskaitant Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, perspėja, kad pernelyg griežtos ekonominės sankcijos tik padidins Rusijos įtaką Baltarusijoje.

Ketvirtadienį po susitikimo su Latvijos prezidentu D.Grybauskaitė sakė, kad sankcijos prieš Baltarusijos režimą yra reikalingos, tačiau jos neturėtų paveikti paprastų žmonių. O Latvijos vadovas Andris Bėrzinis teigė, kad, nukentėjus Baltarusijoje investavusioms Latvijos įmonėms, žalos patirs ir paprasti žmonės.

Anksčiau šią savaitę Lietuvos ir pramonės verslo atstovai perspėjo, kad ES ekonominės sankcijos Baltarusijai gali turėti katastrofiškų padarinių Lietuvos verslui.

Laikomės bendros pozicijos

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius vakar sakė, kad dėl sankcijų su A.Lukašenkos režimu siejamiems oligarchams Lietuva laikosi bendros pozicijos su visa ES.

"Sankcijos nukreiptos prieš asmenis, artimus Baltarusijos vadovui A.Lukašenkai. Šiuo atveju mes laikomės bendros pozicijos su ES", – žurnalistams Vilniuje sakė A.Kubilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių