Quantcast

J.Pirožnikas meta iššūkį likimui

J.Pirožnikas meta iššūkį likimui

Šeštadienio interviu apie profesionalumą, protingą riziką ir džiuginančią audrą

Palangos vandens motociklų sporto klubo prezidentas Jonas Pirožnikas pastarosiomis dienomis bene vienintelis nekeiksnoja pajūrį užklupusios gamtos stichijos.

Priešingai - audringa jūra jį labai džiugina. Ekstremaliems potyriams negalintis atsispirti vyras ant vandens motociklo sėda net esant devynių balų bangavimui. „Turbūt nepabūgčiau ir uragano“, - tikino pašnekovas. Tačiau netrukus jis prisipažino, jog neseniai kaip reikiant išsigando. Baimę sukėlė lūžtanti devynių metrų banga, kuri J.Pirožniką galėjo gerokai „aplaužyti“.

Pašnekovas nemano, jog ekstremaliais poelgiais gali užrūstinti savo likimą. Jis įsitikinęs, kad rizikuoja protingai. Leistis vandens motociklu į šėlstančią jūrą J.Pirožnikas nebijo, nes pasitiki savo jėgomis. Jo profesionalumas įvertintas ir Lietuvos vandens motociklų čempionate. Jis tris kartus iš eilės tapo šalies čempionu. J.Pirožnikas tiki, kad netrukus pasipuoš ir ketvirtuoju medaliu. Jis ketina pergalę švęsti po keliolikos dienų vyksiančiame jau ketvirtajame Lietuvos vandens motociklų čempionate.

Kaunietį atviliojo jūra

– Jūs – vienas vandens motociklų sporto Lietuvoje pradininkų. Kaip užsikrėtėte meile tokiai technikai?

– Pirmą kartą ant vandens motociklo užsėdau prieš devynerius metus Kauno mariose. Galiu pasakyti, jog tada mane užvaldė nepaprastas jausmas. Galbūt nuo tada ir nebegaliu nulipti.

p>– Vandens sportas Jus ir atviliojo į pajūrį, juk pats esate kaunietis?

– Nesumelavote. Tikru palangiškiu tampu jau aštuntą vasarą. Pirmaisiais metais su žmona teikėme poilsiautojams vandens pramogas. Turėjome vieną vandens motociklą, kelis atrakcionus. Tačiau palaipsniui mūsų asortimentas turtėjo.

– Esate jau šešerius metus gyvuojančio Palangos vandens motociklų sporto klubo prezidentas. Kaip suradote bendraminčių? Kodėl reikėjo tokio klubo?

– Jau pirmąją vasarą, kurią praleidau Palangoje, susipažinau su palangiškiu Sauliumi Sime. Jis taip pat ypač domėjosi vandens motociklais, pats vieną vairavo. Nusprendėme, jog reikia susivienyti, juk drauge siekti įvairių tikslų daug lengviau?

– Kokie buvo tie tikslai?

– Tiesą sakant, per šešerius metus nuveikta nemažai. Klubas susirado rėmėjų, todėl galėjome ne tik už priimtiną kainą mokyti poilsiautojus vairuoti vandens motociklą.

Laikui bėgant, sunkiai gyvenančioms kurorto daugiavaikėms šeimoms, įvairioms įstaigoms pradėjome teikti labdarą. Klubas taip pat bendradarbiauja su gelbėtojais, Pakrančių apsaugos tarnyba, Laivybos inspekcija. Žodžiu, padeda visoms tarnybos, kurios prižiūri tvarką vandenyje. Pasiekėme, jog jūroje vandens motociklais nebelakstytų girti vairuotojai. Per tuos šešerius metus pavyko išgelbėti 49 jūroje skendusius žmones. Manau, jog gelbėtojai jiems padėti nebebūtų įstengę.

– Įsilieti į Jūsų klubo gretas gana sunku. Kodėl?

– Iš tiesų norintys prisijungti prie mūsų veiklos trejus metus turi pabūti klubo svečiais.

Be to, pretendentai į klubo narius turi turėti nepriekaištingą reputaciją, nepiktnaudžiauti alkoholiu. Esame tikrai rimtas klubas, turime gelbėtojų ir kitų tarnybų pasitikėjimą. Nesinori dėl kažkieno neprotingos klaidos visko prarasti.

Svajojo padaryti salto

– Šią savaitę Jus surasti buvo išties nelengva, neatsiliepėte ir mobiliuoju telefonu. Negi vandens motociklu leidotės ir į tokią audringą jūrą?

– Žinoma (juokiasi). Dažnai pagalvoju, jog plaukčiau ir per uraganą. Man patinka audringa jūra, joje daug įdomiau plaukti. Tiesa, prieš kelias dienas šiek tiek išsigandau. Jūroje bangavimas siekė 9 balus, o aš nuo kranto buvau nutolęs apie 2 kilometrus.

Įsivaizduokite prieš jus lūžtančią 9 metrų aukščio bangą. Teko padidinti greitį ir nuo jos pabėgti. Jei nebūtų pavykę, banga būtų gerokai mane aptalžiusi.

– Daugelis trokšta ekstremalių pojūčių, tačiau plaukti tokioje audringoje jūroje, manau, labai rizikinga...

– Neneigsiu, jog gerokai rizikuoju. Tačiau mano rizika yra protinga. Prieš plaukdamas į šėlstančią jūrą, visada pamąstau, kas man gali atsitikti. Žinau, jog nukritus nuo motociklo, jūra mane išmes į krantą. Tiesa, kur nors Šventojoje (juokiasi).

– O susižalojimo grėsmė?

– Jos beveik nėra, nes vilkiu specialią aprangą, galvą apsaugo šalmas.

– Anksčiau svajojote jūroje padaryti salto su vandens motociklu. Pavyko?

– Tokios minties atsisakiau. Porą kartų bandžiau atlikti šį triuką, tačiau tėškiausi ant nugaros, o vandens motociklas nusileido ant manęs.

Supratau, jog Baltijos jūroje salto niekada nepadarysiu. Čia bangos viena po kitos ritasi kas kelis metrus, o salto atlikti reikia daugiau erdvės.

Be to, atliekant šį triuką galima taip susižeisti, jog visą gyvenimą gali likti invalidu. Tačiau išmokau kitą „fintą“ - pašokus į orą vandens motociklą apsukti 180 laipsnių.

– Jūsų profesionalumu, valdant vandens motociklą, niekas neabejoja. Tris kartus iš eilės tapote Lietuvos vandens motociklų čempionato nugalėtoju. Rugpjūčio 25–ąją vėl vyks šalies pirmenybės. Dalyvausite?

– Žinoma, ir manau, jog pasipuošiu ketvirtuoju aukso medaliu.

– Ar Lietuvoje nėra motociklininkų, kurie sugebėtų Jus įveikti?

– Nesakau, jog nėra profesionaliai vandens motociklą valdančių sportininkų. Tačiau dauguma jų treniruojasi ežeruose, į jūrą išplaukia tik retkarčiais. Aš per bangas šokinėju kiekvieną dieną, kiti sportininkai net juokiasi, jog puikiai pažįstu kiekvieną Baltijos bangelę. Kasdienės treniruotės mano pasiekimams turi didžiulės įtakos.

Žiemą – sniego motociklas

– Ką veikiate, kai nebūnate palangiškis? Jūroje žiemą Jūsų nesimato, iš kur tada semiatės adrenalino?

– Medžioklėje. Esu medžiotojų klubo „Pašušlys“ narys. Teritorija, kurioje mes medžiojame, driekiasi Raseinių, Kėdainių ir Radviliškio miškuose.

– Medžioklė daug kam asocijuojasi su žudynėmis, tad kaip ji gali suteikti malonių pojūčių?

– Sužeidi didelį šerną ir seki jo pėdomis. Kai jis užpuola iš kokių krūmų, patikėkit, kiek adrenalino (juokiasi). Niekada nepritarsiu nuomonei, jog medžiotojas yra žudikas, jis – selekcininkas.

– Negi žiemą Jūsų pomėgis tik medžioklė? Atsisakote technikos?

– Tikrai ne. Žiemą sėdu ant sniego motociklo. Lampėdžių karjere esame įrengę trasą. Tačiau mūsų krašte tos žiemos, kaip ir vasaros. Jų beveik nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ponas selekcininkas

ponas selekcininkas portretas
Aisku kai ponui jonui truksta adrenalino tai pastarajy karta manau puse vilkaviskio prisimena kai girtas su sirenom ir ijungtais zibureliais pries eisma lakste be priezasties, ir ko gi aisku nedaryt tokiu dalyku kai vietoj atleidimo, papeikimo is virsininko gavo patarima eit i bilioteni, nes iki pencijos truksta keleto dienu....

simas

simas portretas
Kodel niekas neraso kaip jis gyresi pakvietes vazinejancius "balose" i varzybas ,ir pralaimejo .Atvaziavo komanda is Team34.lt ir laimejo :)
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių