Quantcast

Krizė? Jums padės VMI!

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), regis, užsimojo gelbėti nekilnojamojo turto įmones. Ar bent jau toks įspūdis susidaro iš sumų, kurias mokesčių inspektoriai moka už patalpų nuomą.

Senamiestis persikėlė į Žirmūnus?

Dienraščio žiniomis, VMI patalpas Vilniuje esančiame komplekse "North Star", priklausančiame koncerno "MG Baltic" bendrovei "MG Valda", nuomoja už prabangią kainą – apie 45 litus už kv. m. Žirmūnų mikrorajone, Ulonų gatvėje, esančiose patalpose šeimininkaujanti Vilniaus apskrities VMI šios informacijos nepatvirtino, tačiau ir nepaneigė.

"Sutarties sąlygos šiuo metu neleidžia atskleisti nuomos įkainių", – dienraščiui sakė Vilniaus apskrities VMI viršininko pavaduotojas Dainoras Bradauskas.

Už tokią kainą šiuo metu drąsiai galima išsinuomoti patalpas sostinės senamiestyje. Daugelis komercinių nuomos pasiūlymų Vilniaus centre be didesnio vargo "palenda" po 45 litų riba.

Tame pačiame Žirmūnų mikrorajone visiškai įrengtų patalpų nuomos kainos gerokai mažesnės. Nekilnojamojo turto skelbimuose siūlomos visiškai įrengtų patalpų nuomos kainos Žirmūnuose svyruoja apie 20–30 litų už kv. m naujos statybos pastatuose, kaip ir "North Star". Ir tik vienintelis "North Star" kompleksas siūlo nuomotis patalpas už dvigubai didesnę nei rinkos kainą.

Stengėsi dėl vilniečių

Sprendimas perkelti Vilniaus apskrities VMI aptarnavimo ir konsultavimo skyrius į vienas patalpas buvo priimtas dar tuomet, kai krizės šalyje nebuvo nė kvapo, 2007 m. spalį. D.Bradausko teigimu, sostinės mokesčių inspektoriai į brangias patalpas persikėlė, kad patogiau būtų miestiečiams.

"Tiek gyventojai, tiek įmonių atstovai priekaištaudavo patiriantys nepatogumų ir gaištantys laiką dėl to, kad jie aptarnaujami ir konsultuojami skirtingose miesto vietose (gyventojai buvo aptarnaujami Žalgirio g., konsultuojami – A.Juozapavičiaus g., o įmonės aptarnaujamos Verkių g.), be to, senosiose patalpose buvo mažos laukiamosios ir seminarų salės", – aiškino pašnekovas.

Pasak jo, renkantis patalpas "MG Valdos" komplekse, pasiūlymas tikrai neatrodė labai brangus. "Sutartis pasirašyta 2008 m. rugpjūčio 6 d. su viešo konkurso nugalėtoju, kuris pateikė ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą ir mažiausius įkainius", – sakė D.Bradauskas.

Derasi dėl kainos

Didžiulės 4960 kv. m ploto patalpos naujame komplekse VMI kas mėnesį atsieina solidžią sumą. Turint omeny VMI nepatvirtintą 45 litų kainą – maždaug 220 tūkst. litų kas mėnesį, galbūt ir daugiau.

Tačiau šiuo metu mokesčių inspektoriai, D.Bradausko teigimu, stengiasi sumažinti patalpų nuomos įkainius. Esą su patalpų savininkais inicijuotos derybos piginti nuomą, tačiau detalių ir kainos, kuri tenkintų VMI, pašnekovas neatskleidė.

Beveik 5 tūkst. kv. m plotas padalytas pagal mokesčių inspektorių reikmes. Daugiau kaip pusė patalpų (2,7 tūkst. kv. m) skirta gyventojams ir įmonėms aptarnauti. D.Bradausko žodžiais, dabar vilniečiams aptarnauti skirtų salių plotas dvigubai didesnis nei senosiose patalpose. Iš viso naujosiose Mokesčių inspekcijos patalpose darbuojasi 215 žmonių.


Pinigų negaili ir ministerija

Tiesioginė VMI viršininkė – Finansų ministerija – taip pat gali pasigirti mokanti didžiulius pinigus nekilnojamojo turto magnatams. Nors iš "Vilniaus vartų" komplekso išsilakstė daugelis žinomų parduotuvių, Finansų ministerija ir toliau sėkmingai nuomojasi brangias patalpas.

Kaip ir VMI, ministerija nepanoro žiniasklaidai nurodyti, kiek moka "Vilniaus vartų" savininkams – esą to daryti neleidžia nuomos sutarties sąlygos. Be to, patalpos prabangiame komplekse sostinės centre esą nuomojamos daugiausia iš europinių lėšų. Ministerija, kaip ir VMI, teigia besideranti su "Vilniaus vartų" savininkais dėl kainos sumažinimo. Jeigu derybos bus nesėkmingos, ministerijos padaliniai gali išsikraustyti iš prabangaus komplekso.


Saulius Vagonis, "Ober-Haus" vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas

Sakyčiau, kad esant dabartinei padėčiai 45 litai už kv. m būtų maksimali kaina tokiuose rajonuose kaip Žirmūnai. Rinkoje yra ir mažesnių kainų, bet reikėtų pasakyti, kad pasirašant sutartis dėl mažų kainų, jos dažnai fiksuojamos ne visam nuomos periodui, o metams ar dvejiems, su galimybe peržiūrėti kainą.

Šiuo metu galima už kvadratinį metrą šiuose rajonuose mokėti ir 20–30 litų. Tačiau jeigu paklausite, ar galima sutartį pasirašyti penkeriems metams, jums pasakys: "Ne, metams fiksuosime, o paskui žiūrėsime."

Pasakyti, kad nuomos sąlygos tikrai blogos, būtų galima tik pamačius nuomos sutartį. Galbūt patalpos kažkaip specialiai įrengtos, galbūt maži komunaliniai mokesčiai ar pan. Bet kaip už įprastas biuro patalpas, dabar tai tikrai didelė kaina. Vis dėlto jeigu VMI norės gauti 20–30 litų kainą penkeriems metams, tai nepavyks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių