Quantcast

Premjerą apėmė džiaugsmas ekonomika

Premjerą apėmė džiaugsmas ekonomika

Premjeras Gediminas Kirkilas, vakar pateikęs Seimui Vyriausybės veiklos 2006 metų ataskaitą, džiaugėsi šalies ekonomikos augimu.

Jis pareiškė pasitenkinimą Lenkijos koncernui „PKN Orlen“ sėkmingai parduota „Mažeikių nafta“, gyventojams grąžintais rubliniais indėliais, naujais energetikos projektais, ypač padarytais darbais dėl atominės elektrinės statybos.

Tačiau kartu jis nepriėmė kai kurių Seimo narių kritikos dėl „dvigubos“ statistikos, biurokratizmo, stringančios žemės reformos, emigracijos ir kitų bėdų.

„Pernai nauja Vyriausybė dirbo tik šešis mėnesius“, - sakė Premjeras vakar Seimui.

Jis priminė, kad Vyriausybė Seimui yra pateikusi daugiau nei šimtą įvairių įstatymų projektų, nuo kurių priklauso didelė dalis problemų sprendimų.

Auga sparčiausiai

Keturioliktoji Vyriausybė parengė ambicingą 2006-2008 m. programos įgyvendinimo priemonių planą. Juo siekiama esminės pažangos prioritetinėse srityse - informacinės ir žinių visuomenės, mokslo ir technologijų bei inovacijų plėtros, sveikatos ir socialinės apsaugos, kovos su korupcija, strateginių ūkio sričių, ypač energetikos plėtros, verslo sąlygų gerinimo.

Premjeras priminė, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) 2006 m., palyginti su 2005 m., padidėjo 7,5 proc. ir sudarė 82 mlrd. litų. Lietuvos BVP daugiau nei 7 proc. auga jau ketvirtus metus iš eilės, o šalies ekonomika ir toliau išlieka viena iš sparčiausiai augančių Europos Sąjungoje (ES). 2007 m. Vyriausybė prognozuoja 7,2 proc. BVP didėjimą. Tokias prognozes patvirtina pirmasis šių metų ketvirtis, per kurį BVP padidėjo 7,1 proc.

p>Šešėlinio verslo mažėjimą, Vyriausybės vadovo teigimu, daugiausia lėmė gyventojų pajamų mokesčio sumažinimas nuo 33 iki 27 proc., gerėjantis mokesčių administravimas, kylanti verslo kultūra.

Vyriausybės praėjusių metų veiklos ataskaitoje tvirtinama, kad siekiant veiksmingų ekonomikos reformų ir verslo konkurencingumo didėjimo, 2007 metais planuojama išanalizuoti galimybes taikyti pelno mokesčio lengvatas investicijoms į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą, technologijas.

Numatoma paprasčiau reglamentuoti ribotos atsakomybės bendrovių kapitalo tvarkymą, sudaryti sąlygas sklandžiai likviduoti įmonę.

Vyriausybės ataskaitoje pažymima, kad Lietuva eurą planuoja įsivesti „kuo greičiau“, o juo pakeitus litus, kasmet būtų rengiama Stabilumo programa.

Anot Premjero, ypač daug pastangų Vyriausybė skyrė energetikos problemoms spręsti.

Vyriausybės veiksmai yra ir bus skirti didinti tradicinių ir atsinaujinančių pirminių energijos šaltinių įvairovę, stiprinti energijos tiekimo patikimumą ir garantuoti energijos tiekimą vartotojams priimtinomis kainomis.

Premjeras priminė, kad ypač svarbu taupyti šilumą, nes jos dar naudojame 8-9 kartus daugiau nei, pavyzdžiui, švedai. Tad svarbus uždavinys lieka daugiabučių namų renovavimas. Vyriausybė padidino tam skiriamą paramą iki 50 proc.

Vyriausybė taip pat pateikė Seimui atominės elektrinės įstatymo projektą. Jame Vyriausybė ne tik deklaruoja naujos jėgainės statybos Lietuvoje siekį, bet ir siūlo konkrečius sprendimus, kaip šis ambicingas projektas gali būti įgyvendintas.

Mažinant biurokratizmą visos ministerijos ir žinybos įpareigotos nuo šių metų rugsėjo 1 d. įgyvendinti „vieno langelio“ principą.

„Šiemet apskritys turi užbaigti labai sudėtingą ir labai komplikuotą žemės grąžinimo reformą, jei ją galima pavadinti reforma, todėl neeskaluokime temos (dėl apskričių likvidavimo - ELTA), kol nėra priimtas sprendimas“. Anot G. Kirkilo, kalbos likviduoti apskritis gali sutrikdyti jų darbą.

Seimas kritikavo pagyras

Konservatorius Jurgis Razma, vertindamas Vyriausybė ataskaitą, ją apibūdino kaip nerealistišką.

„Viskas paišoma rožinėmis spalvomis, o nutylimi nepalankūs Vyriausybei momentai ir darbo spragos“, - BNS sakė J.Razma.

Ataskaitoje nurodoma, kad Vyriausybė įsipareigoja „palaipsniui mažinti gyventojų pajamų mokesčio naštą“ ir 2007 metų antrąjį pusmetį ketina svarstyti tokią galimybę.

O Seimo liberalcentristai, siūlantys 2008 metais iki 20 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokestį, įsitikinę, kad tai padaryti esą realu, ir ragina Vyriausybę atšaukti anksčiau numatytą tarifo keitimo grafiką ir mokestį sumažinti anksčiau.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eligijus Masiulis BNS teigė, kad Vyriausybės pasižadėjimo mažinti mokesčius neužtenka. Jis reikalavo konkrečių atsakymų: ar bus mažinami mokesčiai, o jeigu bus - nuo kada ir kiek.

Jis ataskaitoje pasigedo priežasčių, užkirtusių kelią euro įvedimui, detalios analizės.

Socialliberalui Algirdui Monkevičiui susidarė įspūdis, kad eurą ateityje siekiama įsivesti tik „kalbų lygiu“.

„Jokio rimto apsisprendimo, jokių realių darbų neįvardinta“, - BNS sakė A.Monkevičius.

Seimo Ekonomikos komiteto narys „darbietis“ Pranas Vilkas BNS priekaištavo, kad ataskaitoje išvardinta, kokios Vyriausybės parengtos įstatymų pataisos priimtos, tačiau nebandyta paanalizuoti jų poveikio.

Socialliberalų frakcijos seniūnas Artūras Paulauskas BNS sakė ataskaitoje pasigedęs daugiau dėmesio inovacijoms, šeimos ir migracijos, skurdo didėjimo problemoms.

Seimo Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė Vyriausybės veiklos ataskaitoje pasigedo dėmesio nuosavybės atkūrimo problemai, žemės reformos užbaigimui.

Parlamentarės nuomone, Vyriausybė turėtų spartinti vaikus auginančių šeimų rėmimo reformą, plėtoti socialines paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių