Quantcast

Vaikų pažinčių grupės: palankesnių sąlygų seksualiniams nusikaltėliams dar reikėtų paieškoti

  • Teksto dydis:

Socialiniuose tinkluose aptiktos šimtus ir net tūkstančius narių turinčios vaikų pažinčių grupės. Jose net aštuonmečiai ieško merginos, vaikino, siūlosi pabendrauti. Neretai pasidalija ir nuotraukomis, kuriose nusifotografavę pusnuogiai. Vaiko teisių specialistai – pakraupę. Jie perspėja, kad tokiose grupėse siautėja ir aukų ieško šimtai seksualinių nusikaltėlių. Deja, atsakingos tarnybos aiškina, kad pačios tokių grupių uždaryti negali, o vaiko teisių sergėtojai pasigenda tėvų atsakomybės.

Tam, kad susikurtum feisbuko paskyrą, formaliai turi būti bent trylikos metų.

„Kai kurie buvo netgi išsirengę, demonstravo tam tikras kūno formas ir panašiai“, – pasakojo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Vaikams skirtose grupėse – ne tik vaikai. Atvirai pabendrauti siūlosi ir vyresni. Kai kurios grupės turi ir kelis tūkstančius narių.

„Būtent visi vaikų medžiokliai, kaip mes juos vadiname, jie siaučia tose grupėse. Jie apsimeta vaikais. Ieško sau taikinių“, – aiškino Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė.

Ekspertai atviri – palankesnių sąlygų seksualiniams nusikaltėliams dar reikėtų paieškoti.

„Aišku, kad neturėtų būti tokių grupių. Bet mes su siaubu matome, kad tas procesas tampa nevaldomas“, – teigė K. Mišinienė.

Seksualiniai nusikaltėliai naudojasi vaikų patiklumu.

„Bendravimas būna labai orientuotas į vaiką. Komplimentai, kažkoks domėjimasis juo. Vaikams labai trūksta, kad kažkas jais domėtųsi“, – aiškino Paramos vaikams centro psichologė Veronika Lakis.

Mes su siaubu matome, kad tas procesas tampa nevaldomas.

Gali prašyti ne tik apsinuoginti nuotraukose, bet ir asmeninių duomenų. Pavyzdžiui, namų adreso.

Dėl panašių vaikų pažinčių grupių socialiniuose tinkluose į tarnybas kreiptasi ne kartą. Deja, kai kurios baigiasi itin tragiškai.

„Vaikai nenori prarasti tokio pozityvaus santykio. Daro dalykus, kurių šiaip nebūtinai darytų“, –  pasakojo V. Lakis.

„Prašė tam tikrų nuotraukų, kuriose apnuogintų tam tikras kūno vietas. Pasidalinus pradeda šantažuoti pinigais, prašo daugiau nuotraukų“, – kalbėjo I. Skuodienė.

„Buvo ką tik nepilnamete tapusi, buvo mažametė. Ji buvo iki savižudybės privesta tokio persekiotojo, kuris paskui pasirodė smarkiai vyresnis“, – pasakojo K. Mišinienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

Socialinius tinklus prižiūri Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba. Taip pat ir  nepilnamečių apsaugos įstatymo laikymąsi, o jis nedraudžia burtis į panašias grupes.

Uždaryti jas gali tik pats feisbukasbet tik dėl amžiaus cenzo nesilaikymo.

„Nei socialiniai tinklai, nei Žurnalistų etikos tarnyba negali užtikrinti absoliutaus saugumo“, – teigė Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė.

„Kreipėmės į „Meta“ dėl tokių grupių pašalinimo. Bet, aišku, panaikinus vienas grupes, nebūtinai neatsiras kitos“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Ekspertai pasigenda tėvų atsakomybės. Amžiaus cenzas socialiniuose tinkluose sukurtas ne be reikalo.

„Vaikai juk negyvena vieni, juos ne kompiuteriai augina. Vis tiek yra suaugęs žmogus. Suaugusio atsakomybė – nekurti aštuonmečiui profilio“, – sakė K. Mišinienė.

„Neretai patys tėvai sukuria arba leidžia vaikams susikurti anketas socialiniuose tinkluose“, – teigė I. Skuodienė.

„Vaikai atsiduria erdvėje, kurioje jie neturi įgūdžių“, – aiškino V. Lakis.

„Žinau, kad mano galimybės sukontroliuoti vaiko elgesį internete – labai nedidelės“, – teigė vyras.

Vaiko teisių gynėjai primygtinai prašo stebėti, kiek laiko vaikai praleidžia socialiniuose tinkluose.

Svarbu, kad ta pirma suaugusio reakcija nebūtų tik vaiko išbarimas, nes vaikas ir taip jau būna išsigandęs.

„Mokai saugaus elgesio taisyklių kieme, gatvėje. Reikia mokyti ir socialiniuose tinkluose“, – tikino I. Skuodienė.

Jei vaikas pradeda slapukauti, nedrįsta naudotis telefonu šalia tėvų, staiga pasidaro piktas, suirzęs, tai ženklas, jog kažkas ne taip.

„Svarbu aptarti, jeigu jie susidurs su kažkokia situacija, kuri juos trikdys, kad jis galėtų pasikalbėti su patikimu suaugusiu. Svarbu, kad ta pirma suaugusio reakcija nebūtų tik vaiko išbarimas, nes vaikas ir taip jau būna išsigandęs“, – aiškino V. Lakis.

Ekspertai žeria kritikos ir teisėsaugai, esą technologijos juda į priekį, o pareigūnai smarkiai atsilieka.

„Kad mūsų teisėsauga būtų labiau pasikausčiusi technologijose. Dabar jie bejėgiai, – kalbėjo K. Mišinienė.

Anot ekspertų, jei vaikai jau turi paskyras socialiniuose tinkluose, ten jie neturėtų bendrauti su niekuo, ko nepažįsta realiai.

Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį tėvams?

Vaiko amžius. Pasirūpinkite, kad vaikas neįsitrauktų į gyvenimą socialiniuose tinkluose per anksti. Pavyzdžiui, feisbuke, instagrame vartotojų amžius – nuo trylikos metų. Labai svarbu tai paaiškinti vaikui. Neregistruoti jo socialiniuose tinkluose anksčiau nei yra leidžiama. Amžiaus limitas pasirinktas ne atsitiktinai, o siekiant apsaugoti dar labai mažus vaikus, pavyzdžiui, pradinių klasių moksleivius. Maži vaikai – itin patiklūs. Jie labai lengvai gali tapti nusikaltėlių aukomis. Siekiant juos apsaugoti, galima pasitelkti ir technologijas.

Ekrano laikas. Atkreipkite dėmesį, kiek vaikas laiko praleidžia prie ekrano, naršydamas internete. Svarbu, kad šis laikas neatimtų iš vaiko gyvo bendravimo su draugais ir šeima, aktyvaus laisvalaikio. Svarbus balansas. Socialiniuose tinkluose daugiau laiko leidžia tie vaikai, kuriems trūksta užimtumo.

Asmeninė informacija. Padėkite vaikui suprasti, kas yra asmeninė informacija, kodėl jos negalima atskleisti už ekrano esantiems žmonėms. Priminkite vaikui, kad vardas, pavardė, asmens kodas, prisijungimai prie paskyrų, šeimos dienotvarkė, gyvenamosios vietos adresas – duomenys, kuriais nesidalijama internete.

Atvaizdo saugojimas. Vaikas turi suprasti, kad viskas, kas patenka į internetą, – ten lieka visam laikui. Ne mažiau pavojinga, kad gali akimirksniu pasklisti. Pasirūpinkite, kad vaikas atsakingai elgtųsi su savo atvaizdu, nesidalytų nuotraukomis internete su nepažįstamais.

Netikros paskyros. Taip pat svarbu, kad vaikas kuo anksčiau suprastų, kad socialiniuose tinkluose žmogus gali apsimesti tuo, kuo nėra, pavyzdžiui, suaugęs žmogus gali prisistatyti vaiku. Parodykite realiai, kaip tai veikia, paeksperimentuokite sukurdami paskyrą.

Bendravimo taisyklės. Vaikui svarbu priminti, kad internete galioja tos pačios bendravimo taisyklės, kaip ir realiame gyvenime, tad nei jis, nei su juo negali elgtis per patyčias, žeminimą. Tai – žmonių bendravimo erdvė.

Domėkimės vaiku. Dažnai tėvams kyla klausimas, kaip žinoti vaiko veiksmus socialiniuose tinkluose ir kartu nepažeisti jo teisės į privatumą. Pagrindinė taisyklė, kuri padės apsaugoti nuo galimų iššūkių, – atviras bendravimas su vaiku, pasitikėjimo kūrimas. Būkite savo vaikui pavyzdžiu, patarėju ir ramsčiu, kuriuo jis gali pasitikėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seimas, vyriausybe su prezidentura ir teisesmaukiniu mafija

Seimas, vyriausybe su prezidentura ir teisesmaukiniu mafija  portretas
sudaro kuo palankesnes salygas seksualiniams nusikalteliams veisti , tam net KT samanai -orakulai nepriestarauja

Linčas

Linčas portretas
Lietuvoje pedofilijos nėra, mėslita vaikšto laisvėje, mergaičių grobikas-garažinis apsimeta "pavažiavusiu"... Kada baigsis šlykštynių slėpimas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių