Quantcast

Pirmasis naujųjų ministrų sprendimas

Naujoji Vyriausybė pirmame savo posėdyje apsvarstė kitų metų biudžeto projektą ir patvirtino jį, atidavė parlamentui svarstyti. Kitą savaitę biudžetas turėtų būti Seimo priimtas.

Ketvirtadienį prisiekusi ir darbą pradėjusi socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujama keturių centro kairės partijų Vyriausybė vakar popiet susirinko į pirmąjį posėdį. Atvyko visi naujieji ministrai. Kai kurie jų sunkiai orientavosi Vyriausybės rūmuose, tačiau posėdžiui buvo pasirengę – ministerijų valdininkai savo viršininkams parengė išsamią medžiagą apie 2013 m. valstybės biudžeto projektą.

Po beveik dvi valandas trukusio posėdžio pranešta, kad pritarta socialdemokratų deleguoto Rimanto Šadžiaus vadovaujamos Finansų ministerijos patobulintam biudžeto projektui ir jis pateiktas Seimui. Jau antradienį projektą parlamentarai svarstys, o ketvirtadienį, tikimasi, galutinai priims.

Pasak R.Šadžiaus, projektas buvo pataisytas, įvertinus atnaujintas ir pagerintas makroekonomikos prognozes, numatomą iki 1000 litų didinti minimalų mėnesinį atlyginimą, apibendrintus Seimo narių, valstybės institucijų siūlymus bei atsižvelgus į Valstybės kontrolės pastabas. Palyginti su ankstesniuoju, Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės pateiktuoju projektu, valstybės biudžeto rodikliai kinta nedaug.

Visos valstybės biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų) sudarys 18,2 mlrd. litų, su paramos lėšomis – 25,7 mlrd. litų. Palyginti su ankstesniuoju projektu, pajamos mažėja 0,4 mln. litų.

Patobulintame projekte valstybės biudžeto asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti sudarys 26,4 mlrd. litų – 42,4 mln. litų daugiau, palyginti su ankstesniuoju projektu.

Numatoma, kad kitų metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų) sudarys beveik 21,4 mlrd. litų. Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis nacionalinio biudžeto pajamos sudarys 28,9 mlrd. litų.

Planuojamas visų viešųjų finansų deficitas – apie 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių