Quantcast

Uostamiesčio fasadai – it velykiniai margučiai

MIESTO VEIDAS

Uostamiesčio fasadai – it velykiniai margučiai

Miestiečių akys įprato nematyti dešimtmečius netvarkomų, neremontuotų pastatų fasadų. Atrodo, taip ir turi būti: pirmuosiuose aukštuose įsikuria įvairios parduotuvės, kiti verslo taškai, aplink savo langus ir duris apsitvarko, nudažo metrą ar pusmetrį, tačiau nosies aukštyn pakelti valios nepakanka – nesvarbu, kad aukštėliau purvas, nutrupėjęs tinkas, apgriuvę balkonai. Netgi prestižinėse Klaipėdos gatvėse – Turgaus, Herkaus Manto, senamiestyje – apstu baisūnų, kurie svečiams, naujomis akimis žiūrintiems į aplinką, gali kelti tik nusistebėjimą. Sunku suprasti, kaip vienas sparčiausiai besivystančių šalies miestų, negalintis skųstis skurdžiu ar nuolat skylėtu biudžetu, nekreipia dėmesio į svarbią išorinę vizitinę kortelę – savo fasadus.

p>Amžinos Velykos

Stebina ne tik neprižiūrimi, neremontuojami fasadai. Stebina ir daugybės pastatų išorė, primenanti velykinius margučius: kai pirmuosiuose aukštuose įsikuria parduotuvės ar paslaugų įmonėlės, kiekviena nusidažo kuo ryškiau, net iššaukiančiai, o galų gale išeina kuo baisiau. Bendras įspūdis toks, tarytum savivaldybėje nebūtų nė vieno specialisto architekto, nebūtų miesto dailininko. Tačiau tokie yra! Tai gal mūsų įstatymai tokie netobuli, kad neįmanoma, jeigu ne priversti, tai bent paprašyti, kad viename name dirbančių dviejų (trijų, keturių...) parduotuvių savininkai susitartų ir vienoda spalva pagražintų pastatą. Kodėl panašios architektūrinės saviveiklos neužtiksi Vilniaus senamiestyje ar centre? Kodėl sostinėje susitariama ir susitvarkoma?

Keista logika

Pastaraisiais metais Herkaus Manto gatvėje buvo nudažytas bene vienintelis nuo pokario metų stovintis namas, pažymėtas 6-uoju numeriu. Prieš Klaipėdos 750-mečio jubiliejų verslininkas padarė puikią labdarą miestui, jo svečiams ir namo gyventojams. Kita vertus, jis akivaizdžiai parodė, kad gerbia ir save: norėdamas turėti patrauklią verslo vietą, negali gyventi apsileidęs ir nematydamas toliau nei per sprindį.

Visai priešingas pavyzdys – čia pat, kitoje gatvės pusėje. Manto gatvės 5-uoju numeriu pažymėtame name yra prabangus restoranas „Boogie Woogie“, dvi parfumerijos parduotuvės. Restorano pusėje pastato fasadas sutvarkytas, nudažytas, o toliau... Šio „velykinio margučio“ fasadas išmargintas net keturiomis spalvomis.

„Margučių“ netrūksta ir kituose miesto rajonuose. Nemažai pirmųjų aukštų butų pertvarkyti į įvairius komercinės paskirties objektus, tačiau kiekvienas savininkas ir čia stengiasi išsiskirti iš kitų, šalia esančių. Ne vieną apipavidalintą fasadą ar verslininko pasirinktą reklamą galima įvertinti kaip estetinę agresiją.

Nori išsiskirti

Savivaldybės vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis korespondentui teigė, kad dauguma verslininkų, įrengdami naujus komercinės paskirties objektus, dažnai reikalauja vieno: kad tik būtų leidžiama sutvarkyti fasadą, iškabinti reklamą savo nuožiūra ir bet kokia kaina išsiskirti iš kitų.

Neretai nepadeda jokie specialisto argumentai, kuriais bandoma originalumo ieškotoją atvesti į protą. Pasak M.Petrulio, sunku išaiškinti ir įrodyti, kad pastatų išorė reikalauja bendro vieningo stiliaus, spalvinio sprendimo, kad subjaurotas pastatas atstumiančiai paveiks paties verslininko klientus. Deja, vidurinę mokyklą baigęs verslininkas jaučiasi esąs aukštesnis ir gudresnis už profesionalų dailininką.

Komercinės paskirties patalpos neretai eina iš rankų į rankas. Kiekvienas naujas savininkas ar nuomininkas vėlgi bando „perspjauti“ visus ankstesnius patalpų šeimininkus ir nesutikti nei su specialistų rekomendacijomis, nei su aplinkos stiliumi.

Taip miesto pastatų fasadus ir papuošia margučių lopai, kurie malonūs neišmanėliui verslininkui, tačiau iš tikrųjų bjauroja visą aplinką.

Įpareigoti neįmanoma

Deja, pagal mūsų įstatymus verslininkų ir gyventojų neįmanoma įpareigoti rūpintis pastatų fasadais. Miesto vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis ir savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Almantas Mureika teigė, kad netgi projektų derinimo taryboje verslininkams nurodžius tam tikrus reikalavimus, jų dažnai nepaisoma. Pasiteisinimų randama įvairiausių: tai oro sąlygos neleido tinkamai sutvarkyti fasadą, tai lėšų pritrūko, tai dar kas atsitiko.

Savivaldybės specialistai neturi efektyvių galimybių paveikti fasadų saviveikla užsiimančius verslininkus. Nėra galimybių įpareigoti verslininkų, dirbančių vienas šalia kito, kad jie fasadą tvarkytų vieningu stiliumi. Geranoriški raginimai ir prašymai retai randa atgarsį ir supratimą.

Taip pat ir su gyventojais. Name gyvena skirtingas pajamas gaunantys žmonės, todėl sunku tikėtis, kad jie bendrai surinktų pinigus, pasirūpintų išorine pastato išvaizda. Neretai padoresniam buto remontui pinigų nėra...

Prieš trejetą metų Klaipėdos savivaldybė bandė parengti Pastatų ir statinių tinkamos priežiūros taisykles, tačiau jos taip ir nebuvo patvirtintos. M.Petrulio nuomone, žinant, kad fasadams nepalankus jūrinis klimatas suardo netgi gražiausius projektus, jais rūpintis derėtų ypač atidžiai ir nuolat.

Baudų nebus

Vyriausiasis architektas A.Mureika teigė girdėjęs gandą, kad Talino meras verslininkams, norintiems vietoje gyvenamųjų butų pirmuosiuose aukštuose įrengti komercinės paskirties patalpas, skiria prievolę nudažyti visą pastato fasadą. Tai skatina architektūrinę tvarką, tačiau kaip ją įgyvendinti Lietuvoje – neaišku.

Tarp uostamiesčio verslininkų, kurie kompleksiškai sprendė vietoje butų įrengtų komercinių patalpų ir fasado bendrą stilių, A.Mureikia minėjo vienintelį gyvenamąjį namą Sausio 15-osios gatvėje. Puikus pavyzdys ir Herkaus Manto 6-asis namas, tačiau tai – retos išimtys.

Miesto vyriausiasis architektas pasakojo, kad savivaldybė neturi jokių instrumentų ar galimybių paveikti neprižiūrimų fasadų šeimininkus. Štai Danijoje yra kitaip. Ten namų fasadus ir jų aplinką kontroliuoja policija. Pridirbai ką nors, priteršei ar apsileidai – policijos pareigūnas tuoj rašo baudos kvitą. O įdomiausia, kad nereaguojant baudos didėja geometrine progresija, tokios poveikio priemonės gana veiksmingos.

Kol kas tik kalbama, kad šiais metais gali būti skirta lėšų senamiesčio namų fasadams, lietvamzdžiams tvarkyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ritulka

ritulka portretas
grazus marguciu apibudinimai
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių