Quantcast

Privačios medicinos atstovai sako esą priešinami su valstybiniu sektoriumi

  • Teksto dydis:

Privačios medicinos atstovai sako esą priešinami su valstybiniu sektoriumi.

„Praktiškai visos Europos Sąjungos šalys eina link privačios medicinos dalies didinimo. Kai Lietuvoje pradedi kalbėtis su politikais, atrodo, viskas tvarkoj, turi būti lygios teisės, pacientas turi pasirinkti, bet kai išeina Vyriausybės nutarimai, ministro įsakymai, mes matome visai kitą dalyką - privačiai medicinai sudarytos labai sudėtingos sąlygos“, - penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

„Akivaizdžiai priešinama privati medicina prieš viešą mediciną, mes (privatus ir valstybinis sektorius - BNS) tikrai neturime jokios konfrontacijos, bet konfrontacija daroma, neaišku, kokiais tikslais“, - teigė jis.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė pabrėžė paciento galimybę pasirinkti, kur gydytis - valstybinėje ar privačioje medicinos įstaigoje.

„Siekis yra, kad pacientas būtų sveikatos sistemos centre, kad jis turėtų galimybę pasirinkti gydymo įstaigą, gydytoją, taip pat laiku gauti visus reikiamus tyrimus, kad diagnozė jam taip pat būtų nustatyta laiku“, - sakė V.Augustinienė.

Ji tvirtino, kad nerimą kelia Sveikatos apsaugos ministerija, kuri esą visiškai neatsižvelgia į pacientų organizacijų teikiamus tyrimus, pastabas. V.Augustinienė sakė, kad nors jie premjerui, Seimui teikia pasiūlymus, įstatymų projektai pateikiami be jų.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė sakė sutinkanti, kad reformos sveikatos apsaugos sektoriuje gali būti daromos, bet taip, „kad pacientai nejustų trikdžių, kad pacientai nebūtų supriešinami su gydytojais, kad nebūtų supriešinami lygiai, ar Vilniaus Santariškių klinikos su Kauno klinikomis“.

Spaudos konferencijoje kaip klausytojas dalyvavęs sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio patarėjas Julius Naščenkovas paklausė dalyvavusių užsienio atstovų, kaip jie įsivaizduoja, „ar sveikatos apsauga turėtų būti reguliuojama valstybiniu lygmeniu, ar turėtų būti atiduodama laisvam laukiniam liberalizmui“.

Vokietijos privačių ligoninių asociacijos atstovas Jensas Wernickas (Jensas Vernikas) atsakė, jog nebūtina rinktis kurią nos iš paminėtų alternatyvų, yra trečiasis kelias.

„Yra trečiasis kelias, kurį aš rinkčiausi. Jums nereikia priimti sprendimo, ar tai turi būti reguliuojama valstybės, ar laukinio liberalizmo. Valstybė turi užtikrinti pagrindines sąlygas funkcionuoti sveikatos apsaugos sistemai, ji turi apibrėžti tikslus, teisinius aspektus, kuriais remiantis turėtų būti užtikrinama aukšta kokybė, paslaugų veiksmingumas, taip pat skaidrumas, bet valstybė nebūtinai turi reguliuoti kiekvieną aspektą šioje srityje“, - sakė J.Wernickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių