Quantcast

ES susitarimams dėl pabėgėlių įgyvendinti Lietuvai lieka metai

Įpusėjus Europos Sąjungos (ES) pabėgėlių priėmimo programai, Lietuva susiduria su iššūkiu - šaliai teks per kiek daugiau nei metus priimti dar daugiau nei tūkstantį pabėgėlių iš Artimųjų Rytų ir sėkmingai integruoti šiuos beveik nepažįstamos kultūros žmones.

Lietuva iki šiol vangiai įgyvendino pabėgėlių priėmimo programą, kai pernai rugsėjį Europos Sąjungai įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 migrantus. Per beveik metus šios programos įgyvendinimo priėmė tik 39 žmones.

Tai reiškia, kad norint pilnai įgyvendinti šią programą Lietuvai iki 2017 metų rugsėjo teks priimti dar daugiau nei tūkstantį žmonių iš Artimųjų Rytų.

Tam ruošiantis, savo ištekliais rūpinosi ir Ruklos pabėgėlių priėmimo centras, jau 19 metų esantis pirmąja pabėgėlių integracijos stotele Lietuvoje. Šiame centre per pastaruosius metus buvo sutvarkyta infrastruktūra, suremontuotos kai kurios patalpos, sugrąžinta šalia centro buvusi policijos nuovada ar pastatyta moderni krepšinio aikštelė.

Tačiau tai neguodžia pabėgėlių priėmimo centre sutikto siro Radwano Gido (Radvano Gido), kuris norėtų greičiau pramokti jam sudėtingos lietuvių kalbos, siekdamas greičiau suprasti lietuvius ir susirasti čia gerą darbą.

„Tai yra vienas didžiausių mano rūpesčių, nes lietuvių kalba nėra lengva“, - BNS Rukloje sakė R.Gidas, kuris Sirijoje dirbo žurnalistu.

Nors Lietuva pabėgėlius priima jau beveik 20 metų, iki šiol šalyje prieglobsčio prašydavo nedaug asmenų, palyginus su pernykščiu Lietuvos įsipareigojimu Europos Sąjungai.

Iki šiol daugiausiai į šalį atvykdavo imigrantai iš Čečėnijos, Rusijos ar Ukrainos. Tuo metu pagal ES pabėgėlių perkėlimo programą Lietuva priima žmones iš Artimųjų Rytų šalių - daugiausiai Sirijos ir Irako.

Todėl vieno pirmųjų sirų pabėgėlių Lietuvoje R.Gido patirtis gali tapti pavyzdžiu, kaip šaliai seksis integruoti kur kas mažiau pažįstamos tautybės ir kultūros žmones.

Valdžia žada daugiau lietuvių kalbos kursų

Visgi su juo susikalbėti tiek Ruklos pabėgėlių priėmimo centro darbuotojams, tiek žmonėms gatvėje yra kiek paprasčiau, nes R.Gidas sklandžiai kalba angliškai. Į Lietuvą atvyks ir jau atvyksta tik arabų kalbą mokantys pabėgėliai iš Artimųjų Rytų.

Augant tokių migrantų skaičiui, svarstoma pirkti daugiau vertėjų paslaugų, taip pat - pačius Ruklos pabėgėlių priėmimo centro darbuotojus apmokyti kalbėti arabiškai, sakė centro direktorius Robertas Mikulėnas.

Pasak jo, šiuo metu centras perka vieno vertėjo paslaugas, tačiau susikalbėti su angliškai nemokančiais sirais ir irakiečiais padeda jų tautiečiai arba kartu atvykę giminės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne koks

ne koks portretas
kaip visada ilinde i europos uzpakali net jau ir kojo nesimato o lenkai pasake ne ir ka isvys is sajungos

Algis

Algis portretas
Na taip, mokinkites arabu kalbos nes lietuviu jiems per sunki ismokt. Tikrai juokinga.

Na ir kas

Na ir kas portretas
jeigu neįgyvendinsime?Nemanau kad imsis kažkokių represijų.Lenkijai tai nieko netaiko, nors ji kategoriškai atsisakė priimti perbėgėlius.+Vengrija, čekoslovakija..O pas mus na..nebent Linkevičius apopleksiją gaus.Ar Skvernelis su grupe vėl važiuos į Graikiją jų kviest
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių