Quantcast

Lietuvoje nustatytas kiaulių gripas

Lietuvoje nustatytas pirmasis gripo A(H1N1) arba vadinamojo kiaulių gripo atvejis.

Tai penktadienį BNS patvirtino sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.

Pranešama, kad gripas nustatytas Tauragės gyventojui, kuris grįžo iš Indijos.Diagnozę nustatė Lietuvos AIDS centras. Jūreiviu dirbęs tauragiškis, anot medikų, šiuo metu jau sveiksta arba yra visiškai pasveikęs. Jo šeimos nariai gripu neužsikrėtė. Planuojama papildomai patikrinti asmenis, kurie bendravo su užsikrėtusiuoju.

Kiaulių gripo simptomai primena paprastą gripą ar plaučių uždegimą. Pagrindiniai požymiai - aukšta temperatūra, kosulys, silpnumas.

Gydytis patariama tomis pačiomis priemonėmis, kuriomis gydomas paprastas gripas.

Portalas primena, kad Joninių išvakarėse pirmasis kiaulių gripo atvejis buvo patvirtintas kaimyninėje Latvijoje.

Patvirtintas kiaulių gripo atvejis yra užfiksuotas ir Lenkijoje.

Kaip portalas jau skelbė, birželio 11 d. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) paskelbė kiaulių gripo pandemiją. Tuomet pandemiją nuspręsta skelbti, nes žmonių užsikrėtimo virusu atvejų, apie kuriuos Organizacijai pranešė jau 74 šalys, skaičius pasiekė 27 tūkst. 737. 141 tų atvejų baigėsi mirtimi. Pandemiją buvo paskelbta pirmą kartą po daugiau kaip 40 metų pertraukos.

PSO yra paskelbusi tam tikrų rekomendacijų, kaip kovoti su kiaulių gripu:

Neuždaryti sienų. Viruso plitimo neįmanoma sustabdyti pasienyje, uoste ar oro uoste, kadangi visos ribojančios priemonės nėra pakankamai efektyvios, tačiau šalyse, kuriose nenustatyta arba nustatyti pavieniai susirgimai naujuoju gripu, rekomenduojama taikyti sustiprintos medicininės karantininės kontrolės priemones. Sienų uždarymas gali ženkliai pakenkti tarptautinei prekybai ir judėjimui.

Neriboti kelionių. Asmenims, užsikrėtusiems gripo virusu ir galintiems užkrėsti kitus, gripo simptomai gali ir nepasireikšti, todėl tokie asmenys dažnai lieka nenustatyti.

Pandemijos metu labai svarbu teisingai planuoti turimus šalies resursus, reikalingus sergantiems asmenims gydyti.

Medikų patarimai:

Dauguma susirgusiųjų asmenų gali būti stebimi ir gydomi namuose ir dauguma jų pasveiksta nenaudojant medicininių priemonių.

Prižiūrint sergančius asmenis, rekomenduojama laikytis higienos reikalavimų, kad apsaugotume save ir kitus.

Visi, kuriems pasireiškė karščiavimas, didesnis kaip 38 laipsniai Celsijaus, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Daugiau informacijos: Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel. (8 5) 2 779 051, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel. (8 5) 2 778 036.

Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel. (8 5) 2 619 888.


Šiame straipsnyje: kiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių