Quantcast

Socialdemokratai nesulaukia posto

Opoziciniams socialdemokratams teks palaukti, kol jų atstovui bus pasiūlyta tapti Seimo vicepirmininku.

Žadėjo išspręsti

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas neskuba siūlyti socialdemokratams deleguoti savo nario į parlamento vadovo pavaduotojus.

"Kol kas toks siūlymas nėra pateiktas", – sakė pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė.

Pasak jos, tai tebėra atviras, neišspręstas klausimas. "Prie jo tikrai bus grįžta, tik kol kas neaišku, kada ir kaip", – tvirtino atstovė.

I.Viržintė neatmetė galimybės, kad sausio 12 d. prasidėsiančioje neeilinėje Seimo sesijoje socialdemokratams gali būti pasiūlyta deleguoti savo atstovą į parlamento vicepirmininkus. "Taip gali atsitikti, bet ar tikrai taip bus, dar nežinia", – sakė ji.

Nesurinko pakankamai balsų

Tapti Seimo pirmininko pavaduotoju jau buvo siūloma buvusiam parlamento vadovui socialdemokratui Česlovui Juršėnui. Dėl jo kandidatūros Seime slaptai balsuojama buvo pirmame naujos kadencijos parlamento posėdyje, tuoj po to, kai Seimo pirmininku iš antro karto buvo išrinktas A.Valinskas. Tačiau tuomet nepakako balsų, kad Č.Juršėnas taptų vienu Seimo pirmininko pavaduotojų. Už jį balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 60.

Nuo opozicinių frakcijų buvo išrinkta tik viena Seimo vicepirmininkė. Ja tapo Darbo partijos atstovė Virginija Baltraitienė. Kiti parlamento vadovo pavaduotojai yra valdančiosios daugumos nariai.

Socialdemokratai, kurių frakcija parlamente antra pagal dydį, mano, jog ir jie privalo turėti savo atstovą tarp Seimo vicepirmininkų.

Rinktis turi A.Valinskas

Seimo pirmininko pavaduotojai, be kita ko, yra parlamento valdybos nariai. Dabar socialdemokratai turi vieną savo atstovą valdyboje. Tai opozicijos lyderis ekspremjeras Gediminas Kirkilas.

Tačiau socialdemokratai neatsisako minties turėti dar vieną savo atstovą valdyboje. Tiesa, kada jiems pavyks tai padaryti, kol kas neaišku.

Č.Juršėnas tvirtino negavęs Seimo pirmininko pakartotinio siūlymo užimti parlamento vadovo pavaduotojo pareigas. "Nei aš gavau tokį pasiūlymą, nei girdėjau, kad kas nors iš mūsų frakcijos būtų gavęs. Jeigu pasiūlymas būtų pateiktas kuriam nors iš mano kolegų, būčiau girdėjęs, nes tikrai pasigirtų. Tad turbūt niekas negavo", – sakė jis.

Pasak socialdemokrato, jei A.Valinskas šiai opozicinei partijai pateiktų siūlymą deleguoti savo atstovą į Seimo pirmininko pavaduotojus, frakcija spręstų, ar jį priimti. "Oficialiai kandidatus turi pasirinkti pats Seimo pirmininkas, siūlymas turi ateiti tik iš jo. Jei gautume tokį siūlymą, jį svarstytume", – kalbėjo Č.Juršėnas.

Tą patį tvirtino ir Socialdemokratų frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis. Jo nuomone, A.Valinskas anksčiau ar vėliau turėtų išspręsti šį klausimą.

Liko senajame kabinete

Č.Juršėnas, nors prarado Seimo pirmininko pareigas ir nebuvo išrinktas parlamento vicepirmininku naujos kadencijos Seime, tebedirba senajame kabinete.

"Niekas iš ten manęs neišprašė", – atsakė Č.Juršėnas, paklaustas, ar liko tame pačiame darbo kabinete, kur dirbo daug metų iki šiol.

Jam priklauso erdvus kabinetas Seimo pirmųjų rūmų trečiame aukšte, šalia kitų parlamento vadovo pavaduotojų darbo kabinetų. Prie Č.Juršėno kabineto yra ir gana erdvios patalpos, skirtos jo sekretorei.

Paprastiems Seimo nariams, neinantiems jokių pareigų, priklauso nedideli darbo kabinetai, kuriuose telpa vos pora stalų – pačiam parlamentarui ir jo padėjėjui.

Č.Juršėnas tvirtino nenorįs prognozuoti, ar tai, kad jam paliktas senasis kabinetas, galėtų reikšti, jog ateityje bus pasiūlytos Seimo pirmininko pavaduotojo pareigos.


Šiame straipsnyje: socdemaijuršėnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių