Quantcast

Skelbiama atranka į ES Bendrojo teismo teisėjus

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija skelbia atranką į Liuksemburge įsikūrusio Europos Sąjungos Bendrojo Teismo (ESBT) teisėjo, kurį pasiūlys Lietuva, pareigas.

Teisėjas į šias pareigas būtų skiriamas šešerių metų kadencijai nuo 2015 metų rugsėjo 1-osios, jeigu Europos Sąjungos (ES) institucijos birželio pabaigoje priims galutinį sprendimą dėl ESBT reformos bei šio teismo teisėjų skaičiaus padidinimo. Šiuo metu kiekvienai ES valstybei teisme atstovauja po vieną teisėją, pritarus reformai, ESBT teisėjų skaičius palaipsniui padidėtų iki 56, tai yra kiekvienai šaliai atstovautų po du teisėjus.

Pretendentus į šias pareigas atrinks ministro pirmininko sudaryta darbo grupė, į kurią įeina teisingumo ministras, užsienio reikalų viceministras, Seimo ir prezidentės deleguoti atstovai, Teisėjų tarybos atstovas.

„Darbo grupės nariai vertins eiti šias pareigas norinčių kandidatų profesinę patirtį, gebėjimą atlikti teisėjo funkcijas, jo nepriklausomumą ir nešališkumą, taip pat teismo darbinių kalbų mokėjimo lygį, gebėjimą dirbti tarptautinėje aplinkoje, kur atstovaujama skirtingoms teisės sistemoms“, - pažymi darbo grupės vadovas teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pretendento į ESBT teisėjus kandidatūrą tvirtins Vyriausybė, po to kandidatūrai turėtų pritarti prezidentė bei bus pasikonsultuota su Seimu, nurodo ministerija. Įvykdžius šias nacionalines procedūras, prieš valstybių narių vyriausybėms bendru sutarimu skiriant ESBT teisėją, kandidato tinkamumą dar vertins ir specialus pagal ES teisę sudarytas komitetas.

Atrankoje norintys dalyvauti asmenys paraišką turi pateikti iki gegužės 18 dienos.

Šiuo metu į ESBT Lietuva yra delegavusi teisėją Egidijų Bieliūną.

Minėtas teismas nagrinėja fizinių ar juridinių asmenų pareikštus tiesioginius ieškinius dėl ES institucijų, įstaigų ir organų teisės aktų (kurie yra jiems skirti arba kurie tiesiogiai ir konkrečiai su jais susiję), dėl reglamentuojamojo pobūdžio teisės aktų (tiesiogiai su jais susijusių ir kuriems nereikia patvirtinti įgyvendinamųjų priemonių) arba dėl šių institucijų, įstaigų ar organų neveikimo. Teismas taip pat nagrinėja ieškinius dėl Europos Sąjungos institucijų ar jos tarnautojų padarytos žalos atlyginimo, valstybių narių pareikštus ieškinius Europos Komisijai ir kitus klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių