Quantcast

Seimo kontrolierius: savivaldybė neužtikrina vilniečių teisių

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas atliko tyrimą savo iniciatyva dėl Vilniaus miesto savivaldybės pareigūnų veiksmų organizuojant keleivių vežimą sostinėje. Tyrimas buvo pradėtas, reaguojant į nuolat viešojoje erdvėje pasirodančius gyventojų skundus dėl Vilniečio kortelėje esančio elektroninio bilieto aktyvavimo tvarkos ir dėl keleivių kontrolės sostinės viešajame transporte vykdymo tvarkos.

Gyventojai skundėsi, kad daugiausia nesklandumų ir problemų kildavo atsakingiausiems keleiviams, kurie įsigydavo (apmokėdavo) terminuotuosius elektroninius bilietus iš anksto, tačiau neturėjo galimybių nedelsiant jų aktyvuoti ir gauti elektroninio bilieto aktyvavimą patvirtinančio dokumento, todėl viešojo transporto kontrolieriai juos priskirdavo asmenims, važiuojantiems be bilieto, skirdavo jiems baudas arba išlaipindavo iš troleibusų ar autobusų. Vilniečiai skundėsi ir viešojo transporto kontrolierių galimai neteisėtais veiksmais, t. y., kad kontrolieriai, užstodami stotelėje sustojusios transporto priemonės duris (arba kai durys išvis neatidaromos), sulaiko keleivius transporto priemonėje, taip suvaržydami jų teisę išlipti reikiamoje stotelėje.

„Atlikęs tyrimą, padariau išvadą, kad Vilniaus miesto savivaldybė, organizuodama keleivių vežimą, neapsaugo keleivių teisių, teisėtų interesų ir lūkesčių“, - sakė Augustinas Normantas.

Seimo kontrolierius nustatė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nepagrįstai visa apimtimi nevykdo jai įstatymais priskirtos funkcijos - miesto autobusų ir troleibusų keleivių kontrolės (savivaldybės pareigūnai miesto autobusuose ir troleibusuose netikrina keleivių bilietų, už važiavimą be bilieto nesurašo administracinių teisės pažeidimų protokolų). Šiuo metu Vilniaus viešojo transporto keleivių kontrolę atlieka įmonė „Susisiekimo paslaugos“, kurios kontrolierių neteisėti veiksmai teisės aktų nustatyta tvarka skundžiami ne Vilniaus miesto savivaldybei, o šiems kontrolieriams pažymėjimus išdavusiai bendrovei 'Vilniaus viešasis transportas".

Viešojo transporto keleivių kontrolė turėtų būti vykdoma Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintų Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste taisyklių nustatyta tvarka, tačiau, Seimo kontrolieriaus nuomone, šios taisyklės nepakankamai reglamentuoja keleivių bei kontrolierių teises ir pareigas. Jose nėra nustatyta terminuotų elektroninių bilietų aktyvavimo tvarka (pavyzdžiui, nėra nustatyta, kada keleivis įgyja teisę aktyvuoti naują elektroninį terminuotąjį bilietą, kokiais būdais turi būti patvirtinamas šio bilieto aktyvavimas ir galiojimas ir kt.) ir keleivių kontrolės organizavimo tvarka (t.y., ar kontrolė turi būti atliekama važiuojančioje, ar sustojusioje stotelėje transporto priemonėje), kai kurios taisyklių nuostatos galimai neatitinka aukštesnės galios teisės aktų reikalavimų, pavyzdžiui, dėl viešojo transporto keleivių išlaipinimo iš autobuso ar troleibuso tvarkos.

Seimo kontrolierius nustatė, kad Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste taisyklėse šie teisiniai santykiai reglamentuojami skirtingai, t.y. vienu atveju nustatyta, kad kontrolierius turi teisę išlaipinti be bilieto važiuojantį keleivį iš transporto priemonės be jokių papildomų sąlygų, kitu - kad kontrolierius turi teisę išlaipinti keleivį, kai jis atsisako įsigyti bilietą. Šiuo metu įmonės 'Susisiekimo paslaugos" pasirinkimu nepagrįstai taikoma galimai aukštesnės galios teisės aktams prieštaraujanti Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste taisyklių norma, t.y. keleivis turintis neaktyvuotą el. terminuotąjį bilietą išlaipinamas, pirmiau jam nepasiūlius el. bilieto aktyvuoti ir nepaaiškinus, kaip tai daroma. Tokie kontrolierių veiksmai sukuria neigiamą žmonių reakciją ir nepasitikėjimą ne tik kontrolieriais, bet ir tokių kontrolierių veiksmų neužkertančia savivaldybe, kartu ir viešuoju administravimu.

Be to, keleivis dėl pasitaikančių Elektroninio bilieto viešajame transporte ir keleivių informacinės sistemos veikimo trikdžių kartais neturi galimybės nedelsiant per www.vilniusticket.lt gauti informacijos ir patvirtinimo apie atliktą terminuotojo elektroninio bilieto aktyvavimą, todėl kilus keleivio ir kontrolierių ginčui dėl šio bilieto galiojimo, keleivis jaučiasi beteisis. Seimo kontrolieriaus nuomone, kelevio teisė gauti patvirtinimą apie elektroninio terminuotojo bilieto aktyvavimą turėtų būti įtvirtinta Vilniaus miesto savivaldybės teisės akte.

Seimo kontrolieriaus nuomone, „siektina, kad keleivių kontrolės miesto autobusuose ir troleibusuose metu būtų gerbiamos žmogaus teisės ir laisvės, jo orumas, o kontrolė būtų vykdoma įstatymuose ir Vilniaus miesto savivaldybės teisės aktuose nustatyta tvarka“.

Atlikęs tyrimą, Seimo kontrolierius kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės merą Artūrą Zuoką ir administracijos direktorių Valdą Klimantavičių, siūlydamas imtis priemonių, kad būtų užtikrintas teisės aktais savivaldybės pareigūnams priskirtų funkcijų ir suteiktų teisių bei Vilniaus viešojo transporto keleivių teisės į gerą viešąjį administravimą įgyvendinimas.

Seimo kontrolierius taip pat ragina Vilniaus miesto savivaldybės merą ir administracijos vadovą inicijuoti Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste taisyklių tobulinimą, kad jos atitiktų aukštesnės galios teisės aktų reikalavimus bei nustatytų visus aktualius teisinius santykius vietinio susisiekimo (Vilniaus miesto) keleivių, kontrolierių teisių ir pareigų bei keleivių kontrolės tvarkos klausimais. Kartu Seimo kontrolierius siūlo imtis organizacinių priemonių, kad miesto autobusų ir troleibusų keleiviai turėtų realią galimybę konkrečiame interneto tinklalapyje gauti skubią ir patikimą informaciją apie elektroninio terminuotojo bilieto aktyvavimo ir galiojimo laiką, kad Vilniaus miesto autobusų ir troleibusų keleivių kontrolė būtų vykdoma įstatymų ir kitų norminių teisės aktų nustatyta tvarka ir gerbiant žmogaus teises ir laisves.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių