Quantcast

Kariai prabilo apie nelygybę dėl priedų

  • Teksto dydis:

Kariai, nepatenkinti dabartine butpinigių ir kelionpinigių mokėjimo tvarka, savo priekaištų dėl dar 1998 metų gruodžio 8 dieną priimto Vyriausybės nutarimo viešai nereiškia, nes bijo patekti į aukštesnių vadų nemalonę, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Pagal nutarimo nuostatas butpinigių dydis priklauso nuo profesinės karo tarnybos kario laipsnio – kuo jis aukštesnis, tuo didesni butpinigiai.

Šeimas turintiems generolams ir admirolams, kuriems nesuteiktas tarnybinis butas, ir tiems, kuriems neatlyginamos kelionės iš gyvenamosios vietos į tarnybą ir atgal išlaidos, kiekvieną mėnesį skiriama po maždaug 173 eurus. Analogiškus kriterijus atitinkantiems vyresniesiems karininkams tenka po 115 eurų butpinigių. Beveik po 87 eurus kas mėnesį mokama jaunesniesiems karininkams, po 70 eurų – puskarininkiams, vyresniesiems eiliniams, vyresniesiems jūreiviams. Mažiausia suma – 52 eurais – turi tenkintis kariai ir jūreiviai.

Žemesnio rango profesinės karo tarnybos karius piktina tokia tvarka – esą pagal Vyriausybės nutarimą peršasi išvada, kad aukštesnio rango asmenims būsto išlaikymas kainuoja daugiau.

Su dienraščiu bendravę profesinės karo tarnybos kariai nepatenkinti ir dabartine kelionių išlaidų kompensavimo tvarka. Jeigu kariai naudojasi nuosavu transportu, kelionės išlaidos jiems gali būti kompensuojamos pagal krašto apsaugos ministro patvirtintus tarifus.

„Viskas atrodo lyg ir teisinga, kol nėra taikoma realybėje. Dažnai būna taip, kad rajone gyvenančiam asmeniui iki darbo yra arčiau negu gyvenančiajam mieste. Tačiau tas, kuris kasdien tame pačiame mieste turi nuvažiuoti po 25 kilometrus, kelionpinigių negaus, o tas, kuriam iš rajono iki darbo tereikia nukakti keletą kilometrų, kompensacijos sulauks“, - pasakojo pašnekovai.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, jau svarstoma, kaip būtų galima keisti butpinigių skyrimo sistemą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjo viešiesiems ryšiams Valdo Dambravos teigimu, Lietuvoje gaunamos pajamos patenka į Lygių galimybių įstatyme pateikiamą socialinės padėties apibrėžimą. Kontrolierius yra gavęs skundų dėl įstatymų, kurie galbūt neatitinka lygių galimybių principų. Tuomet buvo atliekami išsamūs ir ne vieną mėnesį trukę tyrimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepasikeis

nepasikeis portretas
nejau tokie gudrus kariai nezino kas isaugo teisybes vietoj
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių