Quantcast

Kandidatas vadovauti komisijai D. Rimkevičius siūlo paveldą naudoti efektyviai

  • Teksto dydis:

Kandidatas vadovauti Valstybinei kultūros paveldo komisijai Deivydas Rimkevičius siūlo efektyviau naudoti šiuo metu griūnantį paveldą ir tam žada parengti teisės aktų projektus.

Antradienį prisistatydamas Seime D.Rimkevičius pabrėžė, kad saugomi pastatai turi būti realiai išsaugoti bei naudojami, kaip pavyzdį pateikė Portugalijos pilis, kurios buvo parduotos už nedidelę sumą, bet užtikrinta, kad pastatai būtų restauruoti.

„Tai daryti reikėtų per teisėkūrą, mes turėtumėm siūlyti projektus, kurie įgalintų šitą paveldą naudoti efektyviai. Galiu pasakyti vieną pavyzdį, kaip portugalai pasielgė su savo pilimis, kurios buvo begriūnančios. Jos buvo parduotos už vieną pinigą, bet su įpareigojimu ir ne bet kam, kad bus atrestauruota ir padaryti 5 žvaigždučių viešbučiai, ir tas paveldas buvo išsaugotas ir pritraukta turistų“, - sakė kandidatas.

Seimo nariams kliuvo kandidato patirties stoka paveldo srityje, tačiau jis sakė turintis kompetencijos, esantis prisidėjęs prie atitinkamų teisės projektų rašymo ir koncepcijos kūrimo, o pagrindinę komisijos funkciją įvardijo būtent teisėkūros iniciatyvas.

D.Rimkevičių skirti Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininku pasiūlė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas. Dėl kandidatūros Seimas spręs, kai šis susitiks su parlamentinėmis frakcijomis.

Vadovo poste jis pakeistų Gražiną Drėmaitę, kuri komisijai vadovauja nuo 2009 metų.

D.Rimkevičius turi istoriko ir teisininko išsilavinimą, yra dirbęs advokatu, ėjęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nario pareigas. Šiuo metu jis taip pat yra Nacionalinės antikorupcijos asociacijos valdybos narys.

Valstybinę kultūros paveldo komisiją sudaro 12 narių: du narius skiria ir atleidžia prezidentas, keturis narius – Seimas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu, keturis narius – ministras pirmininkas kultūros ministro teikimu, du narius renka ir atšaukia įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos visuomeninės organizacijos, kurių veikla susijusi su kultūros paveldo paieška, saugojimu ir propagavimu. Jie skiriami ketveriems metams.

Komisija yra Seimo, prezidento ir Vyriausybės ekspertė bei patarėja kultūros paveldo valstybinės politikos ir jos įgyvendinimo klausimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įdomu

įdomu portretas
,ar pretendentas domėjosi kiek ''sveikų ir apgriuvusių'' pilių turime mes , ''teisėkūriškai'' pateikdamas kaip pavyzdį Portugaliją ...........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių