Quantcast

Paslaptys guls ant A.Valinsko stalo

Ką tik iš šou verslo į didžiąją politiką įšokęs Arūnas Valinskas jau susipažįsta su valstybės paslaptimis.

Susitiks su VSD vadovu

Tapęs naujuoju Seimo pirmininku pramogų pasaulio atstovus vienijančios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) vadovas A.Valinskas iškart įgijo teisę susipažinti su valstybės paslaptimis.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymas numato: "Pagal pareigas susipažinti su įslaptinta informacija ir ja naudotis gali Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir Ministras Pirmininkas."

Su naujuoju Seimo pirmininku vakar telefonu jau kalbėjosi Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas. Jie susitarė kitą savaitę susitikti. Per susitikimą A.Valinskas bus supažindintas su valstybės paslaptį sudarančios informacijos pateikimo Seimo vadovui tvarka, jam bus pateikta tam tikrų žinių apie VSD veiklą.

Naujasis parlamento vadovas turėtų tęsti tradiciją – reguliariai, kas savaitę, susitikti su VSD direktoriumi.

Pasak Seimo pirmininko atstovės spaudai Indrės Pleskovaitės-Viržintės, pirmosiomis darbo dienomis A.Valinskas dar negavo nei vienos saugumo ar kitos specialiosios tarnybos parengtos pažymos su grifu "slaptai", "visiškai slaptai" arba "konfidencialiai".

Tik trys aukščiausieji

Įstatymas numato, kad tik trys aukščiausi valstybės pareigūnai gali neprašyti teisės susipažinti su slapta informacija. Tokia teisė jiems suteikiama pagal užimamas pareigas.

Be to, šie trys pareigūnai yra Valstybės gynimo tarybos nariai.

Kiti politikai ir valdininkai teisę susipažinti su valstybės paslaptimis gauna tik tuomet, kai VSD suteikia leidimą. Ministrai, Seimo nariai ir kiti pareigūnai, neturintys teisės susipažinti su slapta medžiaga, negali dirbti tam tikruose komitetuose, dalyvauti uždaruose posėdžiuose, kuriuose svarstomi į vadinamąjį raudonąjį segtuvą įsegti dokumentai.

Paprastai VSD ministrams ir daugumai prašančių parlamentarų suteikia tokią išskirtinę teisę.

Praėjusiame Seime kiek daugiau nei 100 parlamentarų turėjo teisę susipažinti su valstybės paslaptimis. Likusiems tokios teisės nė nereikėjo, todėl jie net nesikreipė į VSD dėl leidimo. Manoma, kad naujajame Seime bus panašus skaičius parlamentarų, turinčių teisę dirbti su slapta medžiaga.

Tokią teisę privalo turėti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, taip pat Užsienio reikalų komiteto nariai. Kitiems tokie leidimai suteikiami esant poreikiui.

Pakeitė konservatoriai

Prieš porą metų kilus vadinamajam VSD skandalui, Seime buvo kilusi idėja visiems be išimties parlamentarams ir ministrams grąžinti teisę dirbti su valstybės paslaptimis. Tokia praktika buvo iki 1999 m. pabaigos, kai konservatorių dominuojamame Seime buvo priimtas tuometinio VSD vadovo Mečio Laurinkaus ir Prezidento Valdo Adamkaus patarėjo Albino Januškos parengtas įstatymas, pagal kurį įvesta kitokia valstybės paslapčių naudojimo tvarka.

Visuose Seimuose nuo 1992 m. dirbantis Algimantas Salamakinas teigė prisimenąs, kad prašymus suteikti teisę dirbti su slapta medžiaga parlamentarai pradėjo pildyti baigiantis konservatorių valdymui, t. y. 2000-aisiais.

Tačiau idėja grąžinti ankstesnę tvarką taip ir liko neįgyvendinta. Tokio įstatymo projektas net nebuvo svarstytas Seime.

Naujoji valdančioji dauguma neketina svarstyti siūlymo visiems parlamentarams ir ministrams suteikti teisę dirbti su valstybės paslaptimis.

Dabar tik nuo VSD specialios komisijos valios priklausys, ar tautos išrinktieji gaus teisę dirbti su slapta medžiaga.


Šiame straipsnyje: Valinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių