Quantcast

Amerikiečių istorikas: jei milijonai pabėgėlių negrįš į Ukrainą, tai bus moralinė Rusijos pergalė

Amerikiečių istorikas, Jeilio universiteto profesorius Timothy`is Snyderis mano, kad Rusijos tikslas – sumažinti Ukrainos gyventojų skaičių, padaryti šalį „kuo mažiau ukrainietišką“ ir išblaškyti ukrainiečius po pasaulį.

Kaip praneša „Ukrinform“, jis tai pareiškė per Pasaulio ekonomikos forumą Davose, moderuodamas diskusiją „Ukrainos horizontai“.

„Jei Rusijos karo tikslas padaryti Ukrainos gyventojų skaičių kuo mažesnį, padaryti juos kuo mažiau ukrainietiškus ir kuo labiau išsibarsčiusius, tai milijonai ukrainiečių, kurie palieka šalį ir negrįžta, yra karinė ir, galima sakyti, moralinė Rusijos pergalė“, – sakė T. Snyderis.

Jis konstatavo, kad daug gabių ukrainiečių, atstovaujančių įvairioms profesijoms įvairiose srityse, yra už Ukrainos ribų.

„Milijonai jų šiuo metu yra Europos Sąjungos šalyse, ir Ukrainai reikia, kad šie žmonės grįžtų. Tai ne tik ekonominis klausimas. Tai – genocido problema“, – pažymėjo istorikas.

Profesoriaus teigimu, Europos šalys turės parengti „formalius mechanizmus, kurie skatintų žmones ir padėtų jiems grįžti į Ukrainą“, nes „tai neįvyks savaime“.

Kaip jau buvo pranešta, Davose vyksta Pasaulio ekonomikos forumas, į kurį susirinko įtakingi politikai, ekonomistai, verslo ir visuomenės atstovai iš viso pasaulio. Susitikime dalyvauja Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Diskusijoje „Ukrainos horizontai“ dalyvavo Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, Ispanijos užsienio reikalų ministras José Manuelis Albaresas Bueno ir Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos vadovė Hanke Bruins Slot.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių