Quantcast

Pilietininkai pabėgo iš valstiečių frakcijos

Suskilo viena valdančiųjų frakcijų Seime. Tačiau valdžios konfigūracijai tai tikriausiai neturės didesnės įtakos.

Nuo valstiečių liaudininkų atskilo ir į atskirą frakciją vėl susibūrė Seimo pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujamos Pilietinės demokratijos partijos atstovai parlamente. Pernai pavasarį valstiečiai liaudininkai susijungė su pilietininkais į vieną frakciją, nes tikėtasi, kad šios abi partijos sugebės susitarti dėl susijungimo.

Nepavykus dėl to suderėti Pilietinės demokratijos partijos atstovai vėl paskelbė apie atskiros frakcijos įsteigimą. Joje bus septyni nariai. Frakcijai vadovaus Algirdas Ivanauskas, jo pavaduotoju bus Juozas Jaruševičius.

V.Muntianas, kaip viso Seimo vadovas, formaliai negali priklausyti jokiai frakcijai, tačiau neoficialiai jis remia savo vadovaujamus pilietininkus. Valstiečių liaudininkų frakcijos, vadovaujamos Aldonos Staponkienės, gretose liks trylika narių.

Nori būti laisvi

„Nusprendėme, kad dabar mums geriausia būti laisvais, nepriklausomais, kad rinkėjų prieš artėjančius Seimo rinkimus būtume suvokiami kaip atskira partija“, – dienraščiui sakė A.Ivanauskas.

Jis pabrėžė, kad Pilietinės demokratijos frakcija išliks valdančiojoje koalicijoje. „Mes remiame dabartinę Vyriausybę ir jos vykdomą programą, joje yra ir mūsų nuostatų“, – tvirtino A.Ivanauskas.

Atgimusios frakcijos seniūnas neslėpė, kad atskilti nuo valstiečių liaudininkų paskatino ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) numatomas atėjimas į valdžią. „Politinė situacija keičiasi. Norime būti lygiaverčiai partneriai šioje koalicijoje“, – teigė A.Ivanauskas.

Anot jo, tai nereiškia, kad nutrūksta Valstiečių liaudininkų sąjungos ir Pilietinės demokratijos partijos pokalbiai dėl galimo bendradarbiavimo per būsimus Seimo rinkimus. Tačiau A.Ivanauskas nedrįso spėti, ar šie pokalbiai bus rezultatyvūs.

Bando gelbėti postą?

Pilietininkai nežada siekti naujų postų nei Vyriausybėje, nei Seime. Be to, kad V..Muntianas yra Seimo pirmininkas, šiai partijai atstovauja teisingumo ministras Petras Baguška, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Algimantas Matulevičius. Pats A.Ivanauskas yra Seimo Operatyvinės veiklos kontrolės komisijos vadovas.

Tiesa, iš A.Matulevičiaus NSGK vadovo pareigos netrukus gali būti atimtos ir perduotos socialliberalų atstovui Alvydui Sadeckui. Tačiau mainais A.Matulevičiui turėtų atitekti Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko postas.

A.Staponkienė mano, kad pilietininkai atsiskyrė, bandydami palikti A.Matulevičiui NSGK. Bet ji abejojo, ar tai pavyktų. „Susidaranti nauja situacija turėtų būti aptarta valdančiųjų frakcijų pasitarime, bet vargu ar kas nors kardinaliai pasikeistų“, – sakė ji.

Socialliberalų lyderis blaškosi

Naujosios sąjungos (socialliberalų) vadovybė jau yra nusprendusi jungtis prie valdančiosios koalicijos, nors šį klausimą šeštadienį dar svarstys partijos taryba.
Socialliberalai gaus kai kuriuos postus Seime bei turėtų deleguoti savo atstovą į laisvas aplinkos ministro pareigas. Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas kol kas blaškosi, ar jam sėsti į šią kėdę. Partijos vadovybės pasitarime buvo išvardinta daugiau tokio žingsnio minusų nei pliusų. Bet premjeras Gediminas Kirkilas norėtų, kad būtent A.Paulauskas taptų naujuoju aplinkos ministru. Kitas galimas socialliberalų kandidatas į ministrus yra partijos vicepirmininkas Vaclovas Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių