Quantcast

Naujasis EHU rektorius: universitetas išgyvena kritinį laikotarpį

Dramatiškus laikus išgyvenęs Europos humanitarinis universitetas (EHU) pagaliau privalo pasiekti stabilumo periodą, kuris leistų jam vykdyti savo misiją, užuot balansavus ant finansinio tvarumo ribos. Taip LRT.lt sako universiteto rektoriumi  balandį išrinktas profesorius Davidas Pollickas.

„Akivaizdu, geopolitinėje ir ekonominėje aplinkoje vyksta dramatiški pokyčiai. Dėl to visa universiteto bendruomenė įsitraukia į universiteto ateities strategijos kūrimą. EHU tai – kritinis metas. Per neilgą savo egzistavimo laiką universitetas išgyveno du sukrečiančius periodus. Pirmąjį – Minske, prieš tai, kai dėl politinių priežasčių universitetas buvo priverstas pasitraukti iš šalies. Antrąjį – per pastaruosius 10 metų Vilniuje. Tačiau dabar EHU turi siekti stabilumo laikotarpio, kuris suteiks galimybę daryti tai, dėl ko jis ir buvo įkurtas – teikti aukštos kokybės išsivalinimą baltarusiams laisvoje ir nevaržomoje mokymo erdvėje.

EHU užmojai siekia daugiau nei Rytų Europos regionas. Universiteto galimybės tarnauti tiems, kurie vadovaujasi jo vertybėmis, tik didės, taip pat – ir poreikis. Priežastys, dėl kurių įsikūrė EHU, Baltarusijoje vis dar egzistuoja“, – kalba D. Pollickas.

Konkurentų baimės neturi pagrindo

Keturioms Jungtinių Amerikos Valstijų aukštosioms mokykloms vadovavusį D. Pollicką paskyrus EHU rektoriumi, jam pralaimėję kandidatai piktinosi universiteto pasirinkimu. Baltarusijos opozicinės organizacijos „Už laisvę“ lyderis Aliaksandras Milinkevičius Baltrusijos portalui „EuroBelarus“ tvirtino, esą rektoriumi skyrus ne baltarusį, EHU praras sąsajas su šios šalies pilietine visuomene.
„Manau, kad tokie komentarai yra ne kas kita, kaip retorika, naudojama, kai žmonės varžosi dėl tam tikros pozicijos. Akivaizdu, kad nėra jokio būtino ryšio tarp rektoriaus tautybės ir jo atsidavimo pilietinės visuomenės pažangai, nesvarbu, apie kokia tautą kalbame. Mes esame susaistyti vertybėmis, kurių laikomės“, – tikina D. Pollickas.

Pasak profesoriaus, baltarusiška tapatybė yra EHU egzistavimo pagrindas, o baltarusių ugdymas ir pagalba jiems tapti visaverčiais Baltarusijos ir viso pasaulio piliečiais yra pagrindinė universiteto misija.

„Klausimas, kaip EHU, turintis egzistuoti didesnėje europietiškoje bendruomenėje, gali išlaikyti savo baltarusišką tapatybę, turi būti užduodamas kasdien. Į jį nėra vieno nesikintamo atsakymo.

Kiekvienos šalies pilietis turi savo paveldą, kuris turi būti žinomas ir gerbiamas. Tas paveldas evoliucionuoja, kai tauta ir pasaulis keičiasi. Baltarusiška tapatybė egzistuoja visose universiteto gyvavimo stadijose ir prisitaiko prie to meto visuomenės poreikių. EHU yra visiškai baltarusiška institucija, kurios tikslas – Baltarusijos integracijos į Europą plėtra“, ­­– kalba pašnekovas.

Sieks finansinio stabilumo

D. Pollickas pažymi, kad EHU yra akademinė institucija ir politinis projektas vienu metu.  Tie, kas yra pagrindiniai jos klientai, lemia labai ribotas universiteto pajamas iš mokesčio už mokslą, todėl nuolatinės finansinės paramos paieškos yra beveik neišvengiamos.
„Universitetas yra iš esmės įsipareigojęs šviesti Baltarusijos piliečius, kurie vieną dieną atliks reikšmingą savo vaidmenį Baltarusijoje ir Europoje. Tačiau universiteto pajamos iš studentų mokesčio už mokslą yra labai ribotos. EHU išgyvena Europos kaimynų geros valios ir atsidavimo dėka“, – universiteto padėtį apibūdina pašnekovas.

Anot rektoriaus, pagrindiniai EHU iššūkiai visada bus du: jo misijos realizavimas ir finansinis tvarumas.

Lietuvos transformacija – pavyzdys baltarusiams

D. Pollickas pažymi, kad, nors Lietuva demonstruoja neįtikėtiną svetingumą Baltarusijoje kilusiam universitetui ir jo akademinei bendruomenei, EHU išlieka už savo gimtosios šalies ribų.  Tai, pasak pašnekovo, yra iššūkis studijuojantiems baltarusiams. Vien dėl kalbos barjero visavertis dalyvavimas Lietuvos visuomenėje gali būti kiek sudėtingas, sako D. Pollickas.

„Kita vertus, Lietuva yra graži šalis, kurios nuostabūs piliečiai demonstruoja, kaip posovietinė tauta gali sėkmingai iš totalitarinės valstybės tapti laisva ir atvira visuomene. Tai puiki evoliucinės sėkmės gyvenimo laboratorija, kurioje EHU studentams didelę naudą teikia galimybė patirti šią transformaciją kartu“, – kalba D. Pollickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių