Quantcast

JAV diplomatą nustebino Lietuvos perspektyvos

Lietuva – aukštųjų technologijų, naujų verslo galimybių ir itin išsilavinusių žmonių valstybė. Taip mano pirmą kartą Kaune lankęsis JAV ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Howardas Solomonas.

Mokslas sujungia

Savo pirmąjį oficialų vizitą Kaune H.Solomonas pradėjo apsilankydamas Kauno technikos universitete (KTU). "Aplankius KTU Nacionalinį Inovacijų ir verslo centrą susidarė išties puikus įspūdis. Universiteto rektorius šiek tiek papasakojo apie šio centro koncepciją ir ryšius su JAV institucijomis, tarp jų – ir Masačusetso technologijos institutu ir Stanfordo universitetu", – pasakojo H.Solomonas.

Jo nuomone, KTU Nacionaliniame Inovacijų ir verslo centre vystomos technologijos – įspūdingos, o pažvelgus į mokslo lygį, universiteto galimybės prilygsta visiems pasauliniams standartams. "Manau, kad tai rodo, jog Lietuvos ir Kauno perspektyvos aukštųjų technologijų srityje kuria didelį bendradarbiavimo su JAV ir kitomis valstybėmis potencialą", – neabejoja diplomatas.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad inovacijų centre vystomos naujos mokslo sritys, tokios kaip 3D technologijos ar sensorių kūrimas, yra tikrasis ateities kelias. "Akademiniu lygiu tarp Lietuvos ir JAV yra labai daug sinergijos, žiūrint tiek iš universitetų bendradarbiavimo, tiek iš komercijos sektoriaus pozicijos. Į Lietuvą ateina aukštųjų technologijų įmonės", – teigė H.Solomonas ir pridūrė, kad, jo akimis, Lietuva yra labai stipri būtent biotechnologijų, lazerių ir programinės įrangos kūrimo srityse.

"Mes neseniai sužinojome apie Lietuvos startuolį "Sems Technologies", kuris sukūrė klientų srautų skaičiavimo ir analitikos sprendimą "SemsEye". Dabar jis tampa sertifikuotu gamintoju technologijai "Eddystone Beacon", kurią sukūrė "Google Inc." Be to, Lietuvos lazerių programos yra vis geriau žinomos medicinos ir saugumo srityse", – Lietuvos mokslo ir verslo laimėjimus vardijo H.Solomonas.

Amerikietis pasakojo, kad naujausių technologijų sritimi domėjosi ne vienoje Europos šalyje. Jose netrūksta idėjų ir ketinimų, tačiau Lietuvoje tai daroma ne tik kalbomis – pastebimas realus proveržis.

Vartai į ES rinką

Diplomatas teigė, kad ir Lietuva, ir JAV turi stiprią gamybos, pramonės istoriją, todėl tikėtina, kad netrukus matysime panašų aukštųjų technologijų sektoriaus vystymąsi abiejose šalyse. Tokie amerikiečių gamintojai, kaip "Mars" (maisto gamyba) ir "Kinze Manufacturing Inc." (žemės ūkio technika), atrado, kad Lietuva kuria puikius gamybos įrenginius.

"Kuo daugiau įmonių užmezga partnerystę, tuo labiau kai kuriems Lietuvos gamintojams gali būti naudinga įsteigti įrenginius JAV artimesniems klientams. Mes nustatėme, kad tokie santykiai naudingi ir mūsų ekonomikai", – teigė H.Solomonas.

JAV atstovas tikino, kad nors valstijų ambasados tiesiogiai neįsijungia į investicijų skatinimo Lietuvoje procesą, matyti, kad pernai kur kas daugiau nei anksčiau investuotojų iš JAV domėjosi Lietuva. Kadangi Lietuva prie ES prisijungė 2004 m., o prie euro zonos – 2015 m., daugiau amerikiečių investuotojų domisi šalimi kaip atėjimo į Europos rinką tašku.

 


Šiame straipsnyje: Howardas SolomonaskaunasLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Danas

Danas portretas
"JAV atstovas tikino, kad nors valstijų ambasados tiesiogiai neįsijungia į investicijų skatinimo Lietuvoje procesą" - ??? Kazkas neitiketina. Kiek man yra zinoma paskutiniu metu visu pasaulio atstovybiu (ambasadu) pagrindinis tikslas ir pareiga skatinti kuo daugiau prekybiniu sanderiu.

labai noreciau

labai noreciau portretas
gal atsiras nauju darbo vietu Lietuvoj

Sveikinimai

Sveikinimai portretas
Edmundui Salnai! Puikiai padirbeta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių