Quantcast

M.Martinaičio netektis sujaudino Lietuvą

Gausus būrys tautiečių vakar traukė į Vilniaus Šv. Jonų bažnyčią pagerbti penktadienį mirusio poeto Marcelijaus Martinaičio atminimo. Vienas garsiausių XX–XXI a. lietuvių kultūros žmonių bus laidojamas šiandien Antakalnio kapinėse.

Atsisveikinti plūdo minios

Vakar nuo ryto sostinės Šv. Jonų bažnyčia skendo gėlėse – čia atsisveikinti su penktadienį vakare iškeliavusiu M.Martinaičiu rinkosi minios žmonių – menininkų, politikų, artimų poeto bičiulių, kurių jis turėjo daugybę. Bažnyčioje būriavosi bei prisiminimais apie poetą M.Martinaitį dalijosi ir kolegos iš Rašytojų sąjungos, ir Sąjūdžio bendražygiai. M.Martinaitis mirė vos sulaukęs 77-ojo gimtadienio – jį antrąją Velykų dieną, balandžio 1-ąją, deja, sutiko jau ligoninėje, į kurią pateko ištikus insultui.

p>Lietuvių literatūros tyrinėtoja, artimai M.Martinaitį pažinojusi profesorė Viktorija Daujotytė-Pakerienė, sakė, kad jis buvo Sąjūdžio žmogus, didis kūrėjas bei didi asmenybė, siekusi teisingumo ir kūryba, ir gyvenimu.

Teisingumo paieškos

"Netekome didelio poeto ir didelio žmogaus – žmogaus, kuris labai seniai, savo viename iš ankstyvųjų eilėraščių "Motina žemė", ištarė tokius žodžius: "Teisingumo nieks kaip arklo man iš rankų neišmuš." Iš "Saulės grąžos" yra šis eilėraštis – iš ankstyvojo rinkinio. Jei žmogus taip anksti gali pavadinti eilėraštį "Motina žemė" ir jei gali pasakyti taip apie teisingumą, tai rodo, koks tai buvo žmogus", – apie poetą BNS kalbėjo V.Daujotytė.

"Jis to teisingumo siekė visa savo kūryba, visu gyvenimu. Buvo vienas iš tų, kurie priėjo 1988 m. ribą ir drąsiai atsistojo ten, kur turėjo atsistoti: Sąjūdžio žmogus, Sąjūdžio veikėjas ir vienas iš tų nedaugelio žmonių, kurie tada, kai, atrodo, jau buvo laimėta, už ką buvo kovota, vėl grįžo į Lietuvių literatūros katedrą, į savo darbą, nenorėjęs nieko iš to, kas buvo jau duota tarsi galimybė pasinaudoti, – grįžo į savo kūrybą", – prisimena literatūrologė.

Profesorė pripažino, kad poeto sukurtas garsusis veikėjas Kukutis – nemirtingas personažas.

"Kūrybos centru ir kūrybos esme laikau M.Martinaičio atvertus labai gilius prigimtosios kultūros klodus: iš tos patirties, iš to gyvenimo – ne tik graudumo, bet ir karnavališkumo – sukurtą jo nemirtingąjį Kukutį. Galiu pasakyti, kad M.Martinaitis yra poetas, kuris sukūrė nemirtingą savo poezijos veikėją", – teigė V.Daujotytė.

Sulaukė gausybės užuojautų

Užuojautos laiškus išplatino Prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

Anot Prezidentės, išgyvenęs karą ir pokarį, sugebėjęs kūrybingai priešintis sovietiniam režimui, M.Martinaitis tapo ryškiu modernėjančios lietuvių poezijos veidu.

"M.Martinaičio knygos – esminiai mūsų kultūros ir istorijos žingsniai. <...> Daugybė literatūrinių ir valstybinių įvertinimų nepakeitė kuklios jo laikysenos, visada mums priminsiančios, koks tikras gali būti žmogus ir kaip toli nuveda jo talentas", – rašoma Prezidentės D.Grybauskaitės užuojautoje.

Pasak premjero A.Butkevičiaus, Lietuva neteko žodžio meistro, išmintingo Lietuvos patrioto, kuriam labai rūpėjo ir Tėvynės dabartis, ir jos rytdiena.

"Lietuva atsisveikina su Didžiuoju Poetu iš Dievo malonės, Nacionalinės premijos laureatu, nuoširdžiu Sąjūdžio dalyviu M.Martinaičiu. Nuo pat pirmųjų kūrybos žingsnių rašytojo kalbėjimas persmelktas dažnam anosios kartos lietuviui patirta jausena, kai modernusis pasaulis pamažu ima gožti kaimiškąją pasaulėjautą", – sakoma premjero užuojautoje.

Seimo pirmininko V.Gedvilo teigimu, M.Martinaitis – lietuvių literatūros klasikas, jautria ir labai išraiškinga poetine kalba gebėjęs prabilti į kiekvieną iš mūsų.

"Šios iškilios asmenybės mirtis – didžiulė netektis visai Lietuvai. Tegul būna šviesus Jo atminimas, o kūryba tegu visada randa kelius į skaitytojų širdis", – išplatintame pranešime sakė V.Gedvilas.

Įvairialypė asmenybė

M.Martinaičio gyvybė po sunkios ligos užgeso penktadienį, apie 21 val. Jis buvo poetas, eseistas ir vertėjas, dėstė XX a. lietuvių literatūrą Vilniaus universitete, yra gavęs Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Poeto gedi žmona Gražina, dukra Eglė, žentas Artūras Skučas. M.Martinaitis turėjo keturis anūkus ir du proanūkius.

M.Martinaičio laidotuvės vyks šiandien sostinės Antakalnio kapinėse. Velionis vakar pašarvotas Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje. Atsisveikinti su poetu šiandien bus galima nuo 9 val. ryto. Karstas išnešamas 14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių