Quantcast

Sibire Usolės kapinėse – atminimas lietuvių tremtiniams

Sibiro lietuvių bendruomenės nori tremtinių kapus tvarkyti pačios, todėl palankiai vertina antrus metus vykstantį projektą, kai Lietuvos valstybės lėšomis įamžinamos lietuvių tremties vietos. Šią vasarą pastatyta nemažai atminties ženklų. Vienas jų – išnykusiose Usolės Sibirsko kapinėse.

Nijolė Valančiūtė-Garanina į Usolės-Sibirsko miestą Irkutsko srityje buvo ištremta 1949-aisiais. Tremtyje ji baigė medicinos institutą, tapo farmacininke, čia sukūrė šeimą.

„Mama mirė, tėvelis mirė, nebuvo su kuo kalbėti lietuviškai. Nebaigiau lietuviškos mokyklos. Išmokau kalbėti tik iš laikraščių, knygų, kurias tėvai išsirašydavo iš lietuvos“, – pasakoja N. Valančiūnaitė-Garanina.

Geležinkeliu į usoljės-sibirsko miestelį atvežti lietuviai tremtiniai daugiausia čia ir pasiliko – šalia geležinkelio ir palaidoti. Nijolė rodo, kur palaidotas jos senelis –tačiau kapas, kaip ir kiti – apleistas.

„Galbūt mes patys nemokame ilgai atminti, galbūt vaikams nebuvo tinkamai išaiškinta, kad reikia kapus prižiūrėti. Jie žino, kur palaidoti mano mama ir tėvas, ten prižiūrime, o čia taip atsitiko, kad tie kapeliai užmiršti, bet šios kapinės laikomos užkonservuotomis“, – sako N. Valančiūtė-Garanina.

Kiek lietuvių čia palaidota, neaišku. Todėl visiems atminti Lietuvos valstybės lėšomis pastatytas kryžius.

Šios kapinės labiau panašios į miesto parką. Lietuvių bendruomenės pirmininkė sako, kad Irkutsko srityje tokių kapinių nemažai, todėl būtina pastatyti nors vieną atminties ženklą.

„Pavasarį Sibire deginama žolė ir būna, kad kapinių kryžiai užsidega. Čia irgi galima pamatyti nuvirtusių didelių kryžių ir gaila, bet dingsta informacija apie kapus. Šiose kapinėse pilna kauburėlių, nežinomų lietuvių kapų, sunku nustatyti, kas čia palaidota, todėl tokie projektai, įamžinantys atmintį, yra labai svarbūs“, – tvirtina Irkutsko lietuvių kultūros bendrijos „Švyturys“ pirmininkė Julija Kudirkaitė.

Tikimasi, kad kunigo Rimanto Gudelio idėja skirti lėšų Sibiro lietuvių bendruomenėms pačioms tvarkyti kapines pasiteisino ir projektas bus tęsiamas kitąmet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

turbūt apsirikot

turbūt apsirikot portretas
rašydami pavadinimą, norėjot parašyt RusOlės, o gavosi kaip visada UsOlės, tad neklaidinkit :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių