Quantcast

Prezidentė: naujų grėsmių akivaizdoje „Misija Sibiras“ ypač svarbi

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, penktadienį susitikusi su „Misijos Sibiras“ dalyviais, kurie kitą savaitę išvyks į ekspediciją, pabrėžė tokios misijos svarbą išsaugant tautos atmintį šaliai susiduriant su naujomis grėsmėmis.

Anot D.Grybauskaitės, „Misija Sibiras“ yra unikali galimybė jaunimui prisiliesti prie skaudžios Lietuvos istorijos.

„Ši misija ypač svarbi dabar, kai susiduriame su naujomis grėsmėmis ir nuolatiniais bandymais menkinti mūsų valstybę, paneigti okupaciją ir net mūsų Nepriklausomybę. Todėl Sibiro platybėse iškelta Trispalvė ir sutvarkyti lietuvių tremtinių kapai rodo, kad mes niekada nepamiršime, ką patyrė mūsų tauta, ir ginsime Laisvę“, – po susitikimo Prezidentūros išplatintame pranešime cituojama D.Grybauskaitė.

Pasak jos, prieš 75 metus okupuotos Baltijos šalys patyrė brutalią agresiją, masiniai gyventojų trėmimai turėjo palaužti ir įbauginti, tačiau šalys nepalūžo.

Šiais metais pirmą kartą prie „Misijos Sibiras“ prisijungia Latvijos ir Estijos piliečiai. Iš viso ekspedicijoje dalyvaus 16 žmonių. Į Sibirą kartu su jaunimu vyks architektas ir grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Ekspedicija šiais metais vyks į Tomsko sritį, kur aplankys lietuvių tremties vietas ir tvarkys apleistas kapavietes. Šioje srityje iš viso buvo apie 300 lietuvių trėmimo vietų. Tomsko srityje gyvenančiai lietuvių bendruomenei prezidentė padovanojo tautinę juostą su užrašu „Lietuva“.

Iniciatyvai „Misija Sibiras“ šiemet sukanka dešimt metų. Per projekto gyvavimo metus dalyvio anketą užpildė daugiau nei 11 tūkst. jaunų žmonių. Lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire – Rusijos Federacijoje, Kazachstano ir Tadžikistano Respublikose – jau aplankė 13 jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių apie 110 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais.

Šių metų ekspedicija startuos liepos 17-ąją, minint Pasaulio lietuvių vienybės dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių