Quantcast

Premjerui NATO bazių nereikia

Kai kurių opozicinių partijų raginimas dislokuoti NATO bazes Lietuvoje - spekuliacijos prieš rinkimus, mano ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Išvadino diletantais

"Pirmiausia, toks pareiškimas reiškia, kad nepasitikima NATO kolektyvine gynyba, kurios pagrindas - 5 straipsnis, numatantis, kad Aljansas gina bet kurią užpultą sąjungininkę. Antra, NATO kariškiai, o ne politikai sprendžia NATO bazių dislokavimo klausimus. Taigi manau, kad tokio pobūdžio pareiškimas diletantiškas", - BNS vakar sakė Vyriausybės vadovas, valdančiosios Socialdemokratų partijos pirmininkas G.Kirkilas.

Anot jo, šiuo metu Lietuvos saugumas pakankamai užtikrintas ir NATO bazių dislokavimo šalies teritorijoje klausimas šiuo metu nesvarstomas.
"Esame Aljanso nariai, turime oro policijos misiją, turime Nacionalinio saugumo strategiją, ją vykdome, todėl manau, kad panikuoti ir isterijos kelti nereikia", - sakė G.Kirkilas.

Jei reikės, svarstys

Premjeras taip pat teigė negirdėjęs, kad Valstybės gynimo taryboje (VGT) būtų planuojama svarstyti, ar keisti Lietuvos gynybos planus.
"VGT posėdžius šaukia Prezidentas, tai jo prerogatyva. Jei bus poreikis ką nors svarstyti, rinksimės ir svarstysime. Kol kas apie kokius nors planus keisti gynybos planus negirdėjau", - teigė premjeras.

Liberalai įžvelgia pavojų

Opozicinis Liberalų sąjūdis vakar paskelbė, jog atsižvelgdamas į įvykius Gruzijoje jau patikslino savo rinkimų programą. Ji papildyta nuostata, jog partija pritartų, kad NATO karinės bazės būtų dislokuotos Lietuvoje.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas parlamentaras Eligijus Masiulis ragino nelaukiant JAV prezidento rinkimų spręsti klausimus dėl papildomų Aljanso karinių pajėgų Lietuvoje.
"Lietuvos politinės partijos negali atmesti įvykių Gruzijoje pamokų ir privalo pačios inicijuoti ne tik vidaus gynybos planų tobulinimą, bet ir siekti NATO šalių paramos šalies gynybos stiprinimo klausimais", - teigė E.Masiulis.

Anot jo, NATO Jungtinių pajėgų vadavietės generolo Egono Rammso žodžiai, jog tokie sprendimai turi būti pirmiausia priimti politiniu lygmeniu, tik patvirtina, kad Lietuva nedelsdama privalo imtis tokių veiksmų. Anksčiau ir opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai yra kalbėję, kad reikia dislokuoti NATO bazes Lietuvoje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rapolas

Rapolas portretas
Taip, iš tikro, 5-asis straipsnis numato kolektyvinę gynybą, tik nenumato per kiek laiko tai turėtų būti padaryta. Kirkiliui, matyt, arčiau širdies Mirotvorčeskije sily, nes ir būnant KAM ministru, o ir dabar tradicijos tęsiamos, nemaža pinigų dalis, skirtų krašto gynybai, '' nuplaukdavo'' toli pro šalį- baliams, baliukams, reprezentacijoms, CD leidimams ir t.t., toli gražu nesusijusiems stiprint Krašto gynybą. O kokios numatomos ''gastrolės'' per didžiausius Lietuvos miestus brangiausiose arenose, skirtoms 90- osioms Kariuomenės įkūrimo metinėms, su brangiausiomis mūsų ''žvaigždėmis''... Čia jums ne liūdnai pagarsėjęs olimpiečių sutikimas.

Gintas

Gintas portretas
Taip, kas gali paneigti kad Kirkilas norėtų matyti "Bazu voeno morskovo flota" Kuršių mariose ir "Bazu voeno vozdušnovo flota" Zokniuose.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių