Quantcast

P. Gražulis dėl dukters aiškinasi ir teismui, ir vaiko teisėms

Buvęs Seimo narys Petras Gražulis pirmadienį turėjo stoti ir prieš teismą, ir aiškintis vaiko teisių apsaugos darbuotojams dėl mažametės jo dukters dalyvavimo „Auksinių svogūnų“ renginyje.

Vilniaus apygardos teismo posėdyje P. Gražulis dalyvavo nuotoliniu būdu.

„Palangoje turi susitikimą su institucijomis dėl naujų gyvenimo įvykių“, – sakė teisėjas Audrius Cininas.

ELTA primena, kad dėl balandžio 1-ąją transliuotų „Auksinių svogūnų“ apdovanojimų vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė kreipėsi į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRTK). Pasak jos, šiame renginyje elgtasi neatsakingai mažametės buvusio parlamentaro P. Gražulio dukros atžvilgiu.

Kadangi posėdis teisme vyko po pietų, P. Gražulis nebūtų spėjęs iš Vilniaus nuvažiuoti į vaiko teisių specialistų organizuojamą posėdį Palangoje, todėl teisme dalyvavo nuotoliniu būdu.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja buvusio parlamentaro bylą, kurioje jis kaltinamas LGBTIQ atstovų niekinimu.

Baudžiamosios bylos duomenimis, P. Gražulis 2022 m. gegužę parlamente, Seimui svarstant Civilinės sąjungos įstatymo projektą, bendraudamas su į Seimą atvykusiais asmenimis, žinodamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami, vartojo tokias frazes, kaip „Lipa ant stulpo ir rėkia, kad yra pederastas“, „Iš kur tie pederastai atsirado? Čia išsigimimas“, „Jūs platinate venerines ligas“, „Ir su ožkom, ir lavonais, su vaikais, su vyrais“, „Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas, Jūs esate išsigimęs“, „Dievas sukūrė vyrą ir moterį“.

Per Vilniaus apygardos teismo posėdį apklausti liudytojai, jie tuo metu buvo atvykę į Seimą stebėti posėdžio.

„Dirbu žmogaus teisių centre projektų koordinatore, 2022 metų gegužę žiūrovų organizuoti neorganizavau, buvau dalyvė. Buvo svarstomos civilinės sąjungos projektas, tas klausimas man ir kolegoms buvo svarbus, stebėjom posėdį. Paties svarstymo metu pono Gražulio neprisimenu. Jau po svarstymo išėjus iš Seimo salės, pamačiau, kad P. Gražulis turėjo dėžutę, vaikščiojo, rinko paramos lėšas. Jis paleido replikas. Jam buvo atsakyta, kad jis turi gerbti instituciją, kurioje dirba. Tada įvyko apsižodžiavimas – vadino iškrypėliais, išsigimėliais“, – teismui pasakojo Paulina Drėgvaitė.

Ji teigė, kad Mantas Mackevičius, kuris dabar byloje yra pripažintas nukentėjusiuoju, bandė diskutuoti su tuometiniu parlamentaru, nekėlė balso.

Man drebėjo rankos ir kojos, patyriau emocinį stresą, negalėjau kalbėti, buvo sunki diena.

„Supratau, kad negaliu išeiti iš tos situacijos, buvo bauginanti priešiška atmosfera, prisistatė žiniasklaida, ėmė filmuoti, norėjau nutraukti situaciją ir apsaugoti Mantą. Man drebėjo rankos ir kojos, patyriau emocinį stresą, negalėjau kalbėti, buvo sunki diena. Paskui žodinis konfliktas pasibaigė, dalyvius kalbino žiniasklaida, mes išėjome iš Seimo“, – sakė liudytoja P. Drėgvaitė.

Kita Žmogaus teisių centro darbuotoja Monika Guliakaitė–Danisevičienė taip pat liudijo P. Gražulio byloje.

„Vyko pateikimas, (įstatymo projekto – ELTA), ėjome į Seimo salę stebėti ir palaikyti proceso, pateikėme sąrašą žmonių, surinkau duomenis, kas stebės posėdį, buvo virš 30 žmonių, aš irgi atvykau. P. Gražulis gėjus vadino iškrypėliais, ligų platintojais, kiti politikai ir žurnalistai į pokalbį nesikišo, man nebuvo malonu klausytis“, – sakė M. Guliakaitė–Danisevičienė.

Kiti teisme apklausti liudytojai taip pat prisiminė, kad po P. Gražulio akibrokšto kai kurie bendruomenės nariai apsiverkė, o Seimo narys rėkė ir nieko neklausė, toliau susirinkusiuosius vadino pederastais.

Vilniaus apygardos prokuratūra sako, kad P. Gražulis įžeidinėjo, niekino LGBTQ bendruomenės narius ir esą padarė nusikalstamą veiką, nurodytą Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalį. Minimame BK straipsnyje nurodoma, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Teisiamas esu už tai, kad citavau Šventąjį Raštą.

P. Gražulis teisme teigė suvokiantis, kuo yra kaltinamas, tačiau neslėpė su kaltinimu nesutinkantis.

„Teisiamas esu už tai, kad citavau Šventąjį Raštą“, – anksčiau yra sakęs P. Gražulis.

P. Gražulis teigia, kad, Seime, svarstant Civilinės sąjungos įstatymo projektą, patys jaunuoliai esą pradėjo jį kalbinti.

„Jūs mane užkabinote. Kodėl jūs mane užkabinote?“, – klausinėjo jis. Tačiau nukentėjusieji sako, kad būtent pats P. Gražulis prikibo prie jaunuolių. 

Baudžiamoji byla dėl LGBTQ žmonių niekinimo teismui perduota praėjusių metų gruodį.

Kaip anksčiau pranešė prokuratūra, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P. Gražulis tai niekino žmonių grupę, veikdamas tiesiogine tyčia, suvokdamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami bei talpinami internetinėje žiniasklaidoje. Nukentėjusiais byloje yra pripažinti 5 asmenys.

Praėjusių metų gruodį Seimas panaikino šiurkščiai Konstituciją pažeidusio ir Seimo nario priesaiką sulaužiusio P. Gražulio mandatą. Mandato netekusiam parlamentarui 10 metų uždrausta kandidatuoti į Seimą. Šį sprendimą parlamentas priėmė, atsižvelgdamas į Konstitucinio Teismo verdiktą, kuriuo buvo nuspręsta, kad P. Gražulis, balsuodamas už socialdemokratą Liną Jonauską, pažeidė Konstituciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
O tai valinskas nepakaltinamas.

Vatikanas pasmerkė lyties keitimą ir surogatinę motinystę

 Vatikanas pasmerkė lyties keitimą ir surogatinę motinystę portretas
Vatikanas oficialiai pareiškė nepritariantis lyties keitimui ir surogatinei motinystei, prilygindamas juos abortams ir eutanazijai. Aukšto rango dvasininkai Bažnyčios doktriną pristatė dokumente, pavadintame „Begalinis orumas”. Darbas prie jo tęsėsi penkerius metus. Dokumente teigiama, kad lyties keitimas yra žmogaus orumo pažeidimas, o dėl surogatinės motinystės vaikas tampa daiktu. Kardinolas Victoras Manuelis Fernandezas, Tikėjimo doktrinos dikasterijos prefektas, sakė: „Manome, kad tokia ideologija, užuot skatinusi orumo pripažinimą, skurdina humanistinę viziją, kurioje vyras ir moteris yra gražiausias derinys savo didžiausiais skirtumais, kuriuos turi žmonija. Jis yra nepakartojamas.”!

Kam užkliūva Avalynskis

Kam užkliūva Avalynskis portretas
Nesitikėkite, kad Valinskas bus kada nors ir už ką nors baudžiamas. Jis net pliką subinę gali padėti teisėjams - tie vis tiek susižavėję gėrėsis jo sąmoningumu.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių