Quantcast

Rinkimų prievaizdas žada trauktis

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas atsistatydins, bet tik po antrojo rinkimų turo. Dėl tokio ilgamečio rinkimų prievaizdo žingsnio Seime mažai kas abejoja.

Rimtai svarstys

Ir dideli akmenys, ir akmenukai – iš visų pusių. Į tokią nemalonią padėtį po pirmojo Seimo rinkimų turo pateko VRK pirmininkas Z.Vaigauskas. Aštuoniolika metų vyriausiuoju rinkimų prievaizdu dirbantis teisininkas pastarąją savaitę kasdien turi aiškintis ir teisintis dėl nekokybiško VRK darbo.

Seime nė neabejojama, kad Z.Vaigausko dienos šiame aukštame poste – jau suskaičiuotos. Dienraščio žiniomis, VRK pirmininkas privačiuose pokalbiuose yra užsiminęs, kad patvirtinus antrojo rinkimų turo rezultatus Seimo pirmininkei neš atsistatydinimo pareiškimą.

Pats Z.Vaigauskas neneigia taip padarysiąs. "Taip, jūs nesuklydote – tuojau po rinkimų rimtai svarstysiu galimybę likti šiame poste", – sakė jis dienraščiui.

Kad darbas VRK jokio malonumo nebeteikia, Z.Vaigauskas kalbėjo jau anksčiau. "Atvirai pasakius, aš tikrai labai gailiuosi, kad sutikau pasilikti komisijos pirmininku", – praėjusią savaitę pripažino VRK vadovas.

Maža to, į Z.Vaigauską akmenukus laido ir visi trys valstybės vadovai. Juo nusivylė į šį postą jį vasarą darsyk pasiūliusi parlamento pirmininkė Irena Degutienė.

Abejoja sveiku protu

Politinių partijų lyderiai, Seimo frakcijų seniūnai prieš antrąjį rinkimų turą atsargūs. Bet VRK pirmininko pasitraukimą jie vertintų teigiamai. Ne vienos frakcijos vadovas puse lūpų pripažino, kad Z.Vaigauską šią vasarą dar vienai kadencijai paskyręs Seimas suklydo.

p>Labiausiai prieš Z.Vaigauską yra nusiteikusi Tvarkos ir teisingumo partija. Šios partijos frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis vakar pareiškė abejojantis Z.Vaigausko protu.

"Po užvakar dienos posėdžio, kai buvo panaikinti vienmandatės rezultatai Zarasų-Visagino apylinkėje, galutinai paaiškėjo, kad Z.Vaigauskas nuo įtampos prarado sveiką protą. Jis jau turėjo atsistatydinti, net nelaukti antrojo turo. Didesnio chaoso, negu jis jau padarė, negali būti", – emocingai dėstė V.Mazuronis.

Valdantieji santūresni

Kitų Seimo frakcijų seniūnai – ne tokie emocingi. Kairieji, pavyzdžiui, siūlo laukti antrojo rinkimų turo ir tik tada įvertinti Z.Vaigausko darbą.

"Prievarta žmogaus laimingo nepadarysi. Jei jis pareikš savo pageidavimą atsistatydinti, manau, tenkinsime. Klausimas, kiek VRK darbe paties Z.Vaigausko kaltės. Čia ir valdantieji prisidėjo, nes neskyrė reikiamo dėmesio ir finansavimo VRK darbui", – kalbėjo Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Juozas Olekas.

Konservatoriai skelbia panašias mintis ir siūlo laukti antrojo rinkimų turo. "Palinkėčiau Z.Vaigauskui padaryti viską, kas įmanoma, kad antrajame ture tokių pažeidimų, balsų pirkimo atvejų būtų išvengta. Jeigu politikai pradės VRK vadovui mojuoti atleidimais, bijau, kad tai jo nemotyvuos rimtai dirbti", – komentavo valdančiosios frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Jis taip pat pridūrė: "Įvertinti Z.Vaigausko darbą reikia po antrojo turo. Žinoma, už pirmąjį rinkimų turą tie vertinimai nebus labai pozityvūs. Kol kas nenorime kokiomis kalbomis jo demotyvuoti. Tegul dirba ir įrodo, kad sugeba gerai dirbti viską gerai organizuodamas antrajame ture."


Galėjo būti kitaip

Z.Vaigausko VRK pirmininko poste galėjo nelikti, jei Seimas vasarą būtų nusprendęs kitaip ir patvirtinęs kitą kandidatūrą. Tačiau Seimo pirmininkės I.Degutienės siūloma 35-erių teisininko Audriaus Kasinsko kandidatūra Seimui neįtiko.

Labiausiai mūru už Z.Vaigauską stojo didžiausia opozicinė Socialdemokratų partija. Esą jaunas ir nepatyręs rinkimų komisijos pirmininkas su darbu, likus keliems mėnesiams iki rinkimų nesusitvarkys.

Tačiau ir pats I.Degutienės siūlomas Z.Vaigausko įpėdinis A.Kasinskas didelių permainų VRK darbe nežadėjo. "Šito visi manęs klausia. Tačiau iki rinkimų liko keturi mėnesiai. Z.Vaigausko vadovaujama komisija jau yra parengusi planą, kaip ir kas turėtų vykti. Daryti pertvarkas likus tiek mažai laiko iki rinkimų būtų pats blogiausias laikas", – dienraščiui yra sakęs A.Kasinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių