Quantcast

Baltarusija baigė maištauti

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka nutarė ilgai netampyti meškos už uodegos. Baltarusija priėmė politinį sprendimą pasirašyti susitarimą dėl Kolektyvinių operatyvinio reagavimo pajėgų (KORP).

Įsakas jau pasirašytas

Apie atitinkamą nutarimą vakar Minske žurnalistams pranešė Baltarusijos parlamento Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Viktoras Guminskis. "Mano žiniomis, Baltarusijos prezidento įsakas pasirašyti šį susitarimą dėl Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos KORP jau yra. Politinis sprendimas priimtas. Pats susitarimas artimiausiu laiku bus pasirašytas", – sakė V.Guminskis.

Baltarusijos Nacionalinio Susirinkimo Respublikos tarybos Tarptautinių reikalų ir nacionalinio saugumo komiteto pirmininkė Nina Mazaj pabrėžė, kad Baltarusijos parlamente klausimas dėl KORP nagrinėjamas jau ilgai. Deputatės nuomone, šis susitarimas neprieštarauja Baltarusijos konstitucijos normoms.

"Yra aiškiai surašytas dokumentas, kurį mes išnagrinėjome, ir jis neprieštarauja Baltarusijos konstitucijos nuostatoms", – sakė ji. Deputatė paragino žurnalistus nepainioti konstitucijos normos, kad Baltarusijos kariai neturi teisės dalyvauti kariniuose konfliktuose kitų šalių teritorijoje, ir bendradarbiavimo užtikrinant Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos šalių saugumą.

Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos narės, be Baltarusijos, yra Rusija, Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikistanas, Armėnija ir Uzbekistanas. Pastarasis, kaip ir Baltarusija, kol kas nebuvo prisijungusi prie KORP.

Susitarė per pratybas

Jau seniai nagrinėjamai sutarčiai žalią šviesą A.Lukašenka uždegė po pasibaigusio pieno karo su Rusija. Dėl Maskvos sprendimo blokuoti pieno produktų importą iš Baltarusijos Minske buvo nutarta imtis atsakomųjų veiksmų. Pasipiktinęs Rusijos sprendimu, A.Lukašenka atsisakė važiuoti į Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos viršūnių susitikimą, kuris vyko šios vasaros pradžioje. Tačiau susitarimą dėl KORP organizacijos narės pasirašė ir be Baltarusijos.

Manoma, jog Maskvos rūstumą Minskas užsitraukė dėl to, kad nenori pripažinti nepriklausomomis pasiskelbusių Gruzijos separatistinių respublikų Pietų Osetijos ir Abchazijos. Tai Baltarusija, kaip teigia politikos analitikai, įsipareigojo padaryti mainais už 2 mln. JAV dolerių (apie 4,8 mln. litų) kreditą.

Vėliau Kremliui draudimą atšaukus, A.Lukašenka Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui davė suprasti, kad palaikys KORP steigimą. O per neseniai vykusias Rusijos ir Baltarusijos pajėgų karines pratybas A.Lukašenka atvirai pareiškė, kad susitarimo pasirašymas yra vienos dviejų savaičių laiko klausimas.

Derėsis dėl kredito

Pakartotinis pareiškimas dėl Baltarusijos pasirengimo pasirašyti susitarimą dėl KORP nuskambėjo praėjus vos parai po to, kai Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas pareiškė, jog Minskas negaus paskutinės 2 mln. dolerių kredito dalies. Finansų ministerija mano, kad pervesti žadėtus 0,5 mlrd. dolerių (apie 1,2 mlrd. litų) Baltarusijai nėra prasmės, nes šalis vis tiek negalės grąžinti skolos.

Kremlius turi ir daugiau pretenzijų Baltarusijos valdžiai. Maskvai nepatiko Minsko užsispyrimas dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos, nepatinka ir Baltarusijos "nepasirengimas vykdyti ekonominius įsipareigojimus."

Visus šiuos klausimus po "geros valios gesto" – nutarimo pasirašyti susitarimą dėl KORP – su kolega iš Rusijos turėtų aptarti Baltarusijos premjeras Sergejus Sidorskis. Minskas tikisi, kad per pokalbį S.Sidorskiui pavyks įtikinti Rusijos vyriausybės vadovą Vladimirą Putiną, kad šis leistų pervesti ir likusią kredito dalį.

"Susitarimas, kad Rusija suteiks mums kreditą, vis dar galioja", – prieš šiandienos vizitą sakė Baltarusijos premjeras.


Kalti rusai?

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka (nuotr. kairėje) tvirtina, kad kažkokios jėgos Rusijoje sutrukdė Baltarusijai pripažinti Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę. Abiejų respublikų prašymus jas pripažinti Baltarusijos parlamentas gavo dar pernai. Tačiau įstatymų leidėjai iki šiol šio klausimo nesvarstė.

Kaip paaiškino pats Baltarusijos prezidentas, dėl to kalta Rusija. "Kažkas Rusijoje mus norėjo palenkti, kad mes pripažintume tas respublikas arba kaip tik – priversti jų nepripažinti", – sakė jis praėjusį penktadienį per spaudos konferenciją.

A.Lukašenka leido suprasti, jog klausimas jau seniai būtų buvęs išspręstas, jeigu Rusijos spaudoje nebūtų prasidėjusi kampanija prieš Baltarusiją. "Tada aš pasakiau jiems: vaikinai, taip nebus", – teigė prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių