Quantcast

Britanijos vyriausybė nuslėpė nesėkmingą branduolinės raketos bandymą?

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos vyriausybė sekmadienį buvo apkaltinta nuslėpusi pernai buvusį nesėkmingą branduolinio atgrasinimo ginkluotės bandymą, kuris buvo atliktas likus vos kelioms savaitėms iki parlamentarų balsavimo už sistemos atnaujinimą.

Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) atsisakė atskleisti, ar jau žinojusi apie nesėkmingą raketos be branduolinio užtaiso bandymą, kai raginusi parlamento narius atnaujinti „Trident“ branduolinę sistemą.

Laikraštis „The Sunday Times“, cituojantis aukšto rango šaltinį Britanijos laivyne, skelbia, kad birželį prie Floridos krantų iš Britanijos povandeninio laivo nesėkmingai mėginta paleisti „Trident II D5“ raketą.

Informacija apie nesėkmės priežastį yra įslaptinta, tačiau minėtas šaltinis sakė, kad raketa regis nukrypo nuo savo kurso Jungtinių Valstijų link.

„Aukščiausią valdžios lygį ir kariuomenę apėmė panika, kai pirmasis branduolinio atgrasymo priemonės bandymas per ketverius metus tapo katastrofiška nesėkme“, – laikraščiui sakė šaltinis.

„Galiausiai Dauning Stritas nusprendė viską nuslėpti. Jeigu tokia informacija būtų buvusi paviešinta, tai būtų gerokai pakenkę mūsų branduolinio atgrasymo sistemos patikimumui“, – pažymėjo pašnekovas.

Raketos bandymas buvo atliktas likus kelioms savaitėms iki liepos 18 dienos, kai Bendruomenių Rūmų buvo paprašyta pritarti Britanijos branduolinį arsenalą gabenančių pasenusių povandeninių laivių pakeitimui.

Bandymo metu Th.May dar nebuvo Britanijos premjerė, tačiau pareigas pradėjo eiti tuoj prieš balsavimą parlamente ir jai pavyko įtikinti parlamentarus pritarti 41 mlrd. svarų sterlingų vertės projektui.

Sekmadienį duodama interviu BBC, Th.May išsisuko nuo klausimų apie tai, ar žinojo apie nesėkme pasibaigusį raketos bandymą, kai kreipėsi į parlamento narius.

„Mes kalbėjome, ar turėtume atnaujinti „Trident“ sistemą, – sakė ji – Visiškai pasitikiu „Trident“ raketomis.“

Premjerė pabrėžė, kad raketų bandymai vyksta „reguliariai“.

Vyriausybės atstovas vėliau patvirtino, kad Britanijos karinis laivynas pernai birželį atliko eilinį raketos be užtaiso bandymą. Tai buvo „dalis operacijos, kurios tikslas buvo atestuoti povandeninį laivą ir jo įgulą“, sakė atstovas.

Britanija yra viena iš trijų NATO narių, kartu su JAV ir Prancūzija, turinčių branduolinį ginklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių