Quantcast

Jau bręsta skandalas

Privatizavimas

Jau bręsta skandalas

Regis, Valstybės turto fondo komisija netrukus pagaliau paskelbs AB Lietuvos jūrų laivininkystės (LJL) privatizavimo konkurso nugalėtoją: vakar spaudą užplūdo veržlus skandalingų pareiškimų, kaltinimų ir demaskavimų srautas.

Liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad jeigu laivininkystė atiteks Danijos kompanijos “Rederiet Fabricius” ir Norvegijos “Continental Ship Managementainer” konsorciumui, tai taps katastrofa LJL ir smulkiesiems akcininkams. Jų žiniomis, konsorciumas ketina per du kartus nupirkti kontrolinį akcijų paketą, iš pradžių - tik 39,8 proc. Kartu jis atsikratys būtinybės supirkti smulkiųjų akcininkų akcijas, taip pat ir iš tų, kurie akcijas gavo kaip kompensaciją už žemę - šie liks dukart apgauti.

Danijos ir Norvegijos konsorciumas savo ruožtu išplatino pareiškimą, kuriame viešai patvirtina savo norą įsigyti 66,66 proc. LJL akcijų “už pačią geriausią kainą ir su geriausiu investiciniu pasiūlymu” bei ketinimą supirkti smulkiųjų akcininkų akcijas už tą pačią kainą, kaip ir iš valstybės.

Kompanija “Viešųjų ryšių idėjos”, matyt, atstovaujanti Lietuvoje jau minėto konsorciumo interesams, nes jo konkursinius pasiūlymus rekomendavo kaip geriausius, pasielgė griežčiau nei kiti. Ji apkaltino Vyriausybę “nuolaidžiavimu kai kurioms finansinėms grupuotėms ir pasiruošimu sustabdyti LJL privatizavimą” ir negti “aferų dangstymu”. Dar nebaigtas laivininkystės privatizavimas pavadintas “neskaidriu” ir kenkiančiu Lietuvos įvaizdžiui tarp Europos investuotojų, kurie atidžiai stebi jo eigą.

Tokią nervingą danų ir norvegų konsorciumo šalininkų ir priešininkų reakciją tikriausiai sukėlė prieštaringa informacija apie konkurso komisijos posėdžio, įvykusio pirmadienį, rezultatus. Kai kuriomis “Klaipėdos” žiniomis, rinkdama nugalėtoją, komisija suskilo į dvi dalis. Tai iš dalies patvirtino ir Valstybės turto fondo privatizavimo direktorius Antanas Malikėnas. “Mes dar nepriėmėme galutinio sprendimo dėl LJL privatizavimo konkurso nugalėtojo. Tikriausiai tai paaiškės ne anksčiau kaip penktadienį”, - vakar “Klaipėdai” sakė A.Malikėnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių