Quantcast

Kandidatai be privilegijų

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai žada tik reikalui esant saugoti oficialiai įregistruotus kandidatus į prezidentus.

Privilegijų nedaug

Oficialų visų įregistruotų kandidatų sąrašą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbs balandžio 17-ąją. Tądien prasidės formali prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Įstatymai nesuteikia didelių privilegijų kandidatams į prezidentus.

"Kandidatams, kaip ir per kitus rinkimus, galioja teisinė neliečiamybė. Įstatymu garantuojama lygi teisė visiems kandidatams naudotis valstybinėmis masinės informacijos priemonėmis ir skelbti savo rinkimų programą. Valstybės institucijos turi padėti kandidatams organizuoti susitikimus su rinkėjais ir gauti reikalingą informaciją, išskyrus neskelbtiną. Be to, kandidatai gali būti rinkimų agitacijos laikotarpiu atleidžiami nuo darbo ar tarnybinių pareigų, tai yra jiems gali būti suteiktos atostogos, jeigu prireikia", – vardijo įstatyme paminėtas kandidatų į prezidentus veiklos garantijas VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak jo, jokių kitų privilegijų įstatyme nenumatyta. "Kaip matote, nei tarnybinio automobilio ar sekretoriaus-referento, nei patalpų rinkimų štabui ar ko nors panašaus valstybė neprivalo suteikti kandidatui", – konstatavo VRK vadovas.

Skiria įvertinę situaciją

Tačiau Z.Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad reikalui esant valstybė gali suteikti apsaugą kandidatui į prezidentus. "Tiesiogiai įstatyme neparašyta, kad kandidatai saugomi. Bet tokia apsauga gali būti suteikta, jeigu kandidatas oficialiai dėl to kreipiasi ir yra nustatoma, jog apsauga išties reikalinga", – sakė VRK pirmininkas.

VAD direktorius Raimundas Kairys tvirtino, kad oficialiai įregistruoti kandidatai į prezidentus dėl apsaugos skyrimo turi teisę kreiptis į VRK arba tiesiogiai į Vidaus reikalų ministeriją, kuriai pavaldus VAD. "Gavę tokį prašymą svarstome, įvertiname situaciją, ar tikrai reikalinga apsauga. Jeigu išnagrinėjus visas aplinkybes padaroma išvada, kad apsauga reikalinga, ji skiriama", – teigė R.Kairys.

Priklausys tik A.Valinskui

Vertinant, ar turi būti skirta apsauga, išnagrinėjama įvairi operatyvinė informacija, atsižvelgiama į galimų pavojų kandidatui realumą.

Pasak R.Kairio, iki šiol tik labai retais atvejais buvo skiriama apsauga prezidento rinkimuose dalyvaujantiems kandidatams. "Su tokiais prašymais kreipdavosi vos vienas kitas kandidatas ir ne visiems jiems būdavo atsakom teigiamai", – tvirtino VAD direktorius.

R.Kairys prisiminė, kad 2002 m. per prezidento rinkimų kampaniją tik Algirdui Pilveliui buvo skirta apsauga, nors tuometis vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis ir neįžvelgė realios grėsmės šio kandidato saugumui.

A.Pilvelis dalyvauja ir šiųmetėje prezidento rinkimų karštinėje ir neneigia, kad gali prašyti apsaugos, jeigu taps oficialiu kandidatu. Kiti pretendentai nekomentuoja, ar prašys apsaugos.

R.Kairys tvirtino, kad skyrus apsaugą kandidatui neskiriamas specialus tarnybinis automobilis.

Kandidatu į prezidentus siekiančiam tapti Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui apsauga priklausys pagal einamas pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių